Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general de UL-ILM, Carine Montaner, va presentar ahir la proposició de llei per modificar la Llei de la CASS.
La consellera general de UL-ILM, Carine Montaner, va presentar ahir la proposició de llei per modificar la Llei de la CASS.

UL-ILM vol que el donant viu d’òrgans tingui cobertura de la baixa al 100%


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM) ha entrat a Sindicatura una proposició de llei de modificació de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) perquè els donants vius d’òrgans tinguin coberta la baixa al 100%. Així ho va explicar ahir la consellera general de l’agrupació, Carine Montaner, que va defensar la necessitat de tirar endavant aquesta modificació per “eliminar el fre econòmic” que hi ha  ara quan “una persona sana, de forma altruista, dona un òrgan o una part o teixits a una altra persona que està malalta i que l’única forma de cura és el trasplantament”.
Montaner, que va recordar que ja va plantejar aquesta possibilitat de cobertura al 100% en una pregunta que va fer al titular de Salut el desembre del 2016 amb relació a la llei de bioètica i de trasplantaments d’òrgans,  va assegurar que, al marge de la qualitat de vida que es pot donar als malalts que reben un trasplantament d’un òrgan d’un donant viu, també s’assoleix un “estalvi de diners important per a la CASS”.
En aquest sentit, la parlamentària va explicar que, segons les dades facilitades des del ministeri de Salut, el cost mitjà d’un trasplantament ascendeix a 41.000 euros, mentre que, per exemple, el cost mitjà de la diàlisi per a un pacient és de 50.000 euros l’any. Així, amb aquestes xifres, Montaner, que va destacar que actualment “hi ha sis persones pendents d’un trasplantament que podria venir d’un donant viu”, va assegurar que en deu anys “es podria estalviar mig milió d’euros”. 
La consellera general de UL-ILM, que va insistir que amb aquest text es vol “incentivar la donació d’òrgans”, va explicar que es tracta d’un text senzill que “només modifica tres paràgrafs de la Llei de la CASS”, de manera que si es volgués “es podria aprovar ràpidament, ja que no suposa massa feina legislativa, sinó que és més aviat de dir sí o no”.
Montaner es va mostrar esperançada que la proposició rebi el criteri favorable de l’executiu i sigui presa en consideració pel ple de la cambra, de manera que es pugui acabar aprovant aquesta legislatura. En aquesta línia, la parlamentària va explicar que va contactar amb el president i el president suplent del grup demòcrata, amb la consellera de Liberals d’Andorra, Judith Pallarés, i amb els parlamentaris del grup mixt Víctor Naudi (SDP), Rosa Gili (PS) i Sílvia Bonet (independent), i que tots ells s’havien mostrat favorables a aquesta iniciativa.  A més, Montaner, que també va mantenir una trobada amb representants de l’Associació de trasplantats i donants d’Andorra (Atida), va contactar també amb el ministre de Salut, Carles Álvarez, i el cap de Govern, Antoni Martí, i que aquest darrer li va assegurar que “en principi no hi veia cap problema”.
No obstant això, Montaner, que va destacar que es tracta d’una “modificació puntual que soluciona una situació molt puntual”, es va voler mostrar prudent respecte del camí que pugui seguir la proposició de llei, tot i que va insistir que “es tracta d’una iniciativa win to win, és a dir, en què tothom hi guanya”.

UL.ILM
donants d'òrgans
coberura
baixa
100%
donant viu
Carine Montaner

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte