Diari digital d'Andorra Bondia
Espot i Porras van presentar ahir les accions realitzades des del 2016 en relació amb les persones LGTBIQ.
Espot i Porras van presentar ahir les accions realitzades des del 2016 en relació amb les persones LGTBIQ.

Un informe sobre joves LGTBIQ situa Andorra en la posició 26 de 49 països


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’informe Iglyo sobre les persones LGTBIQ (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, intersexuals i queer) joves i estudiants situa Andorra en la posició 26 dels 49 països avaluats. El Principat rep 50 punts d’un total de 100. Entre les mesures que es recomanen, hi ha l’elaboració d’una llei contra la discriminació aplicable en l’àmbit educatiu. Així, s’indica que la Llei d’educació estableix que un dels objectius del sistema educatiu és formar els infants i joves en el respecte per la diversitat i els drets humans. Amb tot, se subratlla que aquest text no protegeix específicament els alumnes LGTBIQ.
També es posa en relleu la manca d’un currículum inclusiu. L’informe destaca que els programes de ciències naturals i física són els únics que inclouen continguts específics sobre sexualitat (ja sigui heterosexualitat o homosexualitat). A més,  indica que cap altra matèria recull elements relatius a les persones LGTBIQ. Una altra acció a implementar és la formació als docents sobre aspectes relacionats amb les persones LGTBIQ. En aquest sentit, s’exposa que el 2016 es va fer una sessió, però no era obligatòria per a tot el professorat. Quant al dret a elegir el gènere, l’estudi assenyala que no hi a un procediment legal o administratiu clar per canviar-se el nom i de gènere. A l’últim, es posa de manifest que el Govern no facilita dades sobre casos d’assetjament homofòbics, bifòbics, transfòbics i interfòbics.
Els resultats de l’informe van ser presentats ahir pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras. Tots dos van destacar que en la propera avaluació es preveu assolir una puntuació més elevada gràcies a l’aprovació de la Llei de la funció pública i la Llei del cos d’educació, que permetran complir amb els indicadors referents a la llei antidiscriminació i el currículum inclusiu. A més, aquest estiu es farà una formació per als docents sobre la matèria (l’objectiu serà donar eines als professionals per intervenir quan un alumne tingui dubtes i perquè no pateixi desigualtat o bullying per aquesta qüestió), i el ministeri d’Educació facilitarà les dades sobre assetjament.
El Govern també va informar dels resultats de l’informe Spartacus, una guia turística mundial que analitza la protecció de les persones LGTBIQ en qüestions de legislació, serveis d’assistència, grups d’ajuda o VIH, entre d’altres. Andorra se situa en la posició 27 de 197 països. El resultat d’aquests informes (i també de l’estudi del Gale sobre mesures legals i educatives vers les persones LGTBIQ, que situa Andorra en la posició 10 de 49 països) van ser valorats per Espot. Considera que “la situació és molt positiva tenint en compte el recorregut fet en poc temps”. Així, va recordar que els resultats haurien estat diferents fa quatre anys, quan no hi havia la Llei del matrimoni homosexual, no es podia adoptar en igualtat de condicions, no hi havia una àrea de Polítiques d’Igualtat i tampoc formacions contra la LGTBIfòbia. Amb tot,  va afegir que encara hi ha recorregut. En el mateix sentit es va expressar l’expert en persones LGTBIQ Carles Perea, que va apuntar que anys enrere s’hauria obtingut una nota pitjor, al mateix temps que va destacar que hi ha un abans i un després de l’elaboració d’aquests informes, ja que permeten visibilitzar aquestes persones i implementar les recomanacions. 
Espot i Porras van fer balanç ahir de les actuacions que s’han fet des del 2016 fins a l’actualitat relatives a les persones LGTBIQ. Entre aquestes actuacions, hi ha la possibilitat de traslladar de forma anònima una consulta a través del web d’Afers Socials que serà resposta per professionals. A banda,  s’han realitzat conferències per combatre l’homofòbia, s’han editat fulletons informatius i s’ha format el personal del ministeri. 

Rebuts dos casos de discriminació en l’àmbit laboral per LGTBIfòbia

L’àrea de Polítiques d’Igualtat va rebre dos casos de discriminació en l’àmbit laboral per LGTBIfòbia. Es tractava de dues persones transgènere. Una d’elles era víctima de mòbing per aquest motiu,  mentre que l’altra no trobava feina per la mateixa raó. Després de la intervenció, la situació de la primera persona es va resoldre amb un canvi de departament,  mentre que la segona va trobar feina. Espot va remarcar que, tot i ser poques les queixes rebudes, ja són importants i per això cal posar-hi tots els recursos. Va explicar que des d’Inspecció de Treball es posa èmfasi en la no vulneració del principi d’igualtat i va afegir que de cara al futur es preveuen mesures divulgatives i incidir en el sistema educatiu per anar a l’arrel del problema. Els dos casos van ser rebuts el 2017 i en el que portem d’any no n’ha arribat cap. Amb tot, des del Govern es té la convicció que hi ha més casos LGTBIfòbics que no han arribat al servei d’Igualtat. És per això que Espot va esperonar les persones que es trobin en aquestes situacions que s’adrecin a Afers Socials perquè el cas no quedi silenciat. El ministre també va afegir que la llei d’igualtat, que en breu es preveu entrar a tràmit, donarà instruments per sancionar les empreses o persones que realitzin actes discriminatoris. En aquest sentit, va remarcar que el text comportarà avenços, sobretot en la tutela judicial, ja que “serà més difícil discriminar”. Així mateix, va afirmar que es preveu la participació de totes les entitats afectades en l’elaboració de la llei i es va mostrar a l’espera que es pugui aprovar aquesta legislatura, tenint en compte que és una “llei de país”, motiu pel qual espera que estigui “al marge de les polèmiques polítiques”.

LGTBIQ
situa
Andorra
informe
joves
26
49
països

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte