Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va presentar ahir l’Informe d’acció exterior del 2018 davant la comissió legislativa.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va presentar ahir l’Informe d’acció exterior del 2018 davant la comissió legislativa.

Ubach admet que els recursos d’Afers Exteriors “són insuficients”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Els recursos no són suficients en relació amb tota la tasca que se’ns demana des del Govern.” Així de clara va ser ahir la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior on, donant compliment a la Llei del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica aprovada el febrer passat, va presentar l’Informe anual d’acció exterior corresponent a l’exercici 2018.
Responent a una interpel·lació de la consellera general demòcrata Mònica Bonell sobre l’estructura del ministeri, Ubach va explicar que Afers Exteriors compta amb una plantilla de 73 persones, incloent-hi ambaixadors, funcionaris, treballadors públics de caràcter indefinit, interins, personal de relació especial i treballadors en règim de contractació local, una xifra que “tot i que sembla elevada no ho és” davant els diferents projectes que té damunt la taula el ministeri, especialment, l’organització de la Cimera iberoamericana 2020 i la implementació de l’Agenda 2030.
Amb tot, la ministra, que va lloar la “dedicació molt forta” i “els esforços” de tota la plantilla  “perquè es puguin tirar endavant els diferents projectes”, va recordar que la situació millorarà ja aquest mateix any amb l’edicte, encara obert fins aquest divendres, per contractar quatre tècnics diplomàtics i un, que sortirà pròximament, per contractar un nou jurista. Ubach, que va qualificar aquestes incorporacions com “un element positiu”, va precisar que les quatre noves places “permetran reforçar l’equip, sobretot del ministeri aquí a Andorra, per dur a terme els projectes que tenim sobre la taula”. I és que la idea és que “els primers anys siguin de formació i coneixement” i que després “puguin ser destinats a les ambaixades”.
Ubach, que va recordar que el país compta amb 8 missions diplomàtiques, té relacions bilaterals amb 137 països i forma part de 23 organismes internacionals, va detallar la feina duta a terme l’any passat tant a nivell de relacions bilaterals i multilaterals com en els diferents organismes per part dels diferents departaments i àrees del ministeri, que és un dels que compta amb la dotació pressupostària més petita, uns 7,7 milions, després d’una “davallada constant” els darrers exercicis.

Ampliar la llista de CDI
En el marc de les relacions amb els països de la Unió Europa, Ubach va destacar també l’inici de les negociacions amb Països Baixos i Bèlgica per a l’establiment d’un conveni per evitar la doble imposició (CDI), unes negociacions ja força avançades i que el ministeri espera que “puguin culminar en breu”.
Així mateix, i responent a una pregunta del parlamentari socialdemòcrata i president de la comissió legislativa de Política Exterior, Pere López, Ubach va explicar que s’ha demanat formalment poder iniciar negociacions amb Àustria i Alemanya així com també s’ha traslladat l’interès a Mònaco i a San Marino. A més, la ministra, que va precisar que en el cas d’Àustria ja s’ha portat a terme una reunió tècnica per “preparar el terreny”, va recordar que per a l’any vinent hi ha previst també l’inici de les negociacions amb Hongria.
D’aquesta manera, es pretén, ja de cara al 2020, poder ampliar el llistat de vuit CDI actuals (França, Luxemburg, Espanya, Portugal, Liechtenstein, Malta, Emirats Àrabs i Xipre) i fer-ho en l’àmbit considerat “prioritari” com és el dels països que formen part de la Unió Europea. 
D’altra banda, Ubach, que responent a una pregunta del parlamentari de Terceravia Josep Pintat va xifrar en 800.000 euros el que es va destinar l’any passat a la negociació de l’acord d’associació amb la UE, va explicar que s’està treballant amb la Comunitat de Sant Egidi perquè els pròxims mesos puguin arribar nous refugiats sirians si bé, responent a una qüestió plantejada per la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar,  va descartar ara per ara una llei d’asil assegurant que “no és un dels textos prioritaris”.
La ministra va informar també que Exteriors va tramitar l’any passat fins a 311 comissions rogatòries internacionals en matèria civil i penal de la Batllia a d’altres països, i 248 comissions d’altres països adreçades a la Batllia.

Ubach
admet
recursos
d'Afers Exteriors
són insuficients

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte