Diari digital d'Andorra Bondia
Un estudi del Govern recomana que els comuns estableixin nous impostos
Un estudi del Govern recomana que els comuns estableixin nous impostos

Un estudi del Govern recomana que els comuns estableixin nous impostos


Escrit per: 
Enric Guinart

L’estudi encomanat pel Govern a l’empresa Alfa Capital per dissenyar la nova proposta de transferències de l’Estat als comuns recomana “l’establiment de nous impostos” per assolir l’objectiu d’incrementar la capacitat de recaptació de les administracions comunals.
De fet, el treball en qüestió exposa que “cada cop es converteix en més necessària la fixació d’objectius comunals o globals” per aconseguir una “administració general més eficient i per gestionar els pressupostos d’una manera més rigorosa”. En aquest sentit, remarca que inclús s’hauria de plantejar “la fixació d’objectius diferents per a cada comú”. I és en aquest escenari on, al marge del conegut objectiu de limitació del deute dels comuns, l’estudi proposa diferents mesures encaminades a una millora en l’eficiència de les administracions parroquials. 
En el concepte de l’augment de la recaptació, al marge de la proposta de fixar nous impostos l’estudi també planteja que els comuns apliquin tots els tributs que poden recaptar per llei i, en aquest sentit, recorda que Canillo no aplica ni l’impost de propietat immobiliària ni l’impost per rendiments arrendataris. En la mateixa línia, també planteja que s’apugin els tipus impositius d’impostos existents i es compensi amb la introducció de bonificacions. De fet, del mateix treball es pot constatar com majoritàriament els comuns (més uns que d’altres) apliquen la taxa més baixa de la forquilla que està establerta per llei en els diferents impostos que tenen assignats.
Així, tal com es pot veure en el gràfic adjunt, el pes impositiu recau en Andorra la Vella, que recapta a l’any el 44,4% (10,41 milions) del total de tots els ingressos dels comuns en concepte d’impostos. En canvi, per exemple, Canillo i Ordino només recapten 320.000 i 930.000 euros (l’1,36% i el 3,97% del total, respectivament), malgrat que podrien ingressar força més si apugessin els tipus i apliquessin tots els impostos que els permet la llei (en el cas de Canillo). I és que en l’estudi es deixa entreveure sovint que les corporacions podrien ingressar més diners si explotessin tots els seus recursos: “El repartiment de la transferència serà equitatiu quan els comuns hagin posat totes les mesures a la seva disposició per recaptar en funció dels seus recursos potencials i adaptar els seus costos estructurals a les necessitats comunals”, conclou.

No oferir certs serveis
Al marge dels impostos, se suggereix revisions periòdiques d’increment dels preus públics “tenint en compte també el preu de mercat d’aquests serveis” (escola bressol, poliesportius, aparcaments...) i la revisió també i, si escau, l’augment dels preus dels lloguers de béns comunals, així com “revisar l’exigència per part de comuns de recàrrecs i interessos de demora”. Quant als objectius dirigits a la reducció de la despesa de funcionament, l’estudi d’Alfa Capital inclou cinc mesures: externalitzar el servei de determinades competències (aigües, neteja de la via pública i forestal...); mancomunar o compartir el servei de determinades competències (com per exemple el transport); traspassar el servei d’algunes competències comunals a competències estatals; limitar la despesa de certs capítols econòmics “establint un percentatge sobre el total de despeses liquidades o en funció de l’evolució dels ingressos”, i avaluar la possibilitat de “no oferir certs serveis comunals atenent el nombre d’usuaris”, com les escoles bressol o els centres esportius. 
Pel que fa a la reducció de la despesa en inversions, l’anàlisi encomanada per l’executiu dona dues solucions. D’una banda, incorporar altres sistemes de finançament de les obres públiques, com ara l’arrendament operatiu. I d’altra banda, limitar la despesa del capítol d’inversió “establint un percentatge sobre el total de despeses liquidades o en funció de l’evolució dels ingressos”. 

Actualització del cens
Finalment, pel que es refereix als objectius dirigits a una homogeneïtzació comunal, es formula quatre recomanacions. La primera, estandarditzar l’aplicatiu informàtic per a tots els comuns. La segona, revisar i estandarditzar el procediment de càlcul de taxes i preus públics, “amb l’objectiu de finançar com a mínim el cost de determinats serveis comunals”. Tercera, estandarditzar també la imposició de certs impostos i taxes comunals, com ara la d’higiene i enllumenat, l’impost de radicació i l’impost de propietat immobiliària, “per poder fer una anàlisi comparativa de la seva recaptació”. I quarta i última, que tots els comuns finalitzin “l’elaboració del cadastre i del cens de població, i mantenir-los actualitzats”. 

estudi
Alfa Capital
Govern. comuns
nous impostos
recaptació
impostos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte