Diari digital d'Andorra Bondia
Els mandataris que participaran presencialment en la Cimera durant la seva arribada a Soldeu.
Els mandataris que participaran presencialment en la Cimera durant la seva arribada a Soldeu.

Tret de sortida a una Cimera marcada pels reptes de la Covid


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

L’Sport Hotels Resort & Spa de Soldeu va acollir ahir al vespre la inauguració oficial de la 27a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern. El  copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, el representant del copríncep Emmanuel Macron, Patrick Strzoda, acompanyats del cap de Govern, Xavier Espot, i la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, van ser els encarregats de rebre el rei i el president del Govern d’Espanya, Felip VI i Pedro Sánchez, el president i primer ministre de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa i António Costa, el president de Guatemala, Alejandro Giammattei, i el president de la República Dominicana, Luis Abinader, els alts mandataris que s’han desplaçat per participar presencialment en l’esdeveniment. 

En el seu discurs inaugural, Espot va reivindicar el paper essencial dels fòrums multilaterals com aquest, en especial davant de reptes com el canvi climàtic o el coronavirus. “Cap país, per poderós que sigui, pot revertir el canvi climàtic sense la participació de la resta de la comunitat internacional, ni pot fer front a una pandèmia”, va assegurar el cap de Govern.

Espot també va reivindicar el paper d’Andorra, el país més petit d’Iberoamèrica, per aportar les seves especificitats i oferir la seva experiència als altres països en àmbits com ara l’educació, amb un triple sistema educatiu de qualitat i gratuït, la inclusió de persones amb discapacitat, les altes cotes de seguretat ciutadana que hi ha al Principat o la voluntat de trobar l’equilibri entre les persones i el paisatge en clau de turisme sostenible.

Per la seva banda, Rebeca Grynspan va agrair l’esforç del Principat per tirar endavant la Cimera malgrat les dificultats ocasionades per la pandèmia, especialment a l’hora de digitalitzar l’esdeveniment i adaptar-ne el format, i va assegurar que “mai un país tan petit havia fet un regal tan gran a la comunitat iberoamericana”.

El representant del copríncep Macron, Patrick Strzoda, va voler posar també l’accent en la necessitat de cooperar entre els països per assolir fites globals i va destacar, entre altres, “mecanismes com Covax, que permeten la distribució de vaccins homologats a tot el món”. En aquest sentit, el copríncep Vives també es va sumar a la demanda de “col·laboració i fraternitat, indispensables per assolir compromisos i objectius comuns”, i va agrair la confiança en Andorra per organitzar l’esdeveniment.

Amb la inauguració d’ahir  al vespre i el posterior sopar ofert pel Govern, que va comptar amb un espectacle audiovisual a l’inici, es dona per iniciada la 27a Cimera Iberoamericana, que posarà punt final a dos anys i mig del mandat d’Andorra al capdavant de la Secretaria Pro Tempore de l’organisme.

L’acte central de la Cimera, la reunió plenària de caps d’Estat i de Govern, tindrà lloc aquesta tarda a les quatre i comptarà amb la participació dels representants dels 22 països de la regió iberoamericanca i serà una de les cites que tindran més participació de mandataris d’alt nivell.

Rebuda amb honors
Prèviament a la inauguració oficial, el copríncep episcopal i el cap de Govern van fer la rebuda amb honors ahir al migdia als caps d’Estat i de Govern a la Rambla Molines d’Andorra la Vella. Tots ells van fer la salutació a la bandera i es van escoltar els himnes d’Andorra i dels diferents països convidats. 

En la seva arribada al Principat les diferents delegacions van ser rebudes per diferents membres de l’executiu. Així, la ministra de Cultura, Sílvia Riva, i l’ambaixador d’Andorra al país lusità, Jaume Serra, van rebre el president de la República i el primer ministre portuguesos i també el president de Guatemala. Al seu torn, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu, van fer el mateix amb el rei i el president d’Espanya. Finalment, la ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, va ser l’encarregada de rebre el president de la República Dominicana.

tret
sortida
Cimera iberoamericana
marcada
reptes
covid

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte