Diari digital d'Andorra Bondia
Sílvia Ferrer, Ester Molné i Carles Naudi van presentar el text el març passat.
Sílvia Ferrer, Ester Molné i Carles Naudi van presentar el text el març passat.

A tràmit la llei que permet el divorci sense prèvia separació


Escrit per: 
Redacció/Foto: L'A

Vuit mesos després d’anunciar-la els tres grups parlamentaris que donen suport al Govern han entrat ja a tràmit parlamentari la proposició de llei qualificada de la persona i la família, text que permetrà que una persona casada que es vulgui divorciar del seu cònjuge ho podrà fer sense necessitat d’al·legar una causa determinada i sense haver de passar pel tràmit previ de la separació. I és que la llei, que parteix del text que el grup demòcrata ja va presentar l’anterior legislatura i que finalment no es va poder acabar de tirar endavant per la fi d’aquesta, preveu que un cop passat tres mesos de la celebració del matrimoni la voluntat unilateral de ruptura d’un dels cònjuges sigui suficient per estimar la demanda de separació o divorci sense necessitat de buscar culpables de la crisi de la parella.

Un altre dels canvis que conté la proposició de llei és l’eliminació de la diferenciació terminològica actual entre unions civils i casaments en funció de si la parella la formen persones del mateix sexe o de sexe diferent. D’aquesta manera, un cop entri en vigor la llei, l’ordenament jurídic andorrà reconeixerà dues formes de matrimoni: el casament civil, al qual podran optar tant les parelles homosexuals com les heterosexuals, i el matrimoni canònic, que quedarà d’aquesta manera restringit el terme matrimoni per a les parelles que es casin per l’Església.

Així mateix, el text, que manté la denominació de cònjuge per a matrimonis i unions civils i la de convivent per a unions estables de parella, segueix la legislació vigent quant al règim econòmic matrimonial. D’aquesta manera es manté el règim de separació de béns ja present en l’ordenament jurídic andorrà i es prescindeix d’altres sense antecedents en dret andorrà com el de participació en els guanys, el de comunitat absoluta de béns o el de comunitat relativa de béns.

Pel que fa als menors, s’estableix l’obligació dels progenitors d’haver-los d’escoltar, sempre que tinguin més de 12 anys, a l’hora de prendre decisions que els afectin, com poden ser per exemple casos d’adopcions, custòdies o si se’ls vol internar. Pel que fa a l’edat legal per casar-se passa dels 16 als 18 anys i se suprimeix també la publicació de les proclames matrimonials al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) en els casaments civils, tot i que serà necessari un expedient previ al registre civil per tal de poder verificar que no hi hagi cap impediment per celebrar el casament projectat.

Finalment, la proposició de llei inclou un tercer títol relatiu a normes de dret internacional privat, amb el qual es busca determinar els supòsits concrets  en els quals s’aplica la normativa andorrana sobre dret de família en aspectes com són el matrimoni, la filiació, l’adopció, les relacions parentofilials, les  institucions de protecció o de suport, la prestació d’aliments entre parents i les unions estables de parella.

La proposició de llei ja ha estat admesa a tràmit per Sindicatura, que l’ha traslladat al Govern perquè en un termini de 15 dies faci públic el seu criteri sobre el text.

llei
divorci
separació
Comentaris: 1

Comentaris

Seria fantàstic que el divorci fos tan econòmic com a Espanya, que costa uns 150 euros i no uns 2000 minim o més aproximadament que és malauradament el preu a Andorra.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic