Diari digital d'Andorra Bondia

Tremp vol l’extradició d’un exgeneral de Ruanda per la mort d’una cooperant


Escrit per: 
Agències


L’Ajuntament de Tremp reclama al Govern espanyol que intercedeixi davant de la República de Sud-àfrica per detenir i demanar l’extradició de l’exgeneral de Ruanda Kayumba Nyamwasa, sobre qui pesa des de l’any 2008 una ordre de detenció internacional de l’Audiència Nacional per una llarga llista de delictes, que inclou crims de guerra i contra la humanitat, genocidi i terrorisme.

Entre les presumptes víctimes hi ha Maria Flors Sirera, nascuda a Tremp i un dels tres membres de l’ONG Metges del Món assassinats el 1997. Flors Sirera va néixer a Tremp l’abril de 1963 i quan tenia 6 anys la seva família es va traslladar a Manresa. Infermera de professió, es va incorporar a Metges del Món el 1994.
Flors Sirera va començar treballant de cooperant al camp de refugiats del Zaire. El 1996 es va traslladar a Ruanda per recolzar la població civil d’aquest país, que vivia una situació difícil, fins que el 18 de gener de 1997 va ser assassinada amb dos cooperants més, membres també de Metges del Món. Sirera va morir a la localitat de Ruhengeri als 33 anys.
L’alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha explicat que la voluntat última de tot el procés judicial és que es jutgi i s’empresoni els responsables de l’assassinat. Orrit diu que la sol·licitud d’extradició del exgeneral de Ruanda per l’assassinat d’una cooperant data del 12 de març i insta el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a fer totes les gestions polítiques procedents perquè la Interpol de Sud-àfrica detingui i entregui el militar.
Orrit afirma que de moment no han obtingut resposta de l’executiu espanyol i explica que en el moment en què es va dictar l’ordre de detenció internacional Nyamwasa residia a Nova Delhi i tenia immunitat diplomàtica com a ambaixador de Ruanda a l’Índia.
L’Ajuntament es va personar, juntament amb la família de Sirera i altres consistoris com el de Manresa, Figueres, Navata i Sevilla, llocs on va treballar la cooperant, en la causa penal contra quaranta alts càrrecs de la cúpula política i militar de Ruanda als anys noranta. La petició es va formular pocs dies després que es conegués que l’exgeneral havia estat rellevat del seu càrrec. Segons sembla, una vegada desposseït d’immunitat, es va refugiar a Sud-àfrica. Una providència de l’Audiència Nacional del 3 de març corregeix i actualitza l’ordre de detenció contra Nyamwasa.
La interlocutòria de l’Audiència Nacional atribueix a Nyamwasa, general major el 1997, la planificació i supervisió de l’assassinat de Sirera i dels altres cooperants de Metges del Món en el marc d’una operació específicament dirigida a assassinar els membres d’aquesta organització no governamental, en considerar que tenien “informació sensible” sobre crims de guerra contra la població civil hutu.
L’Ajuntament de Tremp va endegar el 2005 un seguit d’accions d’homenatge a la persona de Flors Sirera, que tenen com a objectiu recordar la seva persona i aclarir les circumstàncies de la seva mort.
Així mateix, el Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l’Àfrica dels Grans Llacs va presentar l’any 2005 una querella contra els alts càrrecs de l’Estat de Ruanda per exigir responsabilitats i esclarir les circumstàncies d’aquest i altres assassinats. Van subscriure aquesta querella víctimes i familiars de víctimes catalanes, espanyoles i ruandeses, a banda d’un seguit d’organitzacions no governamentals nacionals i internacionals i els ajuntaments de Manresa, Figueres, Navata i Tremp.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte