Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, en un moment del seu discurs en la primera jornada del debat d’orientació política.
El cap de Govern, Xavier Espot, en un moment del seu discurs en la primera jornada del debat d’orientació política.

Un parc tecnològic ocuparà l’espai on havia d’anar The Cloud en dos anys


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

L’executiu preveu, en un termini de dos anys, ubicar a la parcel·la que ocupava l’antiga seu d’Andorra Telecom i on s’havia de construït The Cloud un parc tecnològic que pugui servir per a l’“atracció d’empreses innovadores”. 

Així ho va assegurar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en la primera jornada del debat d’orientació política al Consell General, en un discurs de gairebé una hora i tres quarts sense grans anuncis i centrat en la gestió feta de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, el seu impacte sanitari, social i econòmic i en el pla d’acció del Govern per mirar de revertir-ne els efectes, Horitzó 23.

Espot, que va tenir paraules de record per a les 53 persones que han mort per coronavirus i d’agraïment per a tot el personal sanitari i no sanitari que hi ha fet front, així com per a la ciutadania per la seva actitud “cívica i responsable”, es va mostrar convençut que aquest nou equipament “servirà per esperonar nous sectors econòmics basats en la recerca, el desenvolupament i la innovació”, en àmbits com la biotecnologia, investigació mèdica o diverses aplicacions del big data, entre d’altres.

A més, el cap de Govern va incidir que aquest parc tecnològic “es complementarà i crearà sinergies amb la futura zona franca”,que pot esdevenir una eina “en favor del comerç en línia, un dipòsit de custòdia d’obres d’art i un districte tecnològic”. L’objectiu, és que la zona franca “sigui realitat aquesta legislatura”, va precisar el líder de l’executiu.

També en l’àmbit de la diversificació econòmica, “el gran repte de l’economia andorrana”, Espot, que va recordar els projectes de llei per regular la tecnologia blockchain i els esports ja a tràmit, va destacar que s’està treballant en textos legislatius que “obrin les portes a nous sectors, com ara el de les fintech”, i va incidir en l’impuls d’una llei de l’emprenedoria i l’economia digital, text que es complementarà amb la llei dels autònoms, els treballs de la qual “ja estan força avançats”.

Així mateix, i per poder acabar de configurar un “ecosistema emprenedor”, Espot va incidir en la necessitat de simplificar i agilitzar els tràmits burocràtics, sobretot pel que fa “a la posada en marxa de nous negocis i a la formalització de la inversió estrangera”, motiu pel qual ja s’ha realitzat “una auditoria de processos que ha permès detectar els principals obstacles i problemes amb què es troben els emprenedors i inversos internacionals”.

La simplificació burocràtica es vol també per als ciutadans i en aquest sentit Espot va recordar la creació d’un programa de transformació digital d’àmbit nacional al qual es destinaran “més de 20 milions d’euros repartits fins al 2023”.

D’altra banda, el líder de l’executiu va recordar que la diversificació de l’economia ha d’anar acompanyada d’una reconversió i impuls dels sectors tradicionals. Així, en el cas del turisme, Espot, que va assegurar que la pandèmia ha comportat que “el sector accelerés una evolució que fa temps havia començat”, va incidir en la necessitat de passar de “models massificats” a models que “prioritzen la qualitat i que s’orienten cap a un públic de més poder adquisitiu”.

Quant a la diversificació de l’oferta turística, el cap de Govern es va referir al recinte multifuncional, projecte que “es concretarà l’any vinent” i que ha de permetre “donar un impuls al turisme cultural i d’espectacles”. També es vol reforçar el turisme d’esdeveniments esportius, el de natura, amb la declaració del país com a Reserva de la biosfera, i introduir la taxa turística, que “es començaria a aplicar durant el 2022”, i que ha de ser “una eina primordial per incrementar les accions de posicionament d’Andorra com a destinació de primer nivell”.

Pel que fa al comerç, i més enllà de la zona franca, Espot va reiterar el compromís de l’executiu per acompanyar el sector en el “repte que suposa la digitalització i el comerç en línia”, mentre que pel sector agrícola i ramader, i més enllà de seguir potenciant els productes alimentaris de qualitat i proximitat, el cap de Govern va recordar que es treballarà en una llei òmnibus per al sector agrícola. A més, va continuar, es posaran en marxa “noves línies d’ajuts directes i indirectes a l’agricultura i la ramaderia, clarament orientades a la conversió cap a la producció ecològica i el benestar animal”.

Quant a l’àmbit social, i després de recordar els programes impulsats davant l’increment de persones inscrites al Servei d’Ocupació, el cap de Govern  també va fer un repàs de l’augment de famílies que han necessitat ajuda i dels casos de violència de gènere que van créixer de forma notable durant els mesos d’aturada de l’activitat econòmica. Així, va avançar la voluntat d’augmentar el nombre de treballadors socials, reduir i simplificar els tràmits per obtenir ajudes i també posar en marxa la història social. 

Pel que fa a la gent gran, Espot es va referir al treball per posar en marxa recursos assistencials alternatius a les residències i l’ampliació del servei d’atenció a domicili, a més de la millora de les pensions més baixes, mentre que, per als joves, va recordar, l’executiu treballa en un programa de formació sociolaboral i en un projecte per a l’emancipació. Així mateix, i en el cas de les persones amb discapacitat, va avançar que es revisaran els programes de l’assistent personal i de vida independent.

A més, el cap de Govern va recordar que l’impacte econòmic de la pandèmia ha obligat a replantejar la prioritat de les inversions. D’aquesta manera, i en l’àmbit sanitari, Espot va citar com a nova infraestructura més destacada la creació d’un laboratori nacional d’epidemiologia, la construcció de l’àrea de cirurgia major ambulatòria amb possibilitat d’ús d’UCI i es va referir també a l’habilitació a l’edifici de les Columnes, on hi havia les dependències de la Batllia, d’una àrea específica Covid-19, que aplega els serveis d’atenció telefònica, els equips de cribratge i els rastrejadors. 

Quant a altres infraestructures, Espot, que va confirmar que sobre xarxa viària es faran bàsicament les actuacions de manteniment, va refermar l’aposta per l’heliport i l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell i, com ja havia anunciat, l’ajornament de les desviacions de Sant Julià de Lòria i la Massana així com dels museus nacional i de l’automòbil.

parc tecnològic
Espai
ocuparà
dos anys
the cloud
havia d'anar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte