Diari digital d'Andorra Bondia
La Reunió de Coordinadors Nacionals i Responsables de Cooperació d'aquest dilluns a Soldeu.
La Reunió de Coordinadors Nacionals i Responsables de Cooperació d'aquest dilluns a Soldeu.

Ubach manté diverses reunions bilaterals en el marc de la ministerial iberoamericana d’Afers Exteriors


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha mantingut aquest dilluns, en el marc de la I Reunió Iberoamericana de ministres d’Afers Exteriors a Andorra, diverses reunions bilaterals amb el seu homòleg a Portugal, Augusto Santos Silva; el ministre d’Afers Exteriors de la República Dominicana, Miguel Vargas; l’ambaixadora de Costa Rica, Ana Helena Chacón; l’ambaixadora de Colòmbia, Carolina Barco, així com amb el delegat de Mèxic, Maximiliano Reyes. Les trobades s’emmarquen en la I Reunió Iberoamericana de ministres d’Afers Exteriors, que se celebra aquest dimarts a Soldeu.

En la seva reunió, Ubach i Santos han recordat que enguany se celebren els 25 anys de l’inici de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Portugal. En aquest sentit, ambdós ministres han aprofitat la trobada per repassar l’estat de les relacions bilaterals entre els dos països aquest any, en el qual s’han constituït dos nous governs després d’eleccions generals. Així mateix, tant Maria Ubach com Augusto Santos s’han compromès a continuar desenvolupant els lligams, especialment econòmics, entre Portugal i el Principat.

De fet, el titular d’Afers Exteriors portuguès ha celebrat l’organització de la reunió ministerial d’Administració Pública i Reforma de l’Estat, que tindrà lloc a Portugal el juny del 2020, en el marc de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern que acollirà el Principat el novembre de 2020. D’altra banda, Santos ha manifestat el suport de Lisboa a l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea i ha ofert l’ajuda de Portugal en el procés de negociació amb Brussel·les.

Amb el ministre d’Afers Exteriors de la República Dominicana, Miguel Vargas, Ubach ha coincidit a destacar la importància de la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern d’Andorra el 2020 sota el títol ‘Innovació per al Desenvolupament Sostenible-Objectiu 2030’. Precisament, Vargas ha destacat la bona elecció del lema general i ha posat en relleu la necessitat d’enfortir la cooperació bilateral entre el seu país i el Principat, especialment en aspectes com ara els afers socials o el turisme. Finalment, tant Maria Ubach com Vargas han recordat que l’any vinent se celebrarà el 20è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre la República Dominicana i Andorra.

En la trobada amb l’ambaixadora de Costa Rica, Ana Helena Chacón ha fet el lliurament de les còpies d’estil a la ministra Ubach. Chacón ha aprofitat la reunió per assenyalar els punts en comú que uneixen ambdós països, tot destacant la protecció del medi ambient i el turisme. De fet, Maria Ubach s’ha referit a la importància global d’avançar cap a un turisme més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

En la mateixa línia, l’ambaixadora de Colòmbia, Carolina Barco, que també ha lliurat les còpies d’estil a Ubach, ha volgut destacar els aspectes que comparteixen el país llatinoamericà i Andorra, així com la importància de la cimera per a tota la regió iberoamericana. Concretament, tant Barco com Ubach han parlat del turisme lligat a la innovació tecnològica i el patrimoni cultural. De fet, Carolina Barco ha volgut felicitar Andorra per l’organització de la reunió ministerial de Cultura, que va tenir lloc aquest octubre a Bogotà.

Més reunions

Durant la jornada d'aquest dilluns també ha tingut lloc la segona sessió de la Reunió de Coordinadors Nacionals i Responsables de Cooperació, que ha comptat amb la presència de la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan. Aquesta és una de les trobades de treball prèvies a la I Reunió Iberoamericana de ministres d’Afers Exteriors, que se celebra aquest dimarts a Soldeu. Aquesta ministerial s’emmarca dins de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern que acollirà el Principat el novembre de 2020 sota el títol 'Innovació per al Desenvolupament Sostenible-Objectiu 2030’.

D’altra banda, al llarg d’aquest dilluns també s’han dut a terme diversos actes paral·lels amb l’objectiu de reforçar la cooperació entre els països de la regió iberoamericana. Precisament, una d’aquestes sessions s’ha centrat en el futur de la cooperació entre Amèrica Llatina i la Unió Europea. Sota el títol, ‘Els laboratoris d’innovació ciutdana’, l’altra sessió del dia ha tractat la innovació en la comunitat iberoamericana.

Ubach
manté
reunions
bilaterals
ministerial
Marc
iberoamericana
d'Afers Exteriors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte