Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants sindicals dels treballadors públics desconfien de la darrera proposta de negociació del cap de Govern.
Els representants sindicals dels treballadors públics desconfien de la darrera proposta de negociació del cap de Govern.

Ubach avisa Martí que “o es negocia la llei o no hi ha pas res a negociar”


Escrit per: 
M.S. / M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

“La llei no està entrada a tràmit i, per tant, es pot modificar sense cap problema, així que o es negocia la llei o no hi ha pas res a negociar”. Així de contundent es va mostrar ahir el portaveu de la Plataforma sindical i secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach,  que va reiterar la voluntat dels sindicats d’asseure’s a negociar amb l’executiu la llei de la funció pública, però el rebuig a parlar de desenvolupaments reglamentaris i possibles esmenes al text que ha impulsat la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega.
I és que Ubach va admetre que des dels sindicats hi ha “malfiança” respecte a la darrera proposta negociadora feta pel cap de Govern, Antoni Martí, en la reunió de dilluns passat. El dirigent sindical va recordar que el cap de Govern s’havia mostrat ara “disposat a parlar de tot”, fins i tot, d’aspectes que “fins ara no es podien parlar, però ara resulta que sí”,  com són la jornada de 35 hores, la jornada intensiva o, fins i tot,  d’incrementar el preu dels quinquennis. 
No obstant, va continuar Ubach, el comunicat de premsa emès a la tarda per l’executiu amb relació a la trobada del matí explicava que l’executiu havia reiterat als representants sindicals la proposta de “treballar conjuntament les mesures que es van proposar en la reunió del 13 de febrer per incorporar algunes demandes dels sindicats i dels treballadors, ja sigui mitjançant reglaments o a través d’esmenes que puguin treballar conjuntament amb el grup parlamentari demòcrata”.
“Si hi ha voluntat real es negociarà, si el que volen és negociar reglaments i esmenes, aviat acabarem la reunió de dijous”,  va sentenciar amb contundència Ubach, que va insistir a remarcar “les diferències” entre el que el cap de Govern va dir-los a la reunió, i reiterar posteriorment “per telèfon a les cinc de la tarda”, i el que s’afirmava al comunicat. Per això, el dirigent sindical espera que demà “hi hagi un compromís per escrit del Govern” i “un full de ruta clar” de cap a on ha d’anar la negociació de la reforma de la funció pública, ja que “nosaltres sí que tenim clar cap a on anem”.
D’altra banda, Ubach, que va detallar que fins i tot Martí va assegurar-los que “la llei que es pactés és la que quedaria” fent valer la majoria demòcrata al Consell General, va voler deixar clar que més enllà del que pugui passar o no en la reunió de demà, el fet d’acceptar aquest darrer moviment de l’executiu i asseure’s per parlar “no vol dir que es paralitzi absolutament res”. En aquest sentit, el portaveu de la Plataforma sindical va remarcar que les tres ILP (Iniciativa legislativa popular) per demanar un avançament electoral, modificar la Llei electoral i tirar endavant una llei de responsabilitat política “seguiran endavant”, com “també ho faran les mobilitzacions convocades”, ja que “s’ha estirat tant la corda que ha arribat un moment en què s’ha trencat”.
El Sindicat de Treballadors del Comú de la Massana (Sitcolama) celebrarà demà a les 17.30, a les Fontetes, una reunió en què es decidirà si el personal de la corporació secunda la vaga convocada pels sindicats de l’Administració general. El president de l’entitat, Pancho Lizama, va explicar que en la trobada s’analitzarà la reforma de llei de la funció pública, com s’ha dut a terme i es votaran les accions a emprendre. Lizama va remarcar que com que es tracta d’una corporació petita, d’una vuitantena de treballadors, el contacte amb els empleats és molt proper i familiar.
Ahir, el president del Sitcolama es va reunir amb el cònsol major, David Baró, en la que va ser una “xerrada informativa “ i de la qual va sortir satisfet. Tan bon punt s’adopti una posició es comunicarà a la corporació, que ara per ara està a l’espera de l’assemblea de demà.
Per la seva banda, des del Comú d’Encamp es va informar que cap empleat ha comunicat la voluntat de fer vaga. Per això,  no preveu fer cap mena d’actuació. També el Comú d’Andorra la Vella va reiterar que l’única comunicació que ha tingut respecte de la vaga, en paraules del Sitca (Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella), és que el personal no té intenció de fer cap vaga. La corporació va indicar que així li va manifestar a la cònsol major el president, Jesús Núñez.

SDP insta el Govern a deixar la reforma de la funció pública per a la legislatura vinent

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va instar ahir l’executiu a “no tramitar la llei de la funció pública” i “deixar la reforma per a la següent legislatura”. Així ho van exposar el conseller general de la formació, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de SDP, Joan Marc Miralles, que van mostrar la preocupació “pel mal camí” que està agafant el tema de la funció pública, i per la “improvisació constant” d’un  Govern que “ara, a les portes d’una vaga, planteja un seguit de canvis a un text que va presentar tancat”. Naudi, que va lamentar a més que el text “no sigui una veritable reforma de la funció pública”, va incidir en la manca de consens que genera la llei plantejada per l’executiu, un consens que hauria de “ser indispensable” si es vol que “la reforma duri uns quants anys”. En aquest sentit, Naudi, que va reiterar les crítiques per l’eliminació de la figura de funcionari que preveu el text, va acusar l’executiu demòcrata d’“haver aconseguit només, i de forma volguda, fraccionar la societat en dos, sector públic i sector privat”.
Per la seva part, Miralles, que va recordar que “tenir una funció pública forta és cabdal per a la sostenibilitat de l’Administració”, va lamentar que el que més ha pujat a nivell de costos amb el Govern de DA siguin les despeses en assessors i personal de relació especial. 
En aquest sentit, Miralles, que va instar l’executiu a encarar la reforma de la funció pública a partir dels 33 acords que es van assolir en el Govern de Jaume Bartumeu, va acusar l’executiu taronja d’imposar un model de funció pública en què “es reemplacen els funcionaris per personal extern”.

Ubach
martí
negocia
res a negociar
llei

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte