Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la compareixença d'aquest matí.
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la compareixença d'aquest matí.

Ubach demana més personal a Exteriors per fer front als reptes i obligacions d'Andorra


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: E. C. / Consell General

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha reinvindicat la necessitat de més dotació de personal "el més estable possible" per al seu ministeri per fer front als reptes i obligacions internacionals d'Andorra tenint en compte la multiplicitat de tasques que s'han de realitzar i la necessitat de fer seguiment de les nombroses temàtiques que hi ha a l'escenari internacional i que s'han de tractar des de la transversalitat. Així ho ha explicat avui en la seva compareixença per presentar la memòria de l'any passat a la comissió legislativa d'Afers Exteriors.

Segons ha detallat la ministra, el ministeri compta actualment amb 78 treballadors, tres dels quals estan cedits a la secretaria d'Estat d'Afers Europeus i un a l'exposició universal de Dubai. Tot i que no ha volgut especificar com s'hauria de redimensionar el ministeri pel que fa a la plantilla, sí que manifestat que les tres o quatre places que recentment s'han tret a concurs seran "un bon reforç". Un reforç que s'ha d'adreçar cap a l'enfortiment de la multilateralitat i la bilateralitat. 

Aquesta necessitat de personal va relacionat amb la necessitat d'augmentar la partida pressupostària d'Afers Exteriors. Tampoc en aquest cas ha volgut donar un xifra, però si que ha reconegut que el seu ministeri "cada vegada perd més pes" si es compara el seu pressupost amb el global de tot el Govern. En aquest sentit, el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, ha fet notar si no era contradictori demanar més recursos quan tan al 2019 com al 2020 Afers Exteriors no va gastar tota la partida pressupostària assignada. Ubach ha respost que no es va esgotar perquè hi ha partides que s'han de pressupostar obligatòriament encara que després no es facin efectives.

Diplomàcia de crisi

Ubach s'ha referit al 2020 com un any de "diplomàcia de crisi" tenyida des del mes de març de gestió de la pandèmia de la Covid, ja fos a nivell intern ja que alguns dels treballadors del ministeri van realitzar tasques relacionades amb el telèfon 188, ja fos a nivell exterior en relació al retorn de nacionals a Andorra i de treballadors temporers als seus països d'origen. També ha destacat tota la tasca realitzada per gestionar la cooperació en matèria de Salut: el reforç de l'atenció sanitària amb els sanitaris cubans o bé la provisió de vacunes.

De fet, quan a l'àrea d'Afers consulars va explicar que les consultes efectuades directament al seu ministeri o bé als telèfons d'emergències consulars van ser 4.445, una xifra que no es pot comparar amb la de l'any anterior. El que sí va poder comparar són les dades del registre de viatgers, de manera que si al 2019 van ser 227, l'any passat es van enfilar a 409.

Igualment, ha fet un repàs del que va suposar la presidència de la conferència de països iberoamericans també en aquest context de pandèmia, però que ha suposat un rellançament del Principat a l'escenari internacional que ara també s'ha de cuidar fomentant les relacions bilaterals amb els països que en formen part.

Objectius i prioritats

Pel que fa al objectius de cara a aquest any, la ministra ha assenyalat que volen continuar consolidant l'estructura del ministeri acabar la redacció dels diversos reglaments que els afecten. La formació dels diplomàtics és també una aposta clara. En relació a això últim, ha destacat l'elaboració d'un pla de formació continuada per al 2022-2023 realitzat per mitjà d'un procés participatiu entre el personal del ministeri. 

Una de les prioritats per aquest any és avançar en els acords per evitar la doble imposició. Una tasca laboriosa feta de “diàlegs i intercanvis llargs”, ha dit Ubach. Així, a finals d’any  se signarà l’acord amb Hongria i han començat els diàlegs amb el Canadà, Eslovènia, Itàlia i Mèxic, ha informat.

 

Ubach
personal
Exteriors
reptes
obligacions
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte