Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada de Maria Ubach amb la seva homòloga espanyola, Arancha González Laya, ahir a Madrid.
Un moment de la trobada de Maria Ubach amb la seva homòloga espanyola, Arancha González Laya, ahir a Madrid.

Treball amb Espanya per facilitar els tràmits als estudiants andorrans


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

Andorra i Espanya crearan una comissió mixta que treballarà per agilitzar i simplificar els tràmits per a l’obtenció de la residència d’aquells andorrans que vulguin estudiar o establir-se a Espanya. Així ho van acordar ahir les titulars d’Afers Exteriors dels dos països, Maria Ubach i Arancha González Laya, en la reunió que van mantenir al Palacio de Viana de Madrid, seu del ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyol. 

Al final de la trobada, González Laya va mostrar la disposició a treballar per “donar empara jurídica als estudiants andorrans que trien Espanya”, a la vegada que va expressar la voluntat que els tràmits siguin també més senzills per als ciutadans espanyols que treballen a Andorra i que l’executiu espanyol voldria unes millors condicions en matèria de drets “socials i laborals” per a aquests ciutadans.

La trobada entre ambdues ministres, la primera des que González va assumir el càrrec a inicis del 2020, estava prevista ara fa uns mesos, però es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia de la Covid-19. Durant la compareixença posterior, Ubach i González Laya van posar de manifest l’estreta col·laboració que ha existit entre els dos territoris durant els mesos més durs de la pandèmia. La ministra espanyola va agrair a Ubach el “suport” rebut per a la repatriació de nacionals espanyols i també en matèria fronterera i sanitària, una ajuda que Ubach també va voler reconèixer a l’executiu espanyol.

En la reunió, Ubach va explicar a la seva homòloga els esforços fets per aconseguir un acord d’associació amb la Unió Europea, i la tasca que està desenvolupant en aquest sentit el secretari d’Estat Landry Riba. “Es tracta d’un procés llarg, atípic i complex”, va apuntar, Ubach, que va admetre que  “és essencial el suport de països com Espanya”. En aquesta línia, la ministra espanyola va reiterar el seu “suport total” a l’hora que es tinguin en compte les especificitats d’Andorra en l’acord, i va destacar que la seva necessitat s’ha fet més evident que mai “en moment com el de la pandèmia actual”.

Ubach va aprofitar la trobada per plantejar les noves dates per a la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, ajornada fins a l’abril vinent, i qüestionada sobre la participació de Veneçuela tant en les reunions prèvies com en la cimera de l’any que ve, va destacar el caràcter “inclusiu” de la Conferència Iberoamericana. I en aquest sentit, la ministra va recordar que Andorra convida els 22 països que formen part de la Cimera Iberoamericana.

treball
Espanya
facilitar
Tràmits
estudiants
andorrans

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

El Sr Landri riba no ha de fer tants esforços. Si no ens donen finançament, no rebem projectes, dels milers de millons pel covid ens donen 0€, i volen que ens mengem totes les lleis, sobre les quals no tenim veu ni vot.......Europa are you crazy????

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte