Diari digital d'Andorra Bondia
L'executiu vol obtenir el segell de la FAO.
L'executiu vol obtenir el segell de la FAO.

Treballs perquè la FAO reconegui el sistema agro-pastoral com a patrimoni agrícola mundial


Escrit per: 
Agències

El Govern ha aprovat els treballs inicials per preparar i promoure la candidatura d’Andorra a la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació) per al reconeixement del sistema agro-pastoral d’Andorra com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (Sipam). El fet de definir un territori (pastures, prats de dall i altres tipus de cultius), i proposar-lo com a territori Sipam permetria a Andorra obtenir un segell de qualitat per conservar el sistema agro-pastoral alhora que es confeccionaria una visió estratègica per tal de potenciar-lo. A més, l’adhesió a aquesta iniciativa mundial de la FAO serviria per complementar els treballs per al reconeixement del país com a reserva de la bioesfera de la Unesco.

El grup de treball es reunirà regularment, un cop al mes, a partir del proper mes de gener, amb l’encàrrec de redactar la candidatura a efectes que aquesta pugui estar preparada en un termini de sis mesos.

Tal com informen des del Govern, l’obtenció d’aquest segell de qualitat va estretament lligat amb la tasca que està realitzant el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, juntament amb els comuns, per conservar el sistema agro-pastoral i dotar-lo d’un marc legislatiu i normatiu que reguli els règims de producció agrària afavorint les pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya i la producció de productes transformats sota determinats sistemes i règims de qualitat controlada, tot correlacionant aquests productes amb una marca en la que es promou un concepte de 'producte natural de muntanya'.

A nivell mundial actualment s’han designat ja 62 Sipam, dels quals set a Europa. L’èxit del segell fa que actualment quinze propostes més estiguin en fase d’estudi pel comitè científic que s’encarrega d’avaluar-les una vegada han estat lliurades a la FAO.

Estudi sobre els prats de dall

D’altra banda, el Govern ha aprovat aquest dimecres el conveni de col·laboració del departament d’Agricultura, l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) i l’Institut Nacional de Recerca en Agricultura, Alimentació i el Medi Ambient (INRAe) de França. L’objectiu d’aquest acord –amb una durada de dos anys (2020 i 2021)– és dur a terme un estudi qualitatiu dels prats de dall i de les pastures comunals, incloent els treballs de recerca i prestacions de serveis d’anàlisi de les mostres d’herbes recollides arreu del territori. D’aquesta manera, es donarà continuïtat a un primer estudi –dut a terme el 2004 entre Agricultura, l’IEA, el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) i la Universitat de Lleida– sobre la qualitat i la diversitat de les pastures del país.

Reglament del sacrifici d'animals

A l’últim, el consell de ministres ha aprovat el reglament referent al sacrifici, la captura i els controls especials de la població d’una espècie animal o bé d’un individu d’una espècie animal que hagi esdevingut perjudicial. El nou text, que substitueix el que hi havia fins ara, s’adapta al que marca la Llei de tinença i de protecció d’animals. El nou marc reglamentari té com a objecte definir com es pot efectuar el control, la captura i el sacrifici de la població d’una espècie animal o bé d’un individu d’aquesta espècie que hagi esdevingut perjudicial per a altres poblacions animals, per a l’agricultura, per a la ramaderia i l’ecosistema, així com per a la salut animal, la salut de les persones i la seguretat pública.

També permet definir i acotar els mètodes de sacrifici aplicables als animals domèstics, ja siguin de companyia o de renda, els de fauna autòctona, els de fauna no autòctona i els animals salvatges urbans, de manera que es facin assegurant una pèrdua de consciència immediata amb la finalitat d’evitar-los sofriments innecessaris.

treballs
perquè
FAO
reconegui
sistema
agro-pastoral
Patrimoni
agrícola
Mundial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte