Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Pintat va comparèixer acompanyat per Joan Carles Camp i Josep Majoral, ahir.
Josep Pintat va comparèixer acompanyat per Joan Carles Camp i Josep Majoral, ahir.

Terceravia vol estar d’observador a la delegació que negocia amb la UE


Escrit per: 
M.S.C.

El memoràndum d’entesa i col·laboració que va entregar dimecres el grup parlamentari de Terceravia+UL+I al Govern i que defineix les línies polítiques sobre les quals la formació creu que cal bastir el pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) preveu la seva participació com a observador a la delegació governamental que condueix les negociacions amb Brussel·les. Així mateix, Terceravia demana tenir tota la informació relativa a aquesta negociació, ja sigui l’elaborada per les diferents parts que formen el pacte d’Estat com l’originada per la UE. Aquest aspecte fa referència als documents i estudis analítics, les posicions negociadores de cada part, els ordres del dia de les reunions de negociació, el resultat d’aquestes reunions, i els estudis d’impacte econòmic, jurídic i social sobre l’entrada al mercats interior, un aspecte que és “essencial” i “necessari des de l’inici”, segons el president del grup, Josep Pintat.

A banda, el memoràndum d’entesa preveu que el grup parlamentari de Terceravia+UL+I podrà presentar propostes de negociació i esmenes a les ja existents al mateix temps que podrà exercir el dret de resposta i fer pública la seva posició. També inclou que Terceravia participi a totes les reunions, deliberacions i conferències que es facin en el marc de la negociació i fixa que les parts signants del pacte d’Estat es comprometin a difondre públicament, de forma veraç, objectiva i fàcilment accessible i comprensible, tota la informació relativa a les negociacions amb la UE que sigui d’interès general. A banda, el document estableix aspectes més generals com ara que les parts es comprometen a buscar i respectar l’interès general en el decurs de les negociacions amb la UE i que respectaran la independència i autonomia dels seus programes relatius a aquest tema. A l’últim, s’indica que el memoràndum d’entesa i col·laboració està obert a la signatura i adhesió de tots els altres grups parlamentaris i també partits polítics. 
El president del grup parlamentari de Terceravia+UL+I va destacar que el document resumeix tot allò que no va ser l’anterior legislatura: “transparència i transparència”. Així va remarcar que les reiterades demandes dels estudis d’impacte i de poder ser un observador actiu en la negociació els va fer perdre la confiança per l’opacitat amb què s’avançava. Pintat va explicar que d’aquí a 15 dies el Govern donarà un retorn del text i les converses continuaran al setembre. El polític va advertir, però, que alguns aspectes del document requeriran el vistiplau de la UE i perquè això sigui possible caldrà esperar, perquè les institucions europees encara estan en procés de formació després de les eleccions. El president del grup parlamentari de Terceravia va indicar que el cap de Govern els va informar que volia basar el pacte d’Estat en les línies que tenia el que va ser vigent l’anterior legislatura i afegir-hi les aportacions dels diferents grups de l’oposició.

 

Proposa canvis a la ‘regla d’or’ sobre la despesa màxima permesa per assolir el dèficit zero

El grup parlamentari de Terceravia va entrar ahir una proposició de llei de modificació de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda com a regla d’or, amb la qual es realitzen canvis relatius a la despesa màxima permesa de l’administració general introduint-hi el concepte de dèficit zero. El president del grup, Josep Pintat, va recordar que quan es va aprovar el text, el 2014, la despesa màxima s’establia en funció de les variacions del PIB i a més es van preveure uns mecanismes perquè en èpoques de creixement econòmic es generessin estalvis. Pintat va lamentar que l’anterior legislatura això no va ser així, es va modificar el càlcul de la despesa màxima i va créixer l’endeutament així com la pressió fiscal. “Això no pot continuar així”, va dir i va indicar que el canvi a la llei té per objectiu assolir el dèficit zero durant els propers quatre anys. Per altra banda, Terceravia va sol·licitar al Govern els controls d’oportunitat econòmica i d’eficàcia del 2017 i 2018 que han de permetre veure l’eficàcia de la gestió i optimització de recursos. A l’últim, Terceravia va informar de la voluntat d’estar present a Encamp, Ordino, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Canillo i la Massana per les properes eleccions comunals.

 

 

 

pacte d'Estat
ue
Terceravia
memoràndum d'entesa i col·laboració

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte