Diari digital d'Andorra Bondia
Turisme demanarà als turoperadors reforçar els acompanyants dels grups
Turisme demanarà als turoperadors reforçar els acompanyants dels grups

Turisme demanarà als turoperadors reforçar els acompanyants dels grups


Escrit per: 
M.S.C. / Agències / Foto: M.T.

El ministeri de Turisme es reunirà amb els turoperadors en les properes setmanes per exposar-los la normativa vigent (relativa a les sancions per aldarulls a la via pública i la possibilitat que ofereix la Llei d’allotjament turístic d’expulsar un client per incivisme) i demanar-los si poden reforçar els acompanyants dels clients segons la tipologia de grup que es tracti durant la propera temporada d’hivern. Aquest és el compromís que va adoptar el titular de Turisme, Francesc Camp, en la reunió que va tenir lloc ahir de la taula transversal d’oci nocturn del Pas de la Casa, encaminada a acabar amb els casos d’incivisme al poble encampadà. Camp va advertir, però, que el que acabin fent els operadors turístics dependrà d’ells ja que “no tenim cap mecanisme per condicionar-los”. 
Serà, doncs, l’any que ve quan a l’hora de negociar els acord de cobranding “es pot demanar que facin un esforç”. Així, el ministre va dir que serà aleshores quan es concretarà si cal establir l’obligació de disposar d’aquests controladors, i el nombre necessari en funció del volum de turistes,  tot i que Camp va indicar que actualment ja hi ha operadors que reforcen els acompanyants segons els clients. La mesura va en paral·lel a la implantació, per part del comú d’Encamp, d’agents cívics al Pas de la Casa. El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, considera que aquesta mesura és important, perquè les empreses que ja treballen en aquest sentit “faciliten molt la feina i eviten aldarulls quan els turistes surten de les discoteques”. A banda, aquests agents també han de poder controlar els turistes durant el dia, mentre esquien o es troben als allotjaments. A més, també hi ha la intenció de posar mecanismes per identificar a quin operador pertany cada turista a través de polseres.
També es continua treballant en l’elaboració d’un manual de bones pràctiques, que es vol tancar en les properes setmanes un cop s’hagin reunit amb els gerents dels locals d’oci nocturn. En el cas que no es pugui tancar abans de la temporada d’hivern, es repartiran fulletons informatius amb les normes bàsiques de civisme. El cònsol encampadà també va explicar que a mitjans de l’any que ve el Comú tindrà enllestida la revisió del pla d’urbanisme on s’hi preveu incloure, entre altres aspectes, la descentralització de les discoteques al Pas de la Casa. Així mateix, els participants van demanar un sistema d’inspeccions d’ofici per supervisar de forma continuada l’activitat dels locals d’oci nocturn d’acord amb la llicència atorgada, fins i tot fent inspeccions durant l’hora d’obertura.
Torres va assegurar que “anem avançant”, però també va reconèixer que hi ha qüestions que pensaven resoldre amb més celeritat “i no ha pogut ser així”. És el cas de la modificació legislativa per endurir les sancions als establiments que no compleixin la normativa. El ministre Camp va reconèixer que la feina s’ha endarrerit i que no serà aplicable aquesta temporada, ja que entrarà a tràmit parlamentari durant aquest període de sessions o com a màxim el següent.

Camp diu que caldrà valorar en un futur amb els agents si cal limitar aquest perfil de client

El ministre de Turisme espera que aquest hivern ja hi pugui haver una millora tot i que va deixar clar que és una feina a mitjà-llarg termini, ja que depèn de la legislació relativa a aldarulls a la via pública i també de la política comercial de captació de clients de Grandvalira i els allotjaments turístics. Així, va remarcar la necessitat de mantenir de cara al futur un equilibri en el volum dels diferents perfils de client (els joves que volen passar-s’ho bé i les famílies o parelles). En aquest sentit va apuntar que si es produeix un creixement i es veu necessari fer una estratègia per limitar aquest tipus de client caldrà fer-ho de comú acord amb Grandvalira i els allotjaments del Pas de la Casa, principalment l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), ja que són agents que reben aquest client i molt sovint els operadors contacten directament amb l’estació o els allotjaments turístics. Camp va destacar que, més enllà de les opinions que puguin tenir els diferents actors del sector privat, el que cal tenir clar són els números i veure si en algunes setmanes de la temporada caldria posar algun límit o no. En tot cas el ministre va advertir que a l’hora de prendre cap mesura “cal vigilar” perquè d’aquest client el Pas de la casa “en viu molt”.

 

 

turisme
turoperadors
acompanyants
grups
reforçar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte