Diari digital d'Andorra Bondia
Terceravia i Agreda proposen una taula nacional d’economia circularUn moment de la trobada entre Terceravia i Agreda, ahir a la tarda a Prada Casadet.
Terceravia i Agreda proposen una taula nacional d’economia circularUn moment de la trobada entre Terceravia i Agreda, ahir a la tarda a Prada Casadet.

Terceravia i Agreda proposen una taula nacional d’economia circular


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Terceravia i l’Associació de l’Associació de Gestors de Residus (Agreda) coincideixen en la necessitat de crear una taula nacional per a l’economia circular. Així ho va manifestar la candidata número 1 de la llista parroquial de la formació a Andorra la Vella, Emi Matarrodona, que va afegir que aquesta precisament va ser una de les preocupacions que els va fer arribar Agreda amb relació a la gestió de residus, i que van poder compartir ahir a la tarda en la reunió que van mantenir plegats. 

Segons va explicar Matarrodona, aquesta proposta “la portem al programa”, ja que  “nosaltres creiem que és una bona manera de generar negoci nou” a Andorra. La finalitat és una de les clau de volta de la formació. En paraules de la candidata: “el que busquem és aixecar l’economia del país”. D’aquesta manera, Terceravia inclou la gestió dels residus sota aquest paraigua més ampli d’economia circular, “de la qual tothom en parla, però s’ha de saber ben bé en què consisteix”, va afirmar Matarrodona, perquè “és un tema molt complex que té molts tentacles”.  Pel que fa a la gestió de residus, la formació voldria que s’arribés a “l’excel·lència”, i per això hi “batallaran” quan entrin al Consell General. En aquest sentit, es proposa com a meta que el tant per cent dels residus que es reciclin sigui superior al dels que s’incinerin, va dir Matarrodona. Quant al tema de la conscienciació mediambiental de la societat, Matarrodona va reconèixer que “la societat coopera moltíssim” en la recollida selectiva, però considera que s’haurien de fer més campanyes de sensibilització al llarg de l’any. També va reconèixer que “el Govern ho té molt per la mà perquè ho ha treballat moltíssim”, però es tracta d’una qüestió “molt important a nivell de pol·lució global”, i per aquest motiu en el programa electoral  recullen la necessitat d’aquesta  “correcta gestió dels residus”, va concloure Emi Matarrodona.
D’altra banda, el candidat a la llista nacional de Terceravia, Joan Carles Camp, va exposar ahir a la tarda a Sant Cristòfol d’Anyós les solucions que proposen a la problemàtica de l’habitatge. Així, va declarar que “la solució que proposem passa per l’aprofitament del 15% de cessió del terreny per destinar-lo a habitatge a preu reduït”. D’aquesta manera, s’aconseguirà tenir “habitatge a preu reduït a un cost zero per a les administracions públiques, i a la vegada tenir habitatge destinat a persones amb pocs recursos o a persones amb riscos d’exclusió social de manera atomitzada, per tal d’evitar guetos”.
Una altra de les mesures de xoc que proposen seria l’increment de la volumetria en l’habitatge de nova construcció. Així,  “entre el 5 i el 10% del qual es podria destinar a habitatge a preu reduït”. Es tracta d’una proposta, va dir Camp, que es basa en la col·laboració publicoprivada, i en la col·laboració del Govern amb els comuns, que són qui determinen el percentatge de sòl que es pot cedir segons cada POUP. El problema general de la manca d’habitatge a Andorra, segons Camp, ve d’uns anys “en què hem estat a les fosques”. El 2006, a Andorra hi havia manca d’habitatge, i per això es va crear una taula d’habitatge per analitzar els cicles econòmics i per incentivar la posada a lloguer d’habitatges de persones que no eren d’Andorra. “Actualment, l’intercanvi d’informació amb Espanya provoca que bona part del nostre parc immobiliari hagi quedat exclòs del mercat, i això passa perquè no s’han fet estudis d’impacte sobre les conseqüències dels compromisos internacionals que s’han contret”.

Terceravia
Agreda
taula
nacional
economia circular

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte