Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de cònsols d'avui.
Un moment de la reunió de cònsols d'avui.

Un informe jurídic avala la demanda dels comuns sobre les transferències pendents


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C.EE/J.G.

L’informe jurídic encarregat pels comuns avala la reclamació de les corporacions en relació amb la regularització de les transferències del Govern de l’any 2017. Segons van informar Rosa Gili i Francesc Camp, portaveus de la reunió de cònsols celebrada ahir, l’estudi dona la raó als comuns, ja que conclou que l’Executiu els deu 7 milions d’euros. També exposa que el termini perquè les administracions comunals facin la corresponent reclamació encara no ha prescrit. De fet, tenen fins al mes de setembre per fer-ho.
La sortida a aquest conflicte, però, es vol que sigui negociada i és per això que els cònsols van decidir ahir sol·licitar una reunió amb el Govern per tractar la qüestió. “Ara tornarem a asseure’ns amb el Govern, tenim marge de temps per trobar un acord” i “intentar apropar les posicions del Govern i els set comuns”, va explicar Camp, que va indicar que la primera cosa que es farà és posar en coneixement de l’Executiu el contingut de l’informe.
Sobre la possibilitat que la regularització de les transferències del 2017 acabi a la Justícia, Gili va deixar clar que els cònsols no tenen la voluntat d’anar a la Batllia, mentre que Camp va remarcar que si s’hi arriba la decisió ha de ser “molt madurada i molt reflexionada”. Així, els dos mandataris van insistir que ara no s’està en aquest punt i que cal anar “pas a pas” i no pronunciar-se sobre una possible judicialització del cas fins que no es tingui clara la posició definitiva del Govern. Amb tot, Gili sí que va voler destacar que ahir va quedar clar que “ens reafirmem tots que continuem demanant aquests diners”.
Cal recordar que el Govern sosté que no té cap deute amb els comuns en relació amb les transferències de l’any 2017. L’Executiu entén que el càlcul per determinar la quantia de les transferències s’ha de fer en base als ingressos cobrats i no els facturats. En l’anterior reunió de cònsols, el ministre de Finances, Eric Jover, va afirmar davant dels mandataris que no hi ha hagut un canvi de criteri des del 2013 fins avui en la matèria i que la fórmula amb la qual es conclou que no hi ha cap regularització pendent és la que s’adapta a la llei. Els cònsols ja van expressar aleshores la seva sorpresa quan Jover els va assegurar que no hi havia hagut cap canvi de criteri, tenint en compte que els interventors i els cònsols de l’època ja van demanar el pagament d’aquest deute el 2017.
Per altra banda, en la reunió de cònsols d’ahir es va acordar signar el conveni de col·laboració amb Andorra Turisme per al programa Infoturisme 2021. Els comuns hi aporten un total de 150.000 euros mentre que Andorra Turisme n’hi destina 150.000 més per al foment del turisme.

Dubtes sobre les ràtios previstes al reglament del lleure aprovat pel Govern
En la reunió de cònsols d’ahir també es van analitzar diferents projectes de llei que tractarà aviat el Consell General i reglaments aprovats pel Govern que afecten les corporacions comunals. Un d’aquests és el reglament del lleure, publicat l’estiu passat, en relació amb el qual els comuns tenen alguns dubtes. Segons va apuntar la portaveu de la reunió de cònsols d’ahir, Rosa Gili, aquests fan referència a les ràtios i també a “algunes disposicions” que es volen acabar de clarificar amb l’Executiu.
També en la trobada d’ahir es va entrar a valorar (tot i que no se’n van extreure conclusions) la llei de contractació pública, la llei de finances comunals, la llei de la Funció Pública i la llei de l’economia circular. A més, els cònsols van analitzar el reglament de la construcció, tenint en compte que el Govern i els comuns tenen competències compartides en la matèria, i el reglament lumínic, a banda del reglament del lleure anteriorment esmentat.

Col·laboració per al pla director de mobilitat 2030
Els comuns col·laboraran amb el Govern en el desplegament del pla director de mobilitat 2030. L’objectiu d’aquest és continuar fomentant els desplaçaments no motoritzats i la utilització del transport públic, tot encaminat a reduir les emissions de CO2 i fer avançar el país en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Tenint en compte que els comuns tenen competències en la matèria, ara el Govern es reunirà amb cadascuna de les corporacions per establir sinergies que permetin assolir aquests objectius de forma més immediata. Les línies generals del pla es van presentar ahir en reunió de cònsols.

 

comuns
transferències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte