Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d'Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, durant la celebració del dia de la Constitució.
La ministra d'Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, durant la celebració del dia de la Constitució.

Ubach entona el 'mea culpa' per falta de comunicació amb l'acord d'associació


Escrit per: 
Agències / Foto: M.F.

Després de gairebé dos anys al càrrec, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha entonat el 'mea culpa'. Ha reconegut que la comunicació i la transparència per part del Govern en relació a l'acord d'associació amb la Unió Europea és una assignatura pendent que l'executiu no ha sabut dur a terme correctament durant aquest mandat. "Estic totalment d'acord que hem de millorar en aquest aspecte, no ho hem fet de manera clara i hem de fer esforços per comunicar més", ha expressat davant dels mitjans durant la celebració del dia de la Constitució.

La ministra en funcions ha expressat aquestes paraules després que aquest passat dimecres el Parlament Europeu hagi validat per àmplia majoria l'informe que marca les línies a seguir els propers anys per tancar l'acord i on una de les recomanacions apunta la necessitat de millorar la comunicació amb els ciutadans per acostar-los les negociacions amb la UE. "És un informe molt positiu perquè recull les preocupacions que té Andorra", ha subratllat. Tot i això, l'eurocambra també recomana a la Comissió Europea, òrgan que s'encarrega de negociar amb Andorra l'acord, que amb la signatura de l'entesa el Principat haurà d'acceptar les regles del joc del mercat interior. Un fet que Ubach insisteix que s'ha d'emmarcar sempre tenint "en compte les particularitats d'un micro estat de 70.000 habitants i això és el joc de les negociacions, però defensarem les especificitats de manera molt valenta".

Un altre dels punts que recull el document que ha elaborat l'eurodiputat, Juan Fernando López Aguilar, és que l'acord es pugui tancar en un termini de dos anys. En aquest aspecte Ubach no és capaç de subscriure al 100% aquest aspecte del text. "És difícil dir una data i malauradament no puc avançar-me sobre la durada del temps que necessitarem per negociar tot l'acord", apunta.

En canvi, en relació a les paraules del comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven Mimic, que assenyalava aquest juny com a possible data per tancar "l'acord marc" la ministra no ho ha vist descabellat. Ha explicat que aquest anomenat acord marc es refereix al capítol institucional que defineix quins mecanismes i solucions s'haurien de buscar si es creés un litigi entre Andorra i la Unió Europea un cop signat l'acord. "Ho portem negociant aquests darrers quatre anys i ho podrem tancar properament", ha ratificat. A més, també apunta que en aquesta data es podrien tancar les disposicions generals de les quatre llibertats: mercaderies, persones, capitals i serveis. Després, amb el termini de dos anys que marca l'informe o més, s'hauria de negociar punt per punt i annex per annex tot el cabal històric que hauria de transposar Andorra així com incloure les especificitats o salvaguardes temporals, com ha passat amb la lliure circulació de mercaderies.

Tot i aquesta línia temporal a curt termini, Ubach ha recordat que actualment el Govern no està negociant res amb la Unió Europea perquè es troba en funcions, tal com va destacar Martí a Junker durant la darrera trobada el febrer passat. "Actualment estem fent anàlisi jurídica a nivell intern del país perquè estem en funcions i no es continuarà la negociació fins que no hi hagi un nou Govern".

Sense res negociat amb el Regne Unit

Una altra de les carpetes que té sobre la taula el ministeri d'Afers Exteriors és el de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i com aquesta pot afectar Andorra a nivell econòmic i social. El com sortirà Anglaterra de la UE encara és una incògnita, aquest mateix dijous el parlament ha demanat una pròrroga fins al 30 de juny, però la sortida sembla més que evident que s'efectuarà. Tot i això, Ubach s'ha remès al resultat final per, aleshores, iniciar les converses. "No n'hem començat a parlar encara i ho farem quan tinguem clar l'acord de sortida", ha deixat ben clar quan se li ha preguntat què passarà amb els andorrans que viuen al Regne Unit i viceversa. La ministra ha insistit que les relacions bilaterals són bones i que encara és prematur saber què passarà i què faran.

Ubach
entona
'mea culpa'
comunicació
falta
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Agraïm la honestedat de la sr Ubach i lamentem que la resta del govern no estigui al mateix nivell aquest reconeixement l honora sr ubach

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte