Diari digital d'Andorra Bondia
UL-CC proposa reduir les inversions d’Andorra Telecom en 6,5 milions
UL-CC proposa reduir les inversions d’Andorra Telecom en 6,5 milions

UL-CC proposa reduir les inversions d’Andorra Telecom en 6,5 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els parlamentaris d’Unió Laurediana-Ciutadans Compromesos consideren la partida d’inversions d’Andorra Telecom per al 2018 “excessiva” i, per això, proposen reduir-la en 6,5 milions d’euros, “sense tocar”, però, els 8 milions que es preveuen per al projecte de l’edifici The Cloud.
Així ho va explicar ahir el conseller general d’UL-CC Carles Naudi d’Areny-Plandolit en la presentació de la quarantena d’esmenes parcials que l’agrupació ha presentat al projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2018, uns comptes que no aprofiten la recuperació econòmica per “incloure mesures anticícliques” i que “exploten el potencial de les figures tributàries”, un fet que farà que “la pressió fiscal augmenti”.
Per això, Naudi, que considera que “la manera d’equilibrar els comptes de l’Estat no és apujant la pressió fiscal, sinó posant topall a les despeses”, va justificar el fet que bona part de les esmenes van encaminades a “posar de manifest que hi ha marge per reduir les despeses”.
D’aquesta manera, i en el cas concret d’Andorra Telecom, Naudi va posar en dubte que la societat pública, tal com preveu el seu projecte de pressupost, hagi d’invertir entre 30 i 40 milions en aplicacions informàtiques, aparells i centraletes en cada exercici durant els propers quatre anys , i va insistir que cal “justificar molt bé” aquestes necessitats d’inversió.
El parlamentari d’UL-CC, que va explicar que també es proposa rebaixar partides, com la destinada a senyalitzacions de la via pública, pavimentació i altres despeses de calefacció, mobiliari i compra de vehicles, va explicar que la proposta de reduir la partida d’inversió d’Andorra Telecom s’ha fet en base al que afirma la mateixa companyia en la memòria que acompanya el pressupost, en la qual diu que inverteix fins al 27% del nivell de negoci, quan “el normal” en companyies de telecomunicacions és que es dediqui a inversió entre el 12% i el 15% de la xifra de negoci.
Pel que fa al pressupost de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), UL-CC proposa ampliar en 200.000 euros la partida destinada a l’ETR de l’Aldosa amb la finalitat que es disposi de més recursos per “reduir encara més el seu impacte visual” i “integrar-la millor al bosc de la Gonarda”, així com mirar d’“allunyar-la el màxim possible” dels habitatges de la zona, segons va destacar Naudi.

Aposta pel motor
D’altra banda, i en línia amb el que ja es portava al programa electoral, una de les esmenes proposa la creació d’una partida de 25.000 euros per fer un estudi per determinar aquelles accions que farien viable la creació d’un circuit de motos privat. 
En aquest sentit, Naudi, que va deixar clar que “no es tracta de fer un Montmeló sinó de buscar aquella tipologia de circuit que s’adapti a diferents disciplines, va destacar el fet que cada vegada hi ha més pilots d’elit que resideixen al país i podrien entrenar en aquesta instal·lació.
Així mateix, el conseller general d’UL-CC va destacar “la generació de valor, la creació de llocs de treball i opcions per al futur dels joves” que podria comportar una infraestructura d’aquestes característiques, ja que al seu voltant es podria desenvolupar tot un clúster lligat al món del motociclisme, “com podrien ser escoles de pilots, escoles de mecànics, empreses de components i, fins i tot, que el Principat pogués acollir les seus d’algunes marques”.

Incompliment de la llei
Finalment, Naudi va justificar la presentació també d’una esmena a la totalitat dels comptes argumentant que “el projecte de pressupost no compleix la llei” i, concretament, amb l’article 12.5 de la regla d’or que impedeix a les societats públiques tenir un endeutament superior al 50% dels seus fons propis. Així mateix, el parlamentari va advertir que, tot i que el marc pressupostari s’ha de complir el 2019, cal tenir en compte el poc marge que hi ha respecte dels límits de despesa permesa i de despeses de funcionament, ja que qualsevol caiguda d’una dècima del PIB o augment dels tipus d’interès farà que s’incompleixi.

 

Crida al síndic perquè exerceixi l’autoritat

“Qui té l’autoritat per convocar una reunió dels deu integrants del grup mixt i fer que hi hagi una votació és el síndic”. Així de contundent es va mostrar ahir el parlamentari de la coalició Unió Laurediana-Ciutadans Compromesos Carles Naudi, interpel·lat sobre la situació de bloqueig al grup mixt.
Naudi, que va assegurar que se li “faria difícil dir què ha de fer el senyor Pere López o qualsevol altre conseller”, va remarcar que, amb la proposta de reglament i de presidència del grup feta divendres passat, una proposta que comptaria amb set suports després del sí del conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i la parlamentària independent, Sílvia Bonet,  “UL-CC ja ha fet tot el que podia fer”.
El conseller general d’UL-CC, que va insistir que ara cal “que algú digui què fem amb la proposta, si és o no vàlida o que ens cridi a votar”, va voler agrair el suport de Naudi i Bonet, destacant que “és un gest que els honora, ja que no han demanat res a canvi”.
Quant a la proposta específica de reglament, Naudi va assegurar que “no difereix massa” del que hi havia fins ara i va recordar que el reglament del grup mixt “és més simple” i no és com el d’altres grups perquè, per exemple, no fa cap referència a aspectes com la disciplina de vot. En aquesta línia, Naudi va destacar que al grup mixt poques coses s’han de decidir conjuntament, però sí el president. 

UL-CC
inversions
Andorra Telecom
6
5 milions
reduir
proposa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte