Diari digital d'Andorra Bondia
Un sol propietari podrà exigir a la comunitat fer un edifici accessible
Un sol propietari podrà exigir a la comunitat fer un edifici accessible

Un sol propietari podrà exigir a la comunitat fer un edifici accessible


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA

La llei de mesures urgents per a l’aplicació del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat aprovat pel Govern recull la possibilitat que un sol propietari pugui exigir a la comunitat de veïns fer les obres necessàries perquè l’edifici sigui accessible. A banda, també es regula la prohibició d’augmentar la renda en el cas que es facin obres de millora per adaptar una casa, un fet que ara era possible, i es dona la seguretat a l’arrendatari que faci reformes per fer un pis accessible no l’hagi de retornar al seu estat inicial sempre que aquestes es facin amb criteris de disseny universal. En el cas de conflicte entre les dues parts, s’estableix com a eina de mediació la comissió per al foment de l’accessibilitat.
A més, la llei –que modifica dotze textos legislatius i preveu una reforma profunda de tres més a banda de la creació de dos de nous– introdueix un canvi al Codi de relacions laborals pel qual s’amplia el descans per maternitat i adopció dues setmanes i el de paternitat una quan l’infant o el progenitor tinguin una discapacitat. Així mateix s’introdueix que en arribar als 65 anys es pugui seguir percebent la pensió de solidaritat per a persones amb discapacitat en comptes de la pensió de solidaritat per a la gent gran, un fet que evitarà la reducció de l’import. A més a més, amb la llei es considerarà una infracció molt greu no permetre l’entrada a un establiment amb un gos d’assistència; s’escurça el termini del batlle per ratificar l’internament d’urgència, per exemple en el cas d’un brot psicòtic, que passa de les 72 hores actuals a 24 hores;  s’elimina la causa de separació basada en les pertorbacions mentals, ja que es considera discriminatori; i se suprimeix prohibir l’accés a les sales de joc en cas de discapacitat psíquica, també per discriminatori.
El text també reforça aspectes relacionats amb l’accés a l’educació, com la creació de programes educatius individualitzats o eximir de les taxes en l’ensenyament superior; reforça el dret a la informació en qüestions de salut; es fixa que el Govern cotitzarà en tot o part fins al salari mínim fins a la jubilació (ara és fins als 65 anys), es garanteix l’ús de la llengua de signes i el braille, i es faran campanyes de conscienciació a la població.
El text també dona dos anys per fer una nova llei dels drets de les persones amb discapacitat, d’accessibilitat, i d’incapacitació i organismes tutelars. A banda es preveu un any per redactar una llei d’ocupació, canvis a la llei electoral per garantir el sufragi en condicions d’igualtat, i revisar el protocol d’atenció a les víctimes d’infraccions penals (com ara violència de gènere) i els plans de protecció civil. També les estadístiques i estudis hauran de tenir en compte les persones amb discapacitat.

Alternatives al contracte de baix rendiment 

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar que serà amb la llei d’ocupació, de la qual es tindrà un esborrany abans de finals d’any, que es podran establir opcions contractuals que posin fi al contracte de baix rendiment. Espot va remarcar que cal erradicar-lo perquè és discriminatori, tenint en compte que hi ha persones que perceben menys del salari mínim per 40 hores, i que no es pot derogar per llei perquè no n’hi ha cap que el reguli. El ministre també es va referir a l’informe inicial sobre l’acompliment del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat. Va apuntar l’alt grau d’acompliment i va indicar que on hi ha més avenços a fer és en accessibilitat i en capacitat jurídica i d’obrar.  

Xavier Espot
persones amb discapacitat
mesures urgents
accessible
accessibilitat
arrendatari
edifici
baix rendiment
contractes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte