Diari digital d'Andorra Bondia
Un reflux o una filtració, possible origen de la contaminació a la font
Un reflux o una filtració, possible origen de la contaminació a la font

Un reflux o una filtració, possible origen de la contaminació a la font


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, només veu dues vies possibles que van poder originar la contaminació de la font d’Arinsal, per filtració a través de la terra o per un reflux, és a dir de la planta al pou a través del tub que els unia. Ho va explicar ahir en la compareixença davant la comissió legislativa de Salut i Medi Ambient. L’origen, però, el determinaran els estudis que s’han encarregat a experts francesos, un procés que va arrencar el 18 de maig i que el titular de Salut ja va avisar que serà “llarg [trigaran mesos a tancar-se] i costós”, i per això va demanar “paciència”.

Álvarez va indicar que en aquesta investigació s’haurà de fer estudis geològics i hidrogeològics i s’analitzaran totes les hipòtesis, prioritzant les més probables. Així, va explicar que s’haurà de verificar si el virus va arribar a la font de forma voluntària o involuntària, si va ser per una causa mecànica, perquè va ploure més del que és normal o si hi va haver moviments sísmics indetectables que van fer variar la captació o la forma en què hi arriba l’aigua, entre altres aspectes. “Hi ha moltes hipòtesis i no m’inclinaré per cap”, va dir. El que sí que es va conèixer ahir és que dos operaris de la planta estaven afectats de norovirus i que també una empresa externa va estar treballant poc abans de la data a partir de la qual es considera que es va produir la contaminació, el 23 de març, a l’embotelladora. Amb tot, el ministre veu molt poc probable que algun d’aquests fos l’origen.

En la compareixença, Álvarez i el director de Salut, Josep Casal, van exposar que la planta complia tota la normativa i que des que es va posar en marxa es van fer 12 inspeccions oficials i 335 anàlisis de la mateixa empresa. A més van recordar que des del 23 de març la producció va quedar immobilitzada a excepció de les garrafes reutilitzables i que abans d’aquesta data no s’ha buscat norovirus en les mostres, tot i que ara es plantejarà si cal fer-ho. En total s’ha retirat 367.058 envasos, que es troben actualment a l’embotelladora. Des de Salut es va informar que el funcionament de la planta era molt diferent de l’anterior. Es va canviar la font i es va fer una nova perforació (abans era en una superfície més elevada i es captava d’una mina). Amb tot no es va poder precisar si hi va haver cap cas de norovirus.

Arran d’una pregunta de la consellera liberal Carine Montaner, que va demanar per què va informar abans Catalunya de la presència de norovirus que Andorra, el ministre va indicar que el Govern va tenir els resultats més tard i que, per tant, no hi havia res a comunicar, tot i que va acceptar que “potser sí que hem anat a remolc”.

Tots els grups parlamentaris van coincidir a assenyalar que encara queden molts interrogants al voltant del cas. Tot i així, el conseller liberal Jordi Gallardo va celebrar que la compareixença va permetre esvair alguns dubtes, com el fet que es va triar el mateix laboratori que la Generalitat perquè és dels pocs acreditats per a la recerca del norovirus. La consellera de Socialdemocràcia i Progrés Sílvia Bonet, per la seva banda, va remarcar que s’obren altres dubtes, com l’impacte que podien tenir els treballadors portadors del virus i les aigües residuals de la pista d’Arinsal. També va alertar que “no podem esperar gaires dies a saber què ha passat” ja que això només comporta més perjudici per a l’empresa i per al nom d’Andorra. A l’últim, el conseller de DA Carles Jordana va remarcar que els controls hi eren i que també caldrà analitzar la responsabilitat de l’empresa.

Mort d'un nadó

Álvarez va confirmar el cas d’un nadó que va morir a l’hospital després que es practiqués una cesària d’urgència a la mare. El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha obert una investigació i el ministeri la recollirà. Els pares han anunciat que presentaran una demanda, segons ATV.

Salut confirma que els casos d’Arinsal estaven afectats per norovirus però no s’ha trobat la connexió

El ministre de Salut va confirmar que el brot de gastroenteritis entre uns grups de joves a Arinsal era per norovirus. Tot i que alguns havien consumit Aigua d’Arinsal a les pistes d’esquí, en aquell moment no es va poder associar a aquest fet i es va relacionar amb el comportament grupal. Casal va afirmar que aquests casos es van detectar a mitjans de febrer i el brot a Catalunya va ser posterior. Tot i així, Álvarez va assegurar que si fruit de les investigacions es trobés una connexió es tornaria a estudiar. També va indicar que el nombre de casos de gastroenteritis al país va ser similar al de cada any. La consellera del PS Rosa Gili, però, va advertir que en aquell moment potser ja hi hauria d’haver hagut una investigació seriosa. “La impressió és que hem anat molt a remolc”, un fet que ha afectat la planta i la imatge del país, va lamentar.

 

 

Andorra
gastroenteritis
Arinsal
Aigua
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic