Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern amb els parlamentaris d’UL-ILM ahir al Consell General.
El cap de Govern amb els parlamentaris d’UL-ILM ahir al Consell General.

UL-ILM es queda sol a l’hora de demanar un avançament electoral


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els consellers d’Unió Laurediana-Independents de la Massana es van quedar sols ahir en la seva petició d’un avançament electoral. I és que tal com havia avançat al matí el líder del grup, Josep Pintat, una de les tres propostes de resolució que va presentar UL-ILM anava en aquest sentit, una proposta però que va ser rebutjada de forma unànime pels altres 23 parlamentaris de la cambra.
Precisament, al final ja del debat d’orientació, Pintat es va mostrar “sorprès” pel fet que la proposta perquè el Consell General instés l’executiu a dissoldre el parlament i convocar eleccions de forma immediata no hagués rebut cap suport dels parlamentaris de l’oposició quan “altres també ho volien”.
L’encarregat de defensar la proposta de resolució va ser el parlamentari Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que va vincular la petició al desenvolupament de les negociacions amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació i a les incerteses del mateix.
En aquest sentit, Naudi, que va posar de manifest l’absència d’estudis d’avaluació de l’impacte que pot tenir l’accés d’Andorra al mercat interior de la UE, motiu pel qual “els costos són imprevisibles”, va assegurar que, en les circumstàncies actuals i veient la “cessió desproporcionada de sobirania” que hi ha en el principi d’acord del que s’ha negociat fins ara –marc institucional i lliure circulació de mercaderies–, “resulta impossible assolir un acord amb la UE que sigui favorable per Andorra”. Per això, i constatant a més que l’executiu “no ha sabut vetllar pels interessos del país”, es demanava que s’instés el Govern a convocar comicis per tal que el nou executiu sortit de les urnes “salvaguardés la sobirania” en les converses amb la UE.
Al marge del grup demòcrata, on el parlamentari Carles Jordana va rebutjar la proposta per qüestions jurídiques ja que “no es pot demanar a l’executiu la convocatòria d’eleccions ja que és competència del cap de Govern”, la resta de grups van justificar el ‘no’ a la proposta en el fet que Antoni Martí ja havia clarificat l’escenari electoral i que no feia falta. Des del Partit Socialdemòcrata, Pere López, sí va admetre estar d’acord en un avançament electoral però pels “fracassos polítics del Govern” i no pas per una qüestió “vinculada a l’acord amb la UE”.
Les negociacions per a l’acord d’associació van centrar també les altres dues propostes de resolució, defensades en aquesta ocasió pels consellers generals Josep Majoral i Carine Montaner. En la primera, s’encomanava a l’executiu que publiqués al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) tots els estudis i informes en relació a les implicacions que tindria pel país un acord d’associació, tant pel que fa a costos com a avantatges i desavantatges.
La segona demanava a la cambra que instés l’executiu a aturar les negociacions amb la UE fins que s’haguessin celebrat les eleccions a Andorra i també els comicis al Parlament Europeu de l’any vinent. Ambdues propostes van ser rebutjades de forma majoritària per la “mala imatge” que es donaria en el cas d’aturar les negociacions i, l’altra, perquè el BOPA no és la via adequada per publicar els estudis i avaluacions que pogués tenir l’executiu.

Espot, convençut que esgotar la legislatura facilita la tasca al candidat de DA

Tot i no pronunciar-se sobre si vol o no encapçalar el projecte de Demòcrates per Andorra en els comicis de la primavera vinent, malgrat ser una de les persones que generen un major consens en la formació, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es va mostrar convençut ahir que el fet que s’esgoti la legislatura facilitarà la tasca del candidat demòcrata. En aquest sentit, Espot va destacar que al marge de qui acabi sent finalment el candidat “tot és més fàcil si un pot concórrer a les eleccions havent arribat a un nivell molt alt de compliment del programa amb el que vam concórrer a les passades eleccions”.
Espot, que va remarcar que quan un vol “revalidar la confiança” dels ciutadans ho ha de fer “partint de la premissa que el seu balanç és satisfactori” –fet que pel ministre s’consegueix “complint el compromís principal que és el programa electoral”–, va admetre que de forma generalitzada ministres i consellers generals demòcrates “teníem clar que no hi havia motiu per avançar les eleccions” i que si això passava “es podia frustar alguns projectes que són cabdals per revalidar la confiança dels ciutadans”. En aquesta línia el ministre, que va admetre que un cop aclarit l’escenari electoral la “tria del candidat s’accelerarà tot i que no ha de ser qüestió de 48 hores”, va incidir en “el nombre important” d’iniciatives legislatives que hi ha a tràmit parlamentari, i va recordar que aquestes “es traduexien en millores de la qualitat de vida dels nostres ciutadans” motiu pel qual “és important que prosperin”.
Des de les forces de l’oposició es va considerar “previsible” i fins i tot “normal” que el cap de Govern vulgui esgotar la legislatura, i es va deixar en mans de l’executiu i la majoria la determinació d’aquells projectes de llei que caldria prioritzar.

Ul-ILM
es queda
sòl
demanar
avançament
electoral
debat orientació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte