Diari digital d'Andorra Bondia
Torres confia en desencallar l’acord amb Saetde abans de finals d’any
Torres confia en desencallar l’acord amb Saetde abans de finals d’any

Torres confia en desencallar l’acord amb Saetde abans de finals d’any


Escrit per: 
Agències / FOTO: J.G.

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, havia posat com a data límit perquè l’acord d’intencions amb Saetde es desencallés finals d’any. Ahir va reiterar que tenen “esperances” que això pugui ser així, ja que sembla que hi ha la voluntat del soci majoritari, Joan Viladomat, d’aportar la documentació per justificar que els terrenys de Concòrdia ja són dins la seva concessió, un dels punts que sembla que està impedint que hi hagi una entesa entre les dues parts.

Torres va remarcar que en una trobada que van tenir ara fa uns dies la majoria, l’oposició i Viladomat, es va tractar aquest tema i hi va haver el compromís que s’aportarà aquests documents. En cas que això no fos així, Torres va manifestar que hi hauria “altres opcions” sobre la taula, entre les quals una nova concessió dels terrenys de Concòrdia, que el Comú considera que són molt interessants per a l’explotació d’activitats d’esquí. De fet, Torres va argumentar que en aquest concurs Saetde hi podria optar. 

Durant la reunió també es va tractar de la inversió que Saetde ha fet a la parròquia en els darrers quatre o cinc anys, i es va xifrar en una quantitat que ascendeix a uns 15 o 20 milions, un total que Torres manifesta que els satisfà tenint en compte “l’anterior”, i va remarcar que seria necessari que aquest ritme “continuï”. De fet, va recordar que en cas que es dugués a terme l’acord d’intencions, això suposaria 20 milions d’euros més d’inversió, i sembla que Viladomat també va palesar en aquesta trobada que si es desencalla la situació “el ritme s’acceleraria”. 

Quant al fet que Saetde es presenti al concurs perquè un soci privat entri a Secnoa, Torres va remarcar que “sempre” ha dit que “la prioritat és que inverteixi a Encamp” i va concloure que, si això “està garantit”, s’estima més que la inversió de la societat sigui al país que no pas a fora. Pel que fa a l’oposició, tampoc es veu de mal ull que s’inverteixi en una altra estació, però va incidir que primer han de fer-se millores a la parròquia. Així, des de Liberals + Independents, tant Jordi Troguet com Maribel Lafoz van destacar que cal prioritzar les inversions a la parròquia i després al país, i van afegir que la inversió a Secnoa fins i tot pot suposar un incentiu per als esquiadors. Van lamentar, però, que les inversions que s’havien de fer a Encamp no han arribat, i que això pot haver motivat que el soci majoritari hagi optat per “anar-se’n” a Secnoa. Van afegir, a més, que des que es va anunciar el trencament de Grandvalira el Comú “s’hauria d’haver bolcat més” en Saetde i que en aquest cas potser no se li ha donat el suport necessari. Des del Partit Socialdemòcrata + Independents, Joan Sans i Pere Marsenyach van destacar que cal ser prudents  i que és necessari “centrar els esforços” perquè les inversions es facin “en la nostra concessió”, i van afegir que d’allò que s’havia de derivar de l’acord d’intencions només Saetde ha fet inversions, mentre que el Comú no ha complert els compromisos.

Comptes
El Comú d’Encamp ha tancat el tercer trimestre amb un superàvit d’1,3 milions d’euros, una xifra que el cònsol major va destacar fent especial èmfasi en l’increment dels ingressos registrat, d’un 11,5%, un fet que va lligar a la recuperació econòmica. Va destacar el “bon funcionament” del cens emfitèutic, ja que hi ha hagut força transaccions al Pas de la Casa. També creixen les taxes i preus públics, sobretot pels canvis que es van fer en els parquímetres i la modificació de les tarifes, segons Torres, que també va recordar que hi ha hagut més obertures de negocis. Davant aquest increment dels ingressos també creixen les despeses, un 4,41%. L’endeutament, a 30 de setembre, se situa en 20,5 milions, és a dir, al 82,21%, i Torres va destacar que s’ha reduït un 15% des del tancament del mes de desembre passat. Troguet considera que el resultat de la liquidació es dona per la no execució de la guarderia del Pas de la Casa, i Sans i Marsenyach van afirmar que hi ha molts pagaments que s’han fet amb posterioritat de la data de tancament del tercer trimestre, i van insistir que en el balanç final aquest superàvit no serà tan important. 

Ahir també es van aprovar els nous membres al consell d’administració de Saetde. Dos els nomena la majoria, Andreu Riba i Jordi Ribes, i un l’oposició, en aquest cas liberals, Francesc Xavier Fernández. També es va debatre sobre la comissió de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. El PS va assenyalar que cal que el Govern estigui representat en la comissió de gestió perquè aquest ens disposi de més recursos, una qüestió que Torres es va comprometre a traslladar.

 

Encamp
Saetde
Comú
Madriu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte