Diari digital d'Andorra Bondia
Tres de cada deu andorrans no se senten representats per cap partit
Tres de cada deu andorrans no se senten representats per cap partit

Tres de cada deu andorrans no se senten representats per cap partit


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Fins a tres de cada deu ciutadans andorrans no se senten representats per cap de les actuals formacions polítiques.  Així es desprèn dels resultats de l’Enquesta d’Opinió Política corresponents al primer semestre del 2017, elaborada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), en què 126 dels 403 enquestats –el 31,3%– responen “cap” a la interpel·lació sobre per quin partit senten més simpatia o consideren més proper a les seves idees.
A més, si es tingués en compte aquells que afirmen no saber quina formació els genera més simpatia o s’aproxima més a les seves idees, el 15,9% (64 dels entrevistats), i els que eviten contestar aquesta qüestió, el 7,4% (30 dels enquestats), el percentatge de ciutadans andorrans que no s’haurien pronunciat per cap de les actuals formacions polítiques seria del 54,6%, és a dir 220 dels 403 andorrans enquestats pel CRES.
Entre els que sí que expressen les seves preferències, el 16,1% (65 persones) es decanta per Demòcrates per Andorra (DA) i el 10% (40 dels enquestats) afirma que és Liberals d’Andorra (LdA) la formació més propera a les seves idees o que li genera més simpaties, un percentatge gairebé calcat al dels que es decanten pel Partit Socialdemòcrata (PS), el 10,4% (42 ciutadans). 
Finalment, un 4,4% (18 persones) se sent més proper a Verds d’Andorra, una de les “sorpreses” de l’enquesta d’enguany perquè, com va recordar el director del CRES, Joan Micó, en la de l’any passat la formació ecosocialista no hi apareixia, i un 3,2% (13 dels enquestats) es decanta per Socialdemocràcia i Progrés (SDP).
Dels cinc ciutadans que van optar per l’opció “altres”, l’1,3% dels enquestats, dos van assegurar que els agradaven algunes coses de totes les formacions, dos més van condicionar el seu posicionament en funció del programa i un ciutadà va afirmar sentir simpatia per tots aquells partits “que siguin democràtics”.
En el cas dels ciutadans no andorrans, el percentatge dels que no senten cap simpatia per cap de les actuals formacions polítiques ni s’hi senten propers s’eleva fins al 62,5% (250 dels 400 enquestats en aquest cas), si es tenen en compte els que davant la pregunta afirmen que “cap” (21%), els que no ho saben (38,7%) i els que no responen (2,8%).
Dels no nacionals que sí que es manifesten, el 13,3% (53 dels entrevistats) es decanta pel Partit Socialdemòcrata, el 12,6% (50 persones) ho fa per Demòcrates per Andorra, el 6,3% (25 dels enquestats) per Liberals d’Andorra i, ja a més distància, un 2,8% (11 ciutadans) afirma que se sent més proper a Socialdemocràcia i Progrés i un 1,2% (5 persones) a Verds d’Andorra.

Poc interès per la política
Aquesta poca identificació amb les diferents formacions no és l’únic element que permet constatar un allunyament dels ciutadans respecte de la política i els seus actors. Així, i interpel·lats sobre si la política els interessa molt, bastant, poc o gens, el 54,6% dels enquestats (368 ciutadans) asseguren que la política els interessa poc o gens, un percentatge lleugerament inferior al de l’enquesta del 2016, que era del 55,7%, però lluny encara de les dades registrades l’any 2013, en què el 50,6% dels ciutadans andorrans enquestats pel CRES asseguraven que la política els interessava molt o bastant, mentre que el 49,4% deien que més aviat els interessava poc o gens.
Entre els residents, “segurament” com a conseqüència en bona part de no poder participar políticament, segons va admetre Micó, el percentatge de ciutadans que assegura que la política li interessa poc o gens arriba al 71,1%, dos punts menys, però, que el que posava de manifest l’Enquesta d’Opinió Política del primer semestre del 2016, que se situava en el 73,1%.
De fet, més de la meitat dels andorrans, el 52,1% segons l’enquesta,  assegura estar “poc o gens” satisfet del funcionament de la democràcia al país, mentre que només el 43,8% mantenen que n’estan “molt o bastant” satisfets. Malgrat no tractar-se de xifres “alarmants”, com va remarcar Micó, sí que constitueixen un descens important en la percepció del funcionament democràtic, ja que cal tenir en compte que el 2013 el percentatge de ciutadans andorrans que afirmava estar “molt o bastant” satisfet del funcionament de la democràcia era del 63,6%.
En canvi, i probablement també pel fet de veure-ho amb un “cert distanciament” o per considerar que la seva “situació és prou bona”, segons va apuntar el director del CRES, el 50,5% dels no andorrans diuen estar molt o bastant satisfets del funcionament de la democràcia al Principat.

Situació política regular
Totes aquestes xifres es complementen amb una percepció de la situació política del país més aviat pessimista. I és que el 53,6% dels andorrans enquestats (216 persones) consideren que la situació política és “regular” i un 23,5% (95 ciutadans) pensa que és dolenta o molt dolenta, i únicament un 16,3% (66 dels 403 enquestats) qualifica la situació política del país de “bona o molt bona”.
També en aquest cas, els residents es mostren una mica més optimistes que no pas els nacionals. I és que malgrat que el 51,3% (205 ciutadans) dels enquestats veu la situació política “regular”, el percentatge dels que consideren que és bona o molt bona puja fins al 23,4% (94 persones) i només el 10,8% (44 residents) la qualifica de “dolenta o molt dolenta”.
L’Enquesta d’Opinió Política del primer semestre de l’any es va portar a terme entre el 3 i el 25 de maig a 403 ciutadans andorrans i 400 residents escollits de forma aleatòria i tenint en compte el pes de població a les parròquies.

andorrans
representats
partit
CRES
tres de cada deu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte