Diari digital d'Andorra Bondia
Un expert alerta que “ja serà molt poder salvar” les franquícies actuals
Un expert alerta que “ja serà molt poder salvar” les franquícies actuals

Un expert alerta que “ja serà molt poder salvar” les franquícies actuals


Escrit per: 
M.S.C./ M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amb el clima que hi ha actualment arran de les mobilitzacions dels estanquers francesos, “ja serà molt” que Andorra pugui “salvar” les franquícies que hi ha avui i que són fonamentals per al comerç. Així ho va indicar Xavier Fernández, expert en dret internacional públic que ahir va prendre part com a ponent en la jornada organitzada per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) sobre el futur acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Per Fernández aquesta ha de ser una de les especificitats que el Principat haurà de lluitar per preservar conjuntament amb l’exclusió del tabac de la unió duanera. Un altre aspecte que s’hauria de respectar és la lliure circulació de persones però sense reciprocitat (amb l’establiment de quotes) i també es podria plantejar no haver d’aplicar el principi de no-discriminació en la contractació pública i que la liberalització en certs sectors, com el de les telecomunicacions, no s’apliqués.
L’expert va posar en relleu que “la Unió Europea no té establert un patró de com han de ser els acords d’associació” ni els mecanismes de resolució de controvèrsies i va destacar que “per això hi ha marge de negociació”. Tant Fernández com Andreu Olesti, catedràtic de dret internacional públic que també va participar en la jornada, van destacar que, tot i que el model de referència que s’havia pres era l’Espai Econòmic Europeu, l’acord que s’està negociant a hores d’ara sembla que va molt més enllà i que el nivell d’integració seria molt més profund. Així, Olesti va apuntar que “el nivell de cabal comunitari que s’hauria d’incorporar se situaria per sobre del 75%”. Aquest fet el situaria en una situació molt similar, doncs, a la d’un Estat membre, tot i que en els òrgans de control de l’aplicació de l’acord el Principat no tindria gaire capacitat per incidir-hi (o en tot cas menys que un Estat membre).
En el mateix sentit es va mostrar Fernández, que va dir que, tot i que el fet de tenir un nivell d’integració més intens pot tenir els seus aspectes positius, ja que permet participar en el mercat de la Unió Europea, també cal estar alerta que l’acord no faci desaparèixer algunes especificitats que són fonamentals per a l’economia interna. Per això va destacar “l’enorme repte negociador” que tot aquest procés suposa. Alguns dels avantatges que s’obren passen per beneficiar-se dels acords comercials amb tercers països o l’oportunitat que ofereix per al sector del comerç electrònic, que es podria desenvolupar.
A l’últim va intervenir Günter Verheugen, excomissari europeu d’Empresa i Indústria, que va defensar que “Andorra no té opció de ser autosuficient com 50 anys enrere”, al mateix temps que va apuntar que el benestar del país depèn de la prosperitat i estabilitat de la regió on es troba però ara Andorra només hi pot influir parcialment. Verheugen va declarar que la voluntat de la UE és integrar al màxim possible els petits estats perquè són vistos amb una certa desaprovació, tot i que Andorra no hi està pas obligada. També va avisar que en relació amb els impostos indirectes aquest no és un problema únic a Europa però que cal ser-ne conscient  i que s’hauria d’intentar assolir les quatre llibertats. L’excomissari també es va referir a les línies vermelles i va afirmar que només en un cas, amb Malta, s’ha permès una derogació però que la resta han estat tot períodes transitoris. Per aquest motiu va aconsellar “centrar-se en l’essència”. Així mateix va declarar que la UE està interessada a tenir acords d’associació amb els petits estats, tot i que aquesta no és la prioritat. “La Unió Europea no vol grans esquerdes al continent. Possibles punts d’entrada per a activitats que no estan en línia amb els objectius i polítiques de la UE”, va dir.
El president de l’EFA, Josep Maria Cases, va exposar que “les converses entre Andorra i la UE estan generant incredulitat i la gent no n’està prou assabentada” i confia que l’acord respecti molts sectors, com ara el tabaquer.

LdA considera que els esdeveniments confirmen els “advertiments” del partit sobre la negociació

Liberals d’Andorra considera que l’evolució de les negociacions i els darrers esdeveniments, com la trobada d’aquest cap de setmana a Mònaco, no fan res més que “reafirmar” el posicionament de la formació i els diferents “advertiments que ha posat damunt la taula” respecte a les negociacions per a l’establiment d’un acord d’associació amb la UE. Així ho va assegurar ahir el conseller general del grup liberal Ferran Costa, que es va felicitar de la decisió de Mònaco, San Marino i Andorra d’impulsar conjuntament “mesures i clàusules” per evitar la lliure circulació plena de persones, un aspecte que “Andorra no pot assumir”. Així mateix, Costa, satisfet perquè “malgrat totes les crítiques que hem rebut el Govern ha anat recollint els nostres posicionaments”, va reiterar la necessitat que les negociacions es portin a terme amb “pausa”, que “no vol dir aturar-les”, és a dir de “manera assossegada”, ja que és la via que “ens pot permetre aconseguir un millor acord”. En aquest sentit, la consellera general liberal Carine Montaner va recordar que molts dels països que han signat acords d’associació amb la Unió Europea “han estat negociant durant anys”.

acord d'associació
EFA
Empresa Familiar Andorrana
ue
Xavier Fernández
franquícies
Ferran Costa
Europeu
Andreu Olestí
Günter Verheugen
negociació
expert
Unió Europea

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte