Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió de Consell General d'avui.
Un moment de la sessió de Consell General d'avui.

Transparència adaptada a la realitat i idiosincràsia del país


Escrit per: 
M. S. / FOTO: Consell General

“El PS cau en el mimetisme absolut de la realitat dels països del nostre entorn”. Així ho ha lamentat avui el cap de Govern, Xavier Espot, en el debat de la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública, on ha demanat als parlamentaris socialdemòcrates que “intentin no traslladar altres legislacions” a l’ordenament andorrà, ja que es tracta de realitats diferents i cada Estat té la seva pròpia idiosincràsia. Espot ho ha fet en el debat de la reserva d’esmena encaminada a establir que la declaració de béns que es preveu per als càrrecs públics s’hagi de fer també dos anys després de deixar el càrrec i que sigui pública, reserva d’esmena que, com les 12 presentades pels socialdemòcrates, ha estat rebutjada per la majoria.

Precisament, la consellera general demòcrata Mònica Bonell ha remarcat que l’obligatorietat de fer la declaració de béns ja “és un salt molt important respecte al que s’ha fet fins ara”, i ha insistit que “en un país petit on tots ens coneixem, publicar el que es té o no es té pot ser un fre per a les persones que es volen dedicar un temps al servei públic”. 

La parlamentària socialdemòcrata Judith Salazar ha defensat la publicitat d’aquestes declaracions per complir amb les recomanacions del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) i ha recordat que en l’informe de conformitat del quart cicle d’avaluació va suspendre Andorra per les “mesures limitades” per combatre la corrupció.

La majoria, emparant-se en aquest cas en les disposicions de la Constitució i el rol que atorga als coprínceps, ha rebutjat també la reserva d’esmena que pretenia incloure en l’àmbit d’aplicació de la llei els coprínceps i els seus serveis, així com la que pretenia modificar la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració d’entitats bancàries i el text refós de la Llei de l’Institut Nacional Andorrà de Finances per tal que el deure de secret sobre documents i dades de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i l’Agència de Resolucions d’Entitats Bancàries (AREB) no s’apliqués als consellers generals per a l’exercici de la seva tasca parlamentària, proposta que, si s’acceptés, podria ser “contrària als tractats internacionals”, segons ha apuntat Bonell.

La sessió continuarà aquest demà al matí amb les darreres reserves d’esmena i el debat de la llei.

Consell General

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

O sigui és més aviat una llei d'opacitat que de transparència, de que teniu por srs. polítics? i jo que pensava que els nosytres dirigents no tenien problemes en demostrar que estan nets com una patena...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte