Diari digital d'Andorra Bondia
El Tribunal de Comptes ha evidenciat que el Govern va incomplir la Llei de contractació pública.
El Tribunal de Comptes ha evidenciat que el Govern va incomplir la Llei de contractació pública.

Toc al Govern per fer adjudicacions directes sense estar justificades


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El Govern va fer l’any 2020 adjudicacions directes de contractes d’assegurances sense cap justificació o amb una justificació no adequada a les disposicions de la Llei de contractació pública. Així ho posa de manifest el Tribunal de Comptes en l’informe corresponent a la fiscalització dels comptes de l’exercici 2020 del Govern, on precisa que es tracta de 7 contractes  de diferents primes amb la Companyia Andorrrana d’Assegurances per un import global de 371.792 euros.

Per justificar aquestes contractacions, des de Govern es va explicar que era per la decisió de posposar uns mesos la convocatòria del concurs per garantir la contractació en les millors condicions, un argument que, com assenyala l’òrgan fiscalitzador,  “no s’adequa als supòsits previstos en la Llei de la contractació pública per a l’adjudicació directa dels contractes”.
També en l’àmbit de la contractació pública, el Tribunal de Comptes evidencia que es va iniciar l’execució d’alguns contractes sense haver formalitzat prèviament l’autorització i compromís de despesa pertinent, un fet que és contrari a les disposicions de la Llei del pressupost del 2020 i també a les de la Llei general de les finances públiques. Concretament, aquestes pràctiques fora de llei es van dur a terme amb els set contractes de primes d’assegurança contractats de forma directa i també amb el contracte de subministrament de gasoil de calefacció per als serveis del Govern, les entitats parapúbliques i les societats públiques participades pel Govern i pel contracte d’assessorament jurídic i de redacció de la normativa necessària per crear el fons publicoprivat de l’habitatge vinculat a l’Institut Nacional de l’Habitatge, un contracte que es va adjudicar a Cases&Lacambra.

Des del Govern també es va vulnerar la Llei del pressupost de l’exercici 2020 i la Llei general de les finances públiques en sol·licitar ofertes sense haver formalitzat l’autorització de la despesa corrent. Concretament, es va procedir així en els treballs de redacció i direcció del projecte de condicionament dels espais de l’edifici de Les Columnes.

Manta vegada amb els comptes de BPA i la negativa de l’AREB

Com ja va sent habitual cada vegada que el Tribunal de Comptes fa públics informes de fiscalització al Consell General, en el cas del relatiu a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) hi figura la reclamació dels comptes de Banca Privada d’Andorra (BPA) que, igual com en els exercicis precedents, no s’han fet arribar a l’òrgan fiscalitzador. En aquest sentit, el Tribunal de Comptes, que recorda que l’AREB “ostenta la totalitat del capital social” de BPA, insisteix que la manca de lliurament dels comptes, al marge d’incomplir amb les disposicions de la pròpia Llei del tribunal i també de la Llei general de les finances públiques, impedeix a l’òrgan “conèixer i avaluar possibles passius, riscos, contingències o responsabilitats que es poguessin tenir incidència directa en els comptes de l’AREB, i indirectament en els de l’Estat, comportant una limitació a l’abast del treball”.

Increments salarials per sobre de l’IPC a RTVA

Ràdio Televisió d’Andorra va aplicar l’any 2020 increments salarials a personal fix superiors a l’índex de preus al consum (IPC) que fixava com a límit la Llei del pressupost per a aquell exercici, segons assenyala el Tribunal de Comptes en l’informe relatiu als treballs de fiscalització corresponents al tancament del 2020 de RTVA, on adverteix que aquest fet “és susceptible” de generar responsabilitats tal com es preveu en la Llei general de les finances públiques.

Des de la direcció de RTVA s’al·lega a l’òrgan fiscalitzador que, a excepció dels càrrecs directius, l’article 19 de la Llei del pressupost no és d’aplicació per a RTVA, ja que aquesta no es regeix per la Llei de la funció pública, unes explicacions que no convencen el Tribunal de Comptes, que considera que no modifiquen els plantejaments evocats en l’informe, ni aporten cap informació complementària que permeti modificar les observacions i conclusions de l’informe.

D’altra banda, i igual com en anteriors exercicis, el tribunal, que remarca el retard en la presentació dels comptes de RTVA, insisteix en la violació del principi de mancomunació, ja que el director general de la societat pot realitzar individualment operacions.

toc
Govern
fer
adjudicacions
directes
sense
estar
justificades

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No tan sols la Ayuso té cosins, aquestos també han d'ajudar a la familia pobrets...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte