Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, va presentar la tercera edició del Pressupost Participatiu.
El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, va presentar la tercera edició del Pressupost Participatiu.

Un informe diu que l’esllavissada a la CG-1 no va ser per causes naturals


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

L’esllavissada del 10 d’agost passat a la CG-1, a la parcel·la de la Portalada, que va obligar a tallar els accessos amb Espanya durant sis hores, no va ser provocada per causes naturals, sinó per alguna de les intervencions que es van fer a la mateixa parcel·la. Així s’assegura en un primer informe geològic que ja és en mans de l’executiu i que, segons va explicar ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, deixa clar que el despreniment de prop de 30.000 metres cúbics de pedres i terra no va ser per causes naturals, sinó per l’“alteració del terreny”.
Tot i disposar d’aquest primer informe, Torres, que ahir a la tarda va presidir una nova “reunió de seguiment” in situ a la zona, va advertir que encara és aviat per poder determinar la causa exacta que va provocar el despreniment, ja que a partir d’ara caldrà valorar “si el projecte estava ben fet” o si les “obres van ser mal fetes”, entre d’altres. Així mateix, el ministre tampoc va poder concretar si el problema es va donar amb la part excavada inicialment, fins al nivell de la carretera, o en l’excavació feta posteriorment i que baixava 20,5 metres més de profunditat.
Precisament, la fondària de l’excavació, conjuntament amb l’extracció d’aigua que s’ha anat fent des de la instal·lació de la bomba la setmana passada, comportarà que no calgui retirar runa de l’espai, ja que el cubicatge de pedres i terres que encara cabria al forat “és molt gran”. Així mateix, el titular d’Ordenament Territorial va avançar també que no es preveu provocar la caiguda de part de la muntanya, ni tan sols la del talús que hi ha damunt del magatzem del Comú de Sant Julià, la zona que ara per ara presenta més risc, segons els tècnics, ja que forçant una baixada “es podria causar una desestabilització superior a la que ja hi ha”.
D’altra banda, Torres, que va recordar que es manté el monitoratge de la zona les 24 hores del dia i que en cas de moviment del terreny s’està a punt per tallar el trànsit si així es requereix, va explicar que tot i que no s’han analitzat els ancoratges provisionals que hi ha sota la CG-1 en aquest tram, sembla que “tenen una bona imatge”, així com que no “s’han detectat esquerdes”. A més, va precisar el ministre, el despreniment hauria contribuït a compactar més el subsòl, ja que no hi hauria el forat que hi havia.
Pel que fa a la determinació de responsabilitats, el ministre, que tot i que no va poder quantificar el cost de l’esllavissada per l’Administració sí que va assegurar que “supera amb escreix els centenars de milers d’euros”, va explicar que la intenció és “ja al setembre, un cop la situació estigui normalitzada”, asseure’s amb el Comú de Sant Julià i “analitzar tota la situació”. En aquest sentit, i amb relació a si des del ministeri es disposava de qualsevol document que pogués alertar de la situació de risc del terreny, Torres va insistir que a Ordenament Territorial “no s’ha trobat cap document” i que tampoc des de la corporació parroquial laurediana, tot i que no en tenen cap obligació, se’ls ha fet arribar res al respecte.
Pel que fa a la construcció del gran mur de contenció per protegir definitivament la zona, Torres va insistir que s’està treballant en el plec de bases perquè de cara al setembre es faci la redacció del projecte per procedir després a la licitació i adjudicació dels treballs abans de final d’any. Quant a l’ús dels terrenys un cop construït el mur, Torres no va voler avançar res i es va limitar a recordar la intenció de fer un estudi geològic per veure el risc i requalificar el terreny si és necessari.

 

Tercera edició dels pressupostos participatius

El ministeri d’Ordenament Territorial ha posat en marxa la tercera edició del projecte del Pressupost Participatiu, que igual com l’any passat, comptarà amb una dotació de 300.000 euros, segons va explicar ahir en la presentació de la iniciativa el titular de la cartera. Jordi Torres va precisar que els ciutadans poden fer arribar les seves propostes des d’avui mateix i fins al 23 de setembre vinent al portal www.pressupostparticipatiu.ad o al Servei de Tràmits de Govern en un ordinador que s’habilitarà a tal efecte. Serà aleshores quan una comissió tècnica valorarà l’adequació de la proposta als criteris establerts, “els mateixos que l’any passat”, segons va puntualitzar el ministre, així com la seva viabilitat i cost econòmic. Els ciutadans podran votar els projectes seleccionats entre el 3 i el 28 d’octubre, i el que rebi més suports serà el que finalment s’acabarà duent a terme.
El ministre, que va destacar la consolidació de la iniciativa, que s’ampliarà més endavant a d’altres ministeris a través de la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, va recordar que en la primera edició es van rebre fins a 161 propostes, de les quals 28 es van sotmetre a votació, les mateixes que a la segona edició de les 97 que es van presentar.

esllavissada
CG-1
informe
diu
causes naturals
no
ser

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte