Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals massanencs  independents Carles Naudi i Joan Carles Camp, en la compareixença d'ahir.
Els consellers generals massanencs independents Carles Naudi i Joan Carles Camp, en la compareixença d'ahir.

Un Trivial per evidenciar la manca de rumb en la negociació amb la UE


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els consellers generals d’Unió Laurediana+Independents de la Massana Joan Carles Camp i Carles Naudi d’Areny-Plandolit van carregar ahir contra l’executiu per la “manca de rumb” en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea i pel gran volum d’incerteses que planen sobre aquest acord.
I, per exemplificar-ho, van presentar un joc del Trivial amb tota una sèrie de qüestions sobre l’acord d’associació, una idea que va sorgir arran de la sessió de control a l’executiu de la setmana passada, en què la titular d’Afers Exteriors no va respondre les qüestions plantejades per Naudi. 
Així, en el joc es demana si es vol un bon acord, quan se signarà, amb una forquilla de respostes possibles que va des del 2019 a l’any 2026; per la quantitat de lleis que caldrà incorporar a la legislació andorrana i per la quantitat que caldrà incorporar-ne cada any, amb respostes, en el primer cas, d’entre 6.000 i 18.000 i, en el segon, d’entre 500 i 1.000. També es demana per la llengua que es vol que es permeti a l’aplicació dels reglaments de la UE, tenint en compte la voluntat expressada per l’executiu de modificar la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial.
En aquest sentit, Naudi, que va avançar que es penjarà un vídeo al web amb la intervenció de la ministra perquè “la gent pugui veure de forma clara i cristal·lina les respostes a aquestes preguntes”, va advertir que la modificació d’aquesta llei podria topar amb la Constitució, i va lamentar que l’executiu pretengui “equiparar els reglaments de la UE a les cartes de bars i restaurants, que sí que poden estar en diferents idiomes”.
A més, va lamentar també que es pretengui que els reglaments, l’elaboració dels quals no comptaria amb participació andorrana, siguin vàlids al país i en una llengua forana. En el cas que s’acabessin traduint, el conseller general massanenc es va demanar per qui se’n faria càrrec, pel que passaria amb les matisacions lingüístiques i pel cost que suposaria tot plegat.

Observador actiu
A més a més, a tots aquests dubtes i incerteses plantejades, Naudi va afegir-hi la proposta feta pel conseller general d’UL i ara president del grup mixt, Josep Pintat, d’esdevenir “observador actiu” en la negociació amb la UE, una “proposta que encara no ha tingut resposta i que segueix al calaix”. 
En aquest sentit, Naudi va destacar que la proposta de Pintat s’encaminava a poder “fixar uns objectius polítics clars” i a poder obtenir “un bon acord perquè pogués ser àmpliament ratificat en referèndum”. Precisament, sobre aquesta darrera qüestió i a títol personal, Naudi va assegurar que, en aquests moments i tal com estan les coses, “votaria no tot i que m’agradaria defensar un sí”.
Per la seva part, Camp va destacar que un acord d’associació “hauria de crear il·lusió”, un fet que no hi és en l’actual negociació per la manca de respostes a les diferents incerteses i perquè la informació “es dona amb comptagotes”, i que fa que es “generi més aviat tot el contrari, és a dir, desil·lusió”.
Davant d’aquest fet, Camp va remarcar que tot el plantejament s’ha encarat de forma errònia, ja que primer calia “haver començat per dir allò que farem al mercat interior”. En aquesta línia, el parlamentari va insistir en la importància que el país “pugui exportar talent i serveis” fora de les nostres fronteres, i va assegurar que “si només hem de fer un acord perquè els nostres ciutadans vagin a treballar a la UE estem perduts”.
D’altra banda, Camp va recordar l’article 8 del Tractat europeu, el relatiu als petits estats, i va insistir que a UL+Independents de la Massana els agradaria que “la UE respectés una mica més els microestats”. En aquest sentit, el parlamentari va recordar que les lleis europees estan pensades per a un mercat de 500 milions de persones i “no per a una comunitat petita de 70.000 habitants en què més de la meitat de la població no és nacional”. Per això, el conseller general massanenc va apel·lar a trobar un equilibri i els mecanismes perquè les dues parts se sentin còmodes i perquè Andorra “no sigui vista com una comunitat agressiva dels Pirineus, sinó com un pol d’atracció del Pirineu”.

Reunió a la Massana
Naudi i Camp presentaran el Trivial de l’acord d’associació amb la UE, que insta també a qui el respongui a fer un llistat amb els pros, els contres i les incerteses que veu en l’acord d’associació, en la reunió informativa que tindrà lloc demà, a les 20.30, a La cuina d’en Joan (Les Fontetes), en què s’incidirà en el tema de l’acord d’associació. Naudi va remarcar la importància d’aquestes reunions, obertes a tots els ciutadans, i va recordar que eren un compromís adoptat durant la campanya electoral.

Col·laborar sí, però no perdre sobirania

Malgrat que el cap de Govern encara no els ha explicat la visita de divendres passat del ministre d’Acció i Comptes Públics de França, Gérald Darmanin, i que només coneixen el “publicat en premsa”, el conseller general d’UL+Independents de la Massana Joan Carles Camp va expressar ahir el neguit per la pèrdua de sobirania que pugui comportar l’increment de la cooperació fronterera entre  els dos països per fer front al contraban. En aquest sentit, Camp, que va insistir que “col·laborar sí, però sense perdre sobirania”, va lamentar que “la franja duanera sigui ja a hores d’ara tot el país”, i la manca de confiança de França en la capacitat de control del contraban de tabac per part d’Andorra.

Trivial
manca
rumb
negociació
ue
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte