Diari digital d'Andorra Bondia
Un resident espanyol vota al consolat en les eleccions generals de l’abril del 2019.
Un resident espanyol vota al consolat en les eleccions generals de l’abril del 2019.

Text de PSOE i Podem per canviar la llei electoral i suprimir el vot pregat


Escrit per: 
Redacció/Foto: M.F.

Després que l’octubre passat la comissió d’Afers Exteriors del Congrés espanyol aprovés una proposició no de llei de JuntsxCat instant l’executiu a canviar la llei electoral, els grups del PSOE i Unides Podem van entrar dijous passat al Congrés una proposició de llei per modificar la Llei orgànica del règim electoral general (Loreg) que acabaria amb el vot pregat i simplificaria el sistema de votació dels espanyols residents a l’estranger.

Segons han explicat fonts de les formacions que han presentat la proposició de llei, la voluntat és que aquesta iniciativa es pugui debatre i ser aprovada per la cambra ja aquest mateix mes de febrer i fins i tot s’està intentant pactar la reforma amb el Partit Popular. Precisament, va ser un acord entre populars i socialistes que va introduir el sistema de vot pregat a la llei en una modificació feta el 2011, que obligava els residents espanyols a l’exterior a reclamar prèviament la documentació per poder votar en comicis generals, autonòmics o europeus. Aquest fet va comportar una caiguda de la participació d’aquests votants de més de vint punts i es va passar per exemple del 31,88% registrat als comicis del 2008 a tot just un 8,69% dels residents a l’exterior que van demanar votar en les eleccions generals de l’abril del 2019.

Ara amb aquesta proposició de llei es pretén canviar els articles 75, 103 i 107 de la Loreg, que regulen el dret a vot dels ciutadans espanyols que viuen a l’estranger, per tal de facilitar el procés i els terminis i posar fi a les dificultats actuals.

D’aquesta manera, amb la reforma s’elimina el vot pregat i es retorna al sistema de vot sense sol·licitud prèvia, de manera que des de les oficines del cens electoral s’enviarà directament als ciutadans espanyols inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) els certificats, els sobres i la documentació necessària per poder votar, així com les indicacions per descarregar-se les paperetes de forma telemàtica i per obtenir-les presencialment en els consolats.

Precisament, aquesta possibilitat per a l’obtenció de les paparetes és una de les grans novetats que s’inclourà en la llei i no només facilitarà el procés, sinó que també permetrà que es puguin enviar els certificats necessaris per votar abans que acabi el termini per la proclamació de les candidatures. Així, el text preveu l’escurçament del termini per a la tramesa de la documentació, que passarà del dia 34 al dia 18 posterior a la convocatòria de les eleccions.

La proposició de llei manté la doble opció per a l’elector d’enviar el vot per correu o de dipositar-lo de forma presencial a les oficines consulars, tot i que avançarà i ampliarà el termini per fer-ho. Així, si amb la legislació actual és entre el quart i el segon dia abans dels comicis, del dimecres al divendres anterior al diumenge electoral, la previsió és que es pugui votar entre el vuitè i el tercer dia anterior als comicis, és a dir, entre dissabte i dijous anteriors al diumenge electoral.

El text, que preveu també la publicació de les dades relatives als vots dels inscrits al CERA per a una millor “transparència i traçabilitat” del sistema de vot, preveu també ampliar fins al cinquè dia posterior als comicis el termini de l’escrutini, actualment fixat en tres dies, per facilitar l’arribada “a temps” del vot exterior.

text
PSOE
podem
canviar
llei electoral
suprimir
vot pregat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte