Diari digital d'Andorra Bondia
Els demòcrates Xavier Espot i Roser Suñé en la trobada d’ahir amb els quatre consellers electes de Terceravia.
Els demòcrates Xavier Espot i Roser Suñé en la trobada d’ahir amb els quatre consellers electes de Terceravia.

Terceravia escolta DA i el PS però vol esperar al debat d’investidura


Escrit per: 
M.S. / Foto: Demòcrates

“Cal valorar bé la situació, definir quins són els objectius per a l’estabilitat i cal dialogar entre tots.” Així ho va assegurar ahir el líder de Terceravia, Josep Pintat, a la sortida de la reunió que els quatre consellers generals electes de la formació van mantenir amb el candidat a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, i la número dos de la candidatura nacional taronja, Roser Suñé, una trobada que va servir per fer un intercanvi d’impressions sobre l’actual escenari postelectoral, segons va explicar Demòcrates en un comunicat.
Sobre la taula uns “principis mínims” fàcilment “compartibles per tothom” sobre qüestions com la Unió Europea, el model econòmic i la seguretat jurídica, entre d’altres, però res concret ni aprofundit sobre cap de les qüestions, un aspecte que Pintat confia que es pugui aclarir en el debat d’investidura. I és que el líder de Terceravia, que va recordar el que la formació ja plantejava en la professió de fe en el sentit de “proposar un gran pacte amb tots els ciutadans, agents econòmics i socials i tots els partits polítics”, va incidir en la necessitat de “respectar” els tempos que marca el reglament del Consell General i va considerar la sessió d’investidura el lloc idoni per debatre i veure els diferents fulls de ruta i propostes pel país.
Unes propostes, va continuar Pintat, que haurà d’exposar “qui estigui en disposició de presentar-se al debat” i que principalment hauran de servir per veure com “el model econòmic i el país poden tirar cap endavant”.
En aquest sentit, Pintat que va voler també desvincular la qüestió de la composició de Sindicatura de qualsevol acord futur que permeti garantir l’estabilitat de la legislatura, va destacar que “és una mica irrellevant” el que uns o altres –en referència a DA i el PS– “poden o no oferir”, i va insistir que l’important “és saber on és el país avui, cap on es vol que vagi i després fer les propostes per assolir els objectius”.
Així mateix, el líder de Terceravia, que va dir que la formació “té el seu programa” però que també “és conscient” que té quatre consellers generals, va incidir en la necessitat que “s’aconsegueixi la confiança” perquè el diàleg pugui acabar concretant-se en acords i consensos, ja que de fet, això és el que va expressar la ciutadania als comicis del 7 d’abril passat. “Hi ha qui volia canviar la Llei electoral per trencar majories i forçar consensos, doncs no ha calgut cap canvi de llei perquè s’hagin de buscar consensos”, va recordar Pintat.
Interpel·lat sobre els primers contactes mantinguts amb el Partit Socialdemòcrata i si des d’aquest se li hauria traslladat cap proposta concreta de cara a analitzar la viabilitat d’un acord a tres bandes amb el PS, Terceravia i Liberals d’Andorra per aconseguir una majoria alternativa a la que pugui buscar Demòcrates, Pintat va negar haver rebut cap oferiment concret.
Precisament, els consellers generals electes de Terceravia es reuniran aquesta tarda amb els parlamentaris electes del PS, que més tard tenen previst també trobar-se amb els dos consellers electes de Ciutadans Compromesos (CC), en una reunió en la qual els socialdemòcrates preveuen fer “propostes” i “concessions”, segons va explicar ahir el número quatre de la candidatura nacional del PS, Jordi Font. 
En aquesta línia, el conseller general electe socialdemòcrata  va explicar que si s’agafen els programes electorals del PS i de Terceravia “es poden identificar fàcilment una desena de punts compartits”, aspectes que podrien ser la base d’un acord que permeti la governabilitat, pactant, fins i tot si és necessari, “una legislatura escurçada”.
Així mateix, Font, que es va mostrar partidari d’un Govern de coalició, va negar rotundament que des de la formació es plantegés treballar per fer cap de Govern qualsevol altre candidat o persona independent que no fos el seu cap de llista, Pere López, tot i que sí que va admetre que hi hauria únicament una possibilitat perquè això fos així, que passaria perquè “el senyor Espot ens proposés un acord de Govern”, fet, però, que “no ha passat”.
Per la seva part, Demòcrates té prevista també aquest matí una trobada amb els consellers generals electes de CC, formació amb la qual tancarà la ronda iniciada la setmana passada, i que té intenció de repetir abans de la configuració del nou Consell General.

 

Terceravia
escolta
DA
PS
esperar
debat
d'investidura
vol

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte