Diari digital d'Andorra Bondia
El cultiu de cànnabis per a ús terapèutic permet extreure compostos químics com el THC per a tractaments diversos.
El cultiu de cànnabis per a ús terapèutic permet extreure compostos químics com el THC per a tractaments diversos.

Un estudi veu viable l’extracció de THC del cànnabis per a ús medicinal


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Cannabis Urlaub

El mercat del cànnabis per a un ús estrictament medicinal està creixent a tot Europa, si bé l’adaptació dels marcs legislatius nacionals és lenta i feixuga i això no ajuda en el desenvolupament d’una indústria extractiva de THC, compost químic utilitzat entre altres per al tractament de l’epilèpsia infantil i alguns tipus de càncer. Aquesta és doncs una de les finestres d’oportunitat detectades per l’Anàlisi d’oportunitats i definició d’un model de desenvolupament del cultiu i la transformació industrial del cànnabis a Andorra que el director de desenvolupament de recerca i innovació de l’IRTA, Simó Alegre, ha presentat avui a la tarda davant la comissió legislativa d’Economia a petició de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. I és que segons ha reconegut més tard en declaracions a la premsa, “la velocitat de legislació d’Andorra  ja la voldríem a casa nostra”. Això no vol dir en cap cas que la introducció del cultiu del cànnabis s’estigui plantejant de manera imminent. De fet, Calvó ha insistit davant dels consellers que “aquest estudi és només un primer pas i s’ha enfocat des d’un punt de vista agronòmic, ara cal seguir treballant des de la comissió interministerial perquè aquest és un projecte que cal fer amb rigor”.

Als seus inicis, la idea d’introduir el cultiu de cànnabis amb finalitats terapèutiques es va pensar com una manera de diversificar el sector agrícola i per aquest motiu el ministeri que encapçala Calvó ha estat i segueix en contacte amb l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA). Ara bé, en espera que el projecte s’acabi de definir i pugui començar a desenvolupar-se, tot apunta que el model de negoci més rendible seria més aviat de tipus industrial, amb un cultiu indoor altament tecnificat i controlat. “No veurem els camps de tabac reemplaçats per camps de cànnabis”, ha assegurat la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. 

En total s’estaria pensant en “dues o tres naus” d’un miler de metres quadrats, ja que és en aquest tipus d’instal·lacions on es cultiven plantes de cànnabis amb una major concentració de THC “d’entre el 2% i el 10%”. A més, aquest cultiu intensiu i de qualitat requereix unes condicions d’il·luminació i temperatura que impliquen una despesa energètica important i és precisament en aquest punt on Alegre ha destacat un altre dels avantatges competitius d’Andorra: el preu de la llum “més econòmic que als països de l’entorn”.

Més enllà del cultiu del cànnabis per a l’extracció de THC per a un ús medicinal, l’estudi realitzat per l’IRTA també planteja com a opció viable i interessant per a Andorra la possibilitat de crear un centre de recerca sobre el cànnabis i les seves varietats, tenint en compte que es tracta d’un cultiu que es troba en expansió en el seu vessant terapèutic. Finalment no es descarta, tot i que no s’apunta tampoc com a objectiu prioritari, el cultiu de cànnabis en hivernacles per a l’obtenció de CBD. En aquest cas es tracta d’un compost sense efectes psicotròpics que s’utilitza principalment a la cosmètica i per les seves propietats antiinflamatòries. El que sí que es veuria inviable per raons de clima és un cultiu a l’aire lliure que serviria bàsicament per a l’obtenció d’un CBD per a cosmètica de gamma mitjana i baixa.

Preocupació social

Un dels aspectes que tant Alegre com Calvó han volgut subratllar ha estat la necessitat de comunicar bé les decisions que es puguin prendre en l’àmbit governamental i parlamentari amb relació al cultiu del cànnabis. En aquest sentit, la ministra ha admès que “això sabem  que crea neguit i volem ser sensibles amb les famílies afectades per un altre tipus d’ús del cànnabis”. És per aquest motiu que l’estudi menciona explícitament la implicació del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat amb la comunicació del cultiu del cànnabis, segons ha aclarit Calvó en resposta a una pregunta plantejada pel conseller general socialdemòcrata Roger Padreny. És més, la ministra ha avançat que una part dels ingressos que el Govern obtindria de la fiscalitat de la producció de THC podria destinar-se precisament a “la sensibilització dels joves”.

Els consellers generals que formen part de la comissió legislativa d’Economia i també la secretària de la Sindicatura Susanna Vela han formulat preguntes sobre diversos aspectes relacionats amb l’eventual introducció del cultiu del cànnabis al Principat, des de la inversió necessària si es vol fer un cultiu indoor fins a l’abast del desenvolupament d’un marc normatiu que doti aquesta activitat de la necessària seguretat jurídica. Pel que fa a la inversió, Alegre ha parlat de “milions” sense donar cap xifra concreta i Calvó ha afirmat que el sector empresarial del país hauria mostrat cert “interès”, segons han pogut copsar a les reunions amb la Cambra de Comerç i la CEA. Quant al marc normatiu, la idea seria aprovar una llei específica per establir les condicions per al desenvolupament d’aquest cultiu i els preceptius mecanismes de control. A més, caldria modificar el Codi penal de manera que el cànnabis per a ús medicinal fos exclòs de la penalització genèrica que existeix a dia d’avui.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic