Diari digital d'Andorra Bondia
Una persona diposita el seu vot en les darreres eleccions generals.
Una persona diposita el seu vot en les darreres eleccions generals.

Un 90% de residents no nacionals votarien a les eleccions si poguessin


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Bon dia

La major part dels residents que no tenen la nacionalitat votarien en unes eleccions si hi poguessin participar. Així ho posa de manifest l’enquesta d’opinió política del CRES, que recull que el 90% dels 400 enquestats no andorrans participarien en els comicis. Sobre la seva intenció de vot, la majoria (39,9%) afirma que no sap per quin partit es decantaria, mentre que un 33,4% assegura que donaria suport a DA mentre que un 15,4% ho faria al PS i un 4,4% per L’A.
L’enquesta també demana als que diuen que no votarien quins són els motius i un 36,8% afirma que no li interessa o no li agrada votar, un 16,8% perquè considera que no serveix per res o no confia en els polítics mentre que un 15,9% exposa que té manca d’informació o no coneix la política del país. Altres motius esgrimits, amb percentatges més baixos, és perquè ja no vota mai, perquè no sabria a qui votar o no li agrada cap partit o perquè considera que Andorra no és el seu país. Amb tot, quasi el 60% dels enquestats va assegurar que considera el fet d’anar a votar molt important.
D’altra banda, en aquesta ocasió el CRES també es va interessar pels anys de residència dels enquestats no nacionals i el 46,5% fa 20 anys o més que viu al Principat. Així, quan se’ls pregunta per què no s’han fet andorrans, bona part (27,4%) diu que és per no perdre la nacionalitat d’origen o perquè no s’accepta la doble nacionalitat, mentre que un 12,3% afirma que no li interessa. També hi ha un 8% que addueix els exàmens que s’han de superar, un 5,2% per vincles i identificació amb el país d’origen, un 4,9% perquè no vol o no es considera andorrà i en un percentatge similar s’hi trobarien els que consideren que no ho necessiten, els que estan pensant-s’ho o ho volen fer.
En canvi, l’interès mostrat per les dues últimes conteses electorals no és tan elevat. Pel que fa als comicis generals un 33,2% diuen que ho van seguir poc, un 27,8% gens, un 24,6% bastant i un 12% molt. Pel que fa a les comunals, un 33,3% poc, un 29,6% gens, un 24,3% bastant i un 10,5% molt.
En el cas dels andorrans (800 enquestats) també es va preguntar pel seu comportament durant les eleccions. Un 83% diu que va votar i un 12,7%, no. De les persones que afirmen que van votar nul o blanc, una quarta part afirma que va ser perquè no li agradava cap de les opcions que es presentaven. En el cas dels vots nuls, un 18,6% ho justifica perquè els polítics no compleixen el que diuen i un 12,5% perquè no creu en el sistema democràtic. Quant als blancs, un 24,7% argumenta la desafecció i la no creença en la política ni en cap partit.
Cal recordar que l’enquesta té una segona part que se centra en el fenomen de l’abstenció, una anàlisi encarregada pel Consell General, i que l’organisme preveu poder presentar-ne els resultats a final de mes.

 

eleccions
residents

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte