Diari digital d'Andorra Bondia
Un milió l’any i ajuts fins a 11.000 € per fomentar l’ús del cotxe elèctric
Un milió l’any i ajuts fins a 11.000 € per fomentar l’ús del cotxe elèctric

Un milió l’any i ajuts fins a 11.000 € per fomentar l’ús del cotxe elèctric


Escrit per: 
Pepa Gallego / Foto: SFGA

Un milió d’euros a l’any i ajudes de fins a 11.000 euros per fomentar el vehicle elèctric i aconseguir posicionar Andorra com un país capdavanter en mobilitat elèctrica, aquests són els objectius del nou pla Engega. La fita marcada pel Govern és vendre 500 vehicles elèctrics o híbrids endollables en tres anys, i durant aquest 2016 una setantena. Les ajudes estan dividides en dos eixos. Per una banda, els ajuts al desballestament, als quals es destina 250.000 euros i que s’atorguen quan s’adquireix un vehicle nou eficient o de mobilitat elèctrica i que no ha estat mai matriculat en un altre país. El vehicle desballestat ha de tenir almenys quinze anys d’antiguitat, estar inscrit al nom del sol·licitant i tenir la ITV en vigor. Per altra banda, l’ajuda per a la compra de vehicles elèctrics o híbrids endollables nous, o fabricats a partir de l’any 2013. 

El ministre d’Administració Pública, Transport i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i l’assessor del ministeri David Astrié van presentar ahir les característiques del projecte i van assegurar que són ajuts molt atractius, superiors als dels països veïns. A més, van explicar que els tràmits es faran des dels mateixos concessionaris i s’aplicaran els descomptes en el moment de la compra, que en cap cas superaran el 50% de l’import del vehicle.
A partir de dijous, 14 d’abril, tots els que desitgin adquirir un vehicle elèctric o híbrid endollable rebran ajudes de fins a 11.000 euros amb el pla Engega 2016, que pretén situar Andorra com el segon país capdavanter en mobilitat elèctrica. L’objectiu és aconseguir vendre 500 vehicles en tres anys invertint un milió d’euros cada any, 750.000 euros per la compra de vehicles elèctrics o híbrids endollables i 250.000 euros pel desballestament.
L’assessor del ministeri d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions David Astrié va destacar que en el cas del desballestament l’ajut s’atorga quan s’adquireix un vehicle nou eficient que no hagi estat mai matriculat en un altre país, o de mobilitat elèctrica nou o d’ocasió.
També s’ha previst altres avantatges, com ara la instal·lació gratuïta del punt de càrrega domèstic i poder circular pel carril bus. A més podran obtenir una matrícula personalitzada sense pagar la taxa d’atribució i tampoc hauran de satisfer, durant tres anys, la taxa de tinença de vehicles. Finalment, aquests vehicles podran passar gratuïtament pel túnel d’Envalira. 

 El pla Engega
500 vehicles elèctrics o híbrids
És l’objectiu de venda en tres anys; per a aquest 2016 se n’han marcat 70.

 3 milions d’ajudes
En aquests tres anys del pla es vol invertir un milió per exercici en concepte d’ajudes: 750.000 euros per la compra i 250.000 euros pel desballestament.

 11 carregadors
A partir del mes de maig hi haurà dos carregadors ràpids que permeten carregar en mitja hora, i nou d’accelerats que necessiten poc més d’una hora i que es podran utilitzar gratuïtament. 

 Més de 15 anys
El vehicle per desballestar ha de tenir més de 15 anys d’antiguitat des de la data de fabricació, ha d’estar inscrit a nom del sol·licitant i ha de tenir la ITV en vigor.

 Mai més del 50%
Els ajuts no superaran mai el 50% del cost del vehicle.

Engega

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte