Diari digital d'Andorra Bondia
El vicepresident de la Comissió Europea es va reunir amb els agents socials i econòmics per copsar la percepció sobre l’acord.
El vicepresident de la Comissió Europea es va reunir amb els agents socials i econòmics per copsar la percepció sobre l’acord.
Xavier Espot va rebre Maroš Šefcovic a l’entrada de l’edifici administratiu.
Xavier Espot va rebre Maroš Šefcovic a l’entrada de l’edifici administratiu.

Treball conjunt amb la UE per donar a conèixer més l’acord d’associació


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

Andorra i la Comissió Europea treballaran conjuntament per millorar la comunicació en relació amb l’acord d’associació i que els agents socials i la societat civil tingui un major coneixement sobre aquest. 

Així ho van avançar el cap de Govern, Xavier Espot, i el vicepresident de la Comissió Europea i màxim responsable polític de la negociació per a l’acord amb la UE, Maroš Šefčovič, en una compareixença conjunta després de la reunió bilateral mantinguda a Ràdio Andorra i després que el mandatari europeu hagués pogut mantenir intercanvis directes sobre el projecte d’acord d’associació amb actors governamentals, institucionals, polítics, econòmics i socials.

Šefčovič, que va poder constatar cert “neguit” i “preocupació” per l’impacte que pugui tenir l’acord, va explicar que va “proposar un treball conjunt en aquest sentit per incrementar el nivell de coneixement de les qüestions que s’estan negociant”, un aspecte que considera que “aportarà coses molt positives per a Andorra”, sobretot tenint en compte que l’acord haurà de ser avalat per la ciutadania en un referèndum. I en aquesta línia, va obrir la porta que des de la Comissió Europea hi pugui haver aquesta comunicació amb la ciutadania.

Per la seva part, Espot, que va atribuir part d’aquest neguit al “desconeixement” de qüestions que “tampoc es poden explicar” perquè s’estan negociant i no se sap com quedaran, va destacar els esforços que s’han fet per mirar de comunicar l’acord, si bé va admetre que “tot és millorable” i que “es pot ser més transparent”. I en aquest sentit, va avançar que dilluns es farà una reunió per fer “una anàlisi en profunditat” per implantar millores en aquesta comunicació, i va agrair a Šefčovič que des de la Comissió Europea s’estigui obert a facilitar informació.

D’altra banda, Šefčovič, que va agrair a Espot la “gran acollida” a Andorra, va destacar que la seva visita al Principat evidencia “la importància” que tant la “Unió Europea, com la Comissió Europea, com ell mateix” donen a les negociacions en curs amb Andorra, Mònaco i San Marino, i va assegurar que es tracta d’“una excel·lent oportunitat per aprofundir en la nostra comprensió mútua i mantenir el ritme de les nostres negociacions”. I va recordar que el full de ruta fixat preveu que les negociacions estiguin tancades a finals del 2023.

En una línia similar, Espot, que va qualificar de “gratificant” la jornada on els negociadors de la UE “han pogut copsar quina és la realitat d’Andorra”, va destacar que després de l’alentiment per la Covid les negociacions no només han reprès el ritme, sinó que “s’han accelerat” i han permès “arribar a acords molt beneficiosos per a les dues parts”, ja que en tots els annexos tractats fins ara s’han “pogut trobar solucions” que han respectat les dues premisses que han guiat la negociació des de l’inici ja fa set anys com són el respecte al dret comunitari i a les particularitats del país. Així, Espot va celebrar els acords assolits sobre el tabac, la represa de l’acord duaner del 1990 o el més recent per mantenir l’statu quo de FEDA.

Malgrat no tancar cap avenç significatiu, el cap de Govern i el vicepresident de la Comissió Europea van abordar també les qüestions “més polítiques” que es troben sobre la taula de negociació, com són la lliure circulació de persones i la situació d’Andorra Telecom. En el primer cas, Espot va insistir en la “necessitat” que Andorra pugui mantenir cert control migratori i va reiterar l’exemple de Liechtenstein, mentre que pel que fa a l’operadora de telecomunicacions, va assegurar que s’és conscient de “l’esforç que caldrà fer amb el roaming” i es va mostrar esperançat que es pugui mantenir Andorra Telecom com a operador únic, si bé va admetre que “és una qüestió delicada i que caldrà parlar amb molta profunditat”.

Per la seva part, el vicepresident de la Comissió Europea, que va celebrar la “predisposició positiva” que hi ha en les negociacions i va advocar per un diàleg “creatiu, positiu i actiu”, va incidir en la importància de trobar “solucions acceptables i avantatjoses” per a les dues parts.

Al matí, Espot va rebre Šefčovič a l’edifici administratiu, on va signar el llibre d’honor i va tenir lloc la primera trobada bilateral. Posteriorment el vicepresident de la Comissió Europea es va desplaçar al Consell General, on va ser rebut per la síndica, Roser Suñé, i la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, amb qui va visitar el nou hemicicle i la Casa de la Vall abans de trobar-se amb representants dels diferents grups parlamentaris i tenir l’oportunitat de conèixer les diferents iniciatives que hi ha en curs i constatar que aquestes tenen com a referent o incorporen elements de la normativa europea.

ue
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Doncs bé, ahir vam tenir la visita del Sastre que ens esta fent el traje a tots…. A mida si, a la seva mida

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte