Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació de l’avantprojecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació als agents implicats.
Un moment de la presentació de l’avantprojecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació als agents implicats.

Taula de treball per elaborar la llei per a la igualtat efectiva entre sexes


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Malgrat que no es tirarà endavant aquesta legislatura, l’executiu té previst crear, a partir d’aquest setembre, una taula amb les diferents associacions de dones per tal de treballar en un projecte de llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones, i que pugui ser traspassat al proper executiu.
Si més no aquesta és la intenció que el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Esther Fenoll, van traslladar a una delegació d’Acció Feminista d’Andorra (AFA) en el transcurs de la reunió que van mantenir dimecres per tractar l’avantprojecte de la llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, en la qual també van ser-hi presents dues treballadores de l’àrea de Polítiques d’Igualtat i tres assessores del ministeri.
Des de l’AFA, que va acceptar ser present a la taula del setembre i a qui també es va convidar a participar amb l’àrea de Polítiques d’Igualtat en diverses accions per augmentar la igualtat entre homes i dones, va expressar, a través d’un comunicat, la satisfacció de veure que “el ministeri comparteix amb les formacions feministes del país la necessitat de fer una llei específica per a la igualtat efectiva entre dones i homes”.
Així mateix, el col·lectiu, que no descarta demanar formalment una modificació de la Constitució perquè en la Carta Magna es reconegui com a dret fonamental el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe, considera que mentre no es faci la llei específica l’avantprojecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació “introdueix mesures molt importants per a la igualtat de les dones”. En aquest sentit, posen com a exemple l’article 5 del text, que estableix que els poders públics i les administracions públiques han d’integrar en totes les seves actuacions i en l’adopció i execució de les disposicions normatives i les polítiques públiques el principi d’igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes.
Tot i això, des de l’AFA es va demanar a l’executiu una major concreció i que la llei garanteixi la manera de desenvolupar-lo i aplicar-lo. Així mateix, el col·lectiu, que està treballant per constituir-se en associació, reclama que la llei sigui més específica i no deixi tants aspectes per a futurs reglaments. I en aquesta línia van demanar a Espot que es precisi més la creació de l’observatori d’igualtat que preveu el text, ja que no s’hi recull ni el seu funcionament ni els recursos de què disposarà.
L’AFA va plantejar també a Espot la seva preocupació pel fet que l’increment de la baixa per maternitat a cinc mesos pugui incrementar encara més la bretxa salarial entre homes i dones, i va demanar avançar cap a una “baixa maternal i paternal igual i intransferible”.
Per la seva part, el ministre, que va destacar el to constructiu de la reunió, va assegurar que “s’analitzarà el document amb les diferents propostes” que li van lliurar des de l’AFA i, d’entrada, va veure com a “positius” tots aquells aspectes “que puguin donar una major concreció al text”. Amb tot, Espot va recordar que no es pot desvirtuar el fet que el text per a la igualtat de tracte i la no-discriminació “és una llei marc”, i que ja suposa un salt endavant important perquè es parteix d’una situació en què no hi ha res.
Un cop s’aprovi i entri en vigor, va continuar Espot, es podrà treballar ja en altres textos més específics, com és el cas de la llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones. En aquest sentit, i tot i tenir clar que no podrà ser una realitat en aquesta legislatura, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va assegurar que “tot el que avancem és feina feta i, com més consolidat tinguem el treball, més difícil ho tindrà el futur Govern per no donar-li continuïtat”.
Pel que fa a la preocupació mostrada per l’AFA pel fet que l’augment de la baixa per maternitat a cinc mesos pugui comportar un augment de la bretxa salarial entre homes i dones, Espot, que va recordar que aquesta qüestió necessita un debat tranquil i una implementació progressiva, ja que no es pot d’entrada igualar els períodes de baixa per a homes i dones i fer que no siguin intercanviables per l’impacte econòmic que comporta, no va descartar que es pogués mirar d’abordar alguna iniciativa en aquest sentit en la futura llei d’igualtat efectiva. Amb tot, el ministre va recordar que el tema del descans per maternitat tot just s’està discutint amb el codi de relacions laborals, que està en  tràmit parlamentari.

taula
treball
llei
igualtat efectiva
entre
Sexes
Espot
AFA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte