Diari digital d'Andorra Bondia
Ubach ha intervinguut aquesta tarda a la reunió plenària de la e la XXVIII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern que té lloc a Santo Domingo.
Ubach ha intervinguut aquesta tarda a la reunió plenària de la e la XXVIII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern que té lloc a Santo Domingo.

Ubach fa una crida per una Iberoamèrica "més justa i sostenible"


Escrit per: 
Redacció / Foto: Cimera Iberoamericana

Andorra fa una crida a favor d’una Iberoamèrica més justa i sostenible davant els Caps d’Estat i de Govern de la XXVIII Cimera Iberoamericana La ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, en representació del cap de Govern en funcions, Xavier Espot, ha participat aquest dissabte a la reunió plenària de la XXVIII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, que ha estat encapçalada pel president de República Dominicana, Luis Abinader. Ubach ha fet una crida a la cooperació, al diàleg i al suport mutu dels vint-i-dos països de la regió a favor d’una Iberoamèrica més justa i sostenible. La ministra en funcions també ha destacat la importància d’avançar en la protecció de les zones i dels ecosistemes de muntanya davant el canvi climàtic i els seus efectes.

Sota el lema ‘Junts cap a una Iberoamèrica justa i sostenible’, la Cimera s’ha celebrat a Santo Domingo, la capital al país caribeny, des del 22 de març i ha clos aquest dissabte amb la plenària, l’acte central de l’esdeveniment i que ha reunit presencialment líders de tots els països de la regió.

En la sessió d’avui, els mandataris iberoamericans han aprovat la Declaració de la República Dominicana, que contempla –entre d’altres– la importància d’avançar en la igualtat de gènere com a eix transversal de les polítiques iberoamericanes, la necessitat de fer una recuperació de la pandèmia de la COVID-19 que sigui sostenible i inclusiva, així com la rellevància d’impulsar el compliment dels acords internacionals contra el canvi climàtic. Tot fonamentat, segons es destaca a la declaració, en la cooperació d’un espai iberoamericà cohesionat i alineat amb el multilateralisme.

Durant el seu discurs, Ubach ha ressaltat la importància de la Declaració com a document comú que posa de manifest les dificultats dels països membres de la Conferència Iberoamericana, a més dels reptes de la recuperació de la pandèmia de la COVID-19, als quals s’afegeixen, ha apuntat la ministra en funcions, les conseqüències globals de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna.

Ubach també ha emfatitzat la necessitat de reforçar la protecció de la biodiversitat i, a la vegada, de refermar la lluita i l’acció efectiva contra el canvi climàtic. “Des d’Andorra volem destacar la particular vulnerabilitat de les zones de muntanya davant el canvi climàtic i les seves conseqüències”, ha subratllat. En aquest sentit, la titular d’Afers Exteriors en funcions ha posat en relleu la centralitat de l’aigua, la protecció de la qual “és indispensable per a la conservació de la biodiversitat, tant marina com terrestre i el compliment de l’Agenda 2030”. “Les muntanyes, els boscos i les glaceres són reserves d’aigua que s’han de posar en relleu”, ha apuntat, i ha insistit que “les zones d’alta muntanya, els seus paisatges, els seus hàbitats i les seves cultures” han de conservar-se.

Així mateix, Ubach ha manifestat que la regió iberoamericana ha de caminar cap a una societat digital inclusiva, posant en marxa polítiques públiques relacionades amb la protecció dels drets i el compliment dels deures en entorns digitals. Alhora, la ministra en funcions ha expressat que “un dels elements clau” per a la realització de l’Agenda 2030 i per al desenvolupament sostenible d’Iberoamèrica és reduir el malbaratament alimentari. “Andorra va ser un dels promotors del Dia Internacional contra el Malbaratament Alimentari i la Pèrdua d’Aliments, que se celebra cada 29 de setembre”, ha recordat.

Un seguit de qüestions -mediambientals, digitals i alimentàries- que en paral·lel a la Declaració de la República Dominicana també s’han adoptat a la Cimera mitjançant tres instruments: la Carta Mediambiental Iberoamericana; la Carta de Principis i Drets Digitals Iberoamericana; i la Ruta Crítica per assolir la Seguretat Alimentària. Tots ells plantegen solucions a alguns dels principals reptes iberoamericans.

D’altra banda, Maria Ubach ha exposat que enguany se celebra el trentè aniversari de la Constitució d’Andorra, que “va suposar la transformació política i institucional més important de la nostra història contemporània”. “La Constitució del 1993 va obrir les portes a la integració d’Andorra a la comunitat internacional i a la creació del Ministeri d’Afers Exteriors, així com la incorporació d’Andorra al conjunt d’organismes internacionals”, ha afirmat.

En la reunió plenària també s’ha aprovat el III Pla d’acció Quadriennal de la Cooperació Iberoamericana 2023-2026, un document que recull les prioritats de la cooperació de la regió pels propers quatre anys. “Fem de la Conferència Iberoamericana un referent de la defensa del multilateralisme”, ha assenyalat Ubach al respecte.

Finalment, en l’acte d’avui s’ha formalitzat el traspàs de la presidència de la SPT de la Conferència Iberoamericana de la República Dominicana a l’Equador, que assumirà l’organització al seu país de la XIX Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern a Quito el 2024

28a Cimera iberoamericana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte