Diari digital d'Andorra Bondia
Torres diu que no ha vist la demanda de la FIS de la plataforma a l’Avet
Torres diu que no ha vist la demanda de la FIS de la plataforma a l’Avet

Torres diu que no ha vist la demanda de la FIS de la plataforma a l’Avet


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Govern, que ha declarat projecte d’interès nacional la construcció d’una plataforma esquiable al peu de la pista Avet, a Soldeu, i d’un aparcament soterrat basant-se sempre que era una recomanació que la Federació Internacional d’Esquí (FIS) havia fet a la societat explotadora de l’estació, Ensisa, no ha tingut a les mans el document de la FIS. O almenys no l’ha tingut el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que va afirmar ahir que “no he vist mai la demanda de la FIS”. Avui està previst que la comissió tècnica estudiï el recurs de reposició presentat pels tres germans Viladomat contra l’edicte del Govern d’aprovar com a projecte d’interès nacional la construcció de la plataforma. 
El ministre Torres va afirmar ahir que “no entenc que un soci de l’estació s’oposi a la seva millora”. A més va dir que si la marca Grandvalira perillés seria un gran problema “i una pena, i penso que no s’hauria d’arribar  a aquest punt”. 
La Comissió Tècnica d’Urbanisme estudia avui el recurs dels tres germans Viladomat, que es basa en quatre causes de nul·litat. La primera d’elles és que tant la plataforma, d’11.300 metres quadrats, com l’edifici d’aparcament soterrat “no encaixen en els supòsits de projectes d’interès nacional definits en l’article 61 de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LGOTU)”. El recurs nega que aquesta obra respongui a serveis de caràcter educatiu i cultural, perquè “en el reglament de la construcció les pistes d’esquí són activitats de tipus esportiu o recreatiu, no són considerades ni culturals ni educatives”, va dir ahir Joan Viladomat. “No cal enganyar-se, una pista d’esquí és una instal·lació esportiva, o millor dit, esportivorecreativa, que tant des del punt de vista terminològic com urbanístic s’oposa diametralment a un equipament educatiu o cultural.” 

Sense document de la FIS
El recurs també nega la justificació d’interès nacional perquè “no es fonamenta en exigències i requeriments de la FIS”. De fet els Viladomat afirmen que la pista de l’Avet ja està homologada per la FIS, com també ho està l’Àliga. “L’informe preceptiu al projecte d’interès nacional emès pel Comú de Canillo esmenta que, d’acord amb la carta lliurada per la FIS el 2012, ‘aquest organisme atribuirà a l’estació Soldeu-el Tarter la celebració de carreres de la Copa del Món si es fa una ampliació important de la superfície d’arribada de la pista Avet’”, diu el recurs, que destaca que l’avantprojecte “no conté  aquest document essencial per justificar l’interès nacional”, que el mateix Torres afirma que no ha vist.
A més, en el recurs es pregunta com es declara d’interès nacional una infraestructura que a partir de l’any 2019, quan s’hagin celebrat les finals de la Copa del Món, “deixarà de servir a les finalitats avui anunciades”. 
Un tercer raonament en contra de la declaració és que la legislació vigent no reconeix la promoció privada de projectes d’interès nacional. I aquesta obra “ha estat redactada per encàrrec de la societat Ensisa, a la qual s’atribueix la condició de promotor de les obres”. Segons el recurs, les obres d’interès nacional han de ser redactades i executades pel Govern. El recurs també esmenta la insuficiència de continguts materials i documents, que invalida el projecte d’interès nacional. Segons diu, s’ha d’adaptar el POUP i aprovar un pla parcial o especial per des­envolupar els terrenys. A més a més, diuen que tampoc no s’indiquen els percentatges de cessió obligatòria i que també falta l’estudi econòmic de finançament de les obres, o els estudis d’impacte ambiental, geològics i ecotècnics. 
El cap de Govern va manifestar ahir a Ràdio i Televisió d’Andorra que reconeix que Viladomat té bona part dels interessos empresarials a la vila encampadana, però va manifestar no compartir la seva visió i va recordar l’embelliment al Pas de la Casa. “No puc mirar qui té negocis a un costat i a l’altre”, va dir, i va afegir que “el Govern el que té és l’obligació de fer infraestructures”. Martí va recordar que “abans de la plataforma el Govern ja va fer un concurs d’embelliment amb diverses fases, a què destina bastants diners perquè entenem que és obligació nostra ser presents com a Govern en aquells llocs a què podem donar un impuls positiu, independentment de la parròquia”. 
La comissió d’urbanisme haurà de respondre al recurs, que reclama que s’anul·li i es deixi sense efecte la declaració de projecte d’interès nacional. Les obres de la plataforma estava previst començar-les al juny.

Jordi Torres
FIS
pista Avet
plataforma

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte