Diari digital d'Andorra Bondia
Jacques Chirac durant la seva visita a Andorra l’any 1997.
Jacques Chirac durant la seva visita a Andorra l’any 1997.

Tres dies de dol per la mort de l’excopríncep Jacques Chirac


Escrit per: 
Redacció/Agències / Foto: SFGA

L’expresident de França i per tant excopríncep d’Andorra Jacques Chirac va morir ahir als 86 anys. Chirac, que feia anys que estava retirat de la vida pública, va ser cap d’Estat durant dos mandats, del 1995 al 2007. Precisament, va ser durant el primer, concretament el 16 de setembre del 1997, quan va visitar Andorra, on va ser rebut per l’aleshores síndic general Francesc Areny i el cap de Govern Marc Forné. 

Abans d’arribar a la presidència, però, també va ser tres vegades ministre i alcalde de París durant 18 anys, càrrec que va impulsar-lo a l’Elisi. Polític de caràcter conservador, va governar dues vegades en cohabitació amb el govern socialista liderat per Lionel Jospin, i a les eleccions del 2002 va enfrontar-se al candidat d’extrema dreta Jean-Marie Le Pen en segona volta, amb qui va refusar participar en el tradicional debat televisiu en considerar que amb “la intolerància i l’odi” no s’havia de debatre. L’any 2005, Chirac va patir un problema vascular cerebral pel qual havia estat diverses vegades hospitalitzat. 
Un cop coneguda la seva defunció, totes les formacions polítiques, així com la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), el Consell General i molts ciutadans, van expressar les seves condolences i van recordar la figura del copríncep Chirac a través de les xarxes. 

Tres dies de dol
El Govern ha declarat tres dies de dol nacional amb motiu de la defunció de Jacques Chirac. El cap de Govern, Xavier Espot, trametrà una carta a la família expressant les seves mostres de condol i manifestant el seu respecte i agraïment pel servei  que va fer el copríncep Chirac al Principat entre els 1995 i el 2007. Unes mostres de condol en nom també de la resta del Govern i de tot el poble andorrà. De la mateixa manera, el ministeri d’Afers Exteriors trametrà una nota verbal a l’ambaixada de la República Francesa. Avui s’habilitarà un llibre de condolences a la planta baixa de l’edifici administratiu de Govern entre les 9 hores del matí i les 15 hores perquè, qui ho vulgui, pugui deixar-hi un missatge.

dol
mort
excopríncep
Jacques Chirac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte