Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir al vespre.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir al vespre.

Una emissió de deute per poder finançar les noves mesures


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La possibilitat de recórrer a una emissió de deute públic per finançar el segon paquet de mesures per fer front a les conseqüències de la crisi sanitària de la Covid-19 és cada dia més a prop. I és que l’executiu, com va reconèixer ahir el ministre portaveu, Eric Jover, està “molt satisfet” de la resposta que ha tingut la darrera emissió de 125 milions d’euros en bons a dos anys i a un tipus d’interès del 0,75%, per renovar-ne una d’igual valor que vencia aquesta setmana, ja que la demanda global ha estat per un import de 187 milions. 

Aquest fet, per Jover, constata “l’interès de la ciutadania pel deute andorrà”, ja que el 55% de la demanda de bons provenia de particulars, i a la vegada “la capacitat de finançar-se” i la “solidesa financera de l’Estat”, que a més a més ha estat capaç de “col·locar una emissió” a un tipus relativament baix tenint en compte que amb la crisi els tipus de les emissions de deute dels països veïns s’han incrementat.

Tot i valorar doncs l’opció de fer una nova emissió, el ministre va deixar clar que hi ha també sobre la taula altres vies de finançament per fer front a les mesures, com pot ser la utilització de les reserves de FEDA i Andorra Telecom, que “estan molt ben capitalitzades”, l’ampliació de pòlisses bancàries o acordar-ne de noves així com les vies que s’estan explorant amb organismes com el Banc Central Europeu, els bancs centrals dels països veïns o el Banc de Desenvolupament Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Jover, que va recordar que amb les primeres mesures de la Llei òmnibus ja es preveia un impacte directe al pressupost de l’Estat de 45 milions d’euros, va insistir, però, que primer caldrà determinar el cost del segon paquet de mesures i en funció d’aquest buscar la via o vies de finançament que més convinguin.

D’altra banda, el ministre va informar que l’executiu va acordar ahir la resolució de la convocatòria dels ajuts a l’habitatge de lloguer, que compta amb una partida de 2 milions d’euros, i va precisar que s’han resolt favorablement 1.072 sol·licituds de les 1.454 que es van presentar.

Així mateix, Jover va explicar que el Govern ha decidit ampliar l’aplicació B-resol, l’eina que Educació posa a disposició dels alumnes per denunciar l’assetjament escolar, als tres sistemes educatius i a joves d’entre 12 i 18 anys perquè aquests puguin denunciar si tenen lloc casos de ciberassetjament i fer arribar qualsevol dificultat que hi pugui haver “en la convivència normal aquests dies de confinament”.

Quant al fons solidari, el ministre va destacar que ja s’han recaptat 1,5 milions d’euros als quals cal afegir els més de 46.000 provinents dels missatges al 828.

emissió
deute
finançar
noves
mesures

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte