Diari digital d'Andorra Bondia
El departament d'Ocupació i Treball.
El departament d'Ocupació i Treball.

Toc d'alerta del Consell d'Europa pel control de la bretxa salarial


Escrit per: 
Redacció

El Comitè Europeu de Drets Socials (CEDS) del Consell d'Europa, l'òrgan que avalua el compliment de les disposicions de la Carta Social Europea per part dels Estats, ha donat un nou toc d'alerta a Andorra en considerar que "no s'ha complert amb l'obligació d'aconseguir avenços mesurables en la reducció de la bretxa salarial de gènere".

Així ho assegura el CEDS en les conclusions de l'informe sobre l’aplicació dels articles 1.1, 1.2, 1.4, 10.1, 10.3, 10.4, 10.5, 15.1, 15.2, 15.3 i 20 de la Carta Social Europea en el període comprès entre l’1 de gener del 2015 i el 31 de desembre del 2018, fet públic avui, on posa de manifest que Andorra compleix en 7 de les 11 disposicions de la Carta Social recollides en els articles esmentats, que fan referència a l’ocupació laboral, formació i igualtat d’oportunitats.

En relació al dret a la igualtat d'oportunitats i de tracte en matèria d’ocupació i de professió, sense discriminació basada en el sexe, així com a les obligacions de garantir el dret a una remuneració igual per un treball igual o d’un valor igual, el CEDS considera que, malgrat que hi ha recursos efectius a nivell judicial per fer reclamacions en cas de discriminació salarial, falten mesures que garanteixin transparència i permetin comparar les feines (entre dones i homes) i cal promoure més la igualtat salarial.

El Comitè Europeu de Drets Socials assenyala també que Andorra no compleix amb l'apartat cinc de l'article 10, el relatiu al dret a la formació professional, degut a l'existència d'una llei que estableix un requisit de tres anys de residència per a aquells estudiants que volen sol·licitar ajuts a l'estudi. No obstant, el CEDS reconeix que des de l'executiu es va informar que durant l'exercici 2020 es portaria al Consell General una proposta de modificació de la Llei d'ajuts a l'estudi en què se suprimiria aquest requisit dels tres anys de residència, un text que el comitè desconeixia si s'havia aprovat o no en seu parlamentària en el moment de fer les conclusions.

Així mateix, el CEDS deixa també dues disposicions sense avaluar en considerar que no disposa de prou informació. Concretament es tracta de la relativa a la lliure elecció del treball, no discriminació, prohibició del treball forçós i la corresponent al dret de les persones discapacitades a l’autonomia, a la integració social i a la participació en la vida de la comunitat.

En el primer cas, el comitè, que assegura en l'informe que "l'absència de la informació sol·licitada equival a un incompliment de l'obligació d'informar contreta per Andorra en virtut de la Carta Revisada", reconeix que el Principat ha fet molts progressos si bé demana més informació sobre punts concrets com pot ser l’activitat del Raonador del Ciutadà, l'enfortiment de les inspeccions o sobre dades estadístiques, entre d'altres. Respecte als drets de les persones discapacitades, el CEDS sol·licita més informació sobre l’aplicació de la Llei de mesures urgents per a l’aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat.

Pel que fa a les conclusions de conformitat, l’informe del Comitè Europeu de Drets Socials es refereix al dret al treball i destaca la política de plena ocupació, l’orientació, la formació i la readaptació professionals, així com el dret a l’orientació professional i a la formació professional.

També s’ha avaluat positivament l’existència de la formació tècnica i professional, l’accés a l’ensenyament tècnic superior i a l’ensenyament universitari, a la formació i la reeducació professionals dels treballadors adults i a les persones en situació d’atur de llarga durada. A més, hi ha conformitat en relació amb el dret de les persones amb discapacitat a tenir un treball i a rebre formació professional.

Des de l'executiu s'ha valorat la publicació de les conclusions "amb satisfacció" pels "avenços que any rere any s’aconsegueixen en l’àmbit dels drets socials". A més, es remarca que les dues disposicions considerades de no conformitat pel CEDS "actualment ja serien de conformitat gràcies als canvis legislatius introduïts després de l’avaluació". 

Així, respecte a la igualtat d'oportunitats i a la qüestió de la bretxa salarial, el Govern recorda que el projecte de llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, entrat a tràmit parlamentari el 10 de març passat, en cas de ser aprovat, donarà resposta a les inquietuds del CEDS sobre la bretxa professional de gènere i la reducció de les diferències de remuneració entre dones i homes.

Amb relació al requisit de tres anys de residència per poder accedir a ajudes per a estudis superiors, l'executiu recorda que el 25 de juny de l'any passat el Consell General va aprovar la modificació de la Llei d’ajuts a l’estudi, suprimint el requisit de residència mínima de tres anys per poder aspirar als ajuts d’ensenyament superior, entre altres canvis, motiu pel qual considera que "aquesta disposició ja és conforme amb la Carta Social Europea".
 
Quant a les dues disposicions no avaluades per manca d’informació, el Govern assegura que "es podrà proporcionar en els següents informes".

toc
d'alerta
Consell d'Europa
control
bretxa salarial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte