Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat.
El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat.

Terceravia manté que no es pot excloure els empleats públics dels sacrificis a nivell salarial


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

El grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Indepents considera que els treballadors públics no han de quedar fora dels esforços i sacrificis salarials a què “són cridats la resta de ciutadans”, motiu pel qual proposa suprimir el primer apartat de la disposició final quarta del projecte de llei de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, que estableix que davant de qualsevol modificació de les condicions laborals els funcionaris i treballadors públics estaran sotmesos a les disposicions de la Llei de la funció pública.

Des de Terceravia, que recorda que l’article 6 de la Carta Magna recull que “totes les persones són iguals davant la llei”, s’admet que hi ha sectors de la funció pública on l’activitat no només no s’ha aturat sinó que s’ha multiplicat per fer front a la pandèmia de Covid-19, com poden ser els sanitaris i els cossos especials, però s’incideix en que n’hi ha d’altres que han “reduït la seva activitat a mínims”. Per això proposa que les mesures de reducció o contenció dels salaris que es volen impulsar per a càrrecs electes o de lliure designació, que demana que es presentin en una setmana i no en dues com preveu el text, s’estenguin també a la Funció Pública, a excepció dels sectors “directament afectats per la lluita contra la pandèmia”.

Aquesta és una de les 19 esmenes que la formació ha presentat al segon paquet de mesures urgents, on també planteja modificar l’article 6, el relatiu a les regles de compensació del temps no treballat, per incloure, en el cas de l’apartat relatiu al còmput de compensació horària a compte de treball futur, que si a posteriori tingués lloc l’acomiadament del treballador es deduís del còmput de la indemnització corresponent l’import de les hores compensades a futur que no haguessin estat realitzades.

Tercervia esmena també l’article referent a la carència o extensió dels préstecs o crèdits hipotecaris per incloure, a part dels destinats a l’habitatge habitual, els crèdits per a l’adquisició d’un vehicle propi. En aquest cas, la formació planteja que sigui possible sempre i quan “la suma dels imports mensuals dels dos, més les despeses i subministraments bàsics de la unitat familiar, sigui igual o superior al 30% dels ingressos nets resultants de la suspensió temporal del contracte de treball”.

D’altra banda, des del grup parlamentari de Terceravia es va fer evident la seva “decepció” amb l’executiu per com s’ha procedit amb aquest segon paquet de mesures així com amb la falta de temps per poder analitzar la versió definitiva del text per poder-hi presentar les esmenes corresponents.

Terceravia
excloure
sacrificis
salarials
empleats
públics
salarial
nivell

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Sr.Pintat estic d'acord amb vostè sempre que tots els consellers comunals que són 12 per 7 parròquies deixin de cobrar ja que tenen la seva feina. Que el Govern i dic Govern a tots vostès deixin de tindré assessor, inspectors. Cobrant de la padrina
Si cada comú retornà el pressupost dels 12 consellers ajudarà a una part molt important i el agents de l'administració no es podran queixar de donar un percentatge del salari. 12 consellers per 13 mesos per 7 comuns més tots vostè és bastant significatiu el import
Esperem que prosperin les esmenes del Sr Pintat per que hi hagi igualtat entre el sector privat i el sector public. No pot ser que el ministre Jover parli cada dia de coresponsabilitat i que els funcionaris mantinguin salaris i no tinguin cap perjudici. No oblidem tampoc que per que hi hagi igualtat, govern s'hauria de preocupar de la gent al servei d'ocupació per ser acomiadada abans del coronavirus, que no pot trobar feina. Cap mesura en aquest sentit en la llei omnibus o la proxima llei. No parlem de recorrer a afers socials sinó com els assalariats i els autonoms poguer percebre un minim decent per viure en aquest moment difícil.
Hi ha una cosa que no entenc, com que "si a posteriori tingués lloc l’acomiadament del treballador"? No se suposa que els ERTOS són precisament per evitar acomiadaments? Espero que quedi ben especificat a la llei andorrana dels Ertos que les empreses que els apliquin no poden acomiadar sinó és una broma. Pan para hoy y hambre para mañana

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte