Diari digital d'Andorra Bondia

Una ponència alerta sobre l’existència de casos de sindicalisme groc al país


Escrit per: 
Redacció

Una de les ponències presentades pel Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) en les taules de treball organitzades conjuntament amb la Unió Sindical d’Andorra (USdA) el Primer de Maig alerta de la possibilitat que es creïn sindicats grocs al país.

 La ponència afirma que s’ha descobert recentment l’interès d’alguns empresaris que s’elegeixin representants dels treballadors dins de les seves empreses, però amb la intencionalitat que defensin els interessos dels patrons i no dels seus companys de feina.
“La història del sindicalisme ens obliga a ver una reflexió: no seria la primera vegada que des de les patronals s’han creat sindicats grocs”, es pot llegir a l’escrit del SAT. La voluntat de posar en marxa un sindicalisme d’aquest tipus ja s’hauria constatat en alguna administració pública i també en empreses del sector privat, segons va manifestar ahir el secretari general del SAT, Guillem Fornieles, que va destacar que d’aquesta manera “el sindicalisme perd tota legitimitat”. En aquest mateix sentit, la ponència recorda que “la creació i gestió de sindicats serà feta pels mateixos treballadors o no serà”. A més, la ponència manifesta que l’existència de sindicats grocs és prohibida expressament pel dret internacional del treball.
Una altra de les ponències presentades pel SAT i aprovada a les jornades reclama el dret de transparència i accés a la informació pública. L’escrit posa èmfasi que els poders públics han d’entregar als ciutadans “la informació que se’ls demani, sense subterfugis, opacitat, ocultisme, enganys o eufèmica excusa de confidencialitat”. I és que si no disposen d’aquesta informació “els ciutadans no poden exercir el seu dret a opinar al més efectivament possible”.
El text defensa el dret de tota persona a demanar la informació que consideri oportuna a qualsevol entitat pública o parapública. “La negació arbitrària d’informació i la creació d’obstacles al lliure flux informatiu violen el dret a la llibertat d’expressió”, recorda la ponència. Els sindicats estan interessats especialment a conèixer l’estat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), segons van explicar els seus dirigents.

Demanda de canvis per establir un nou marc de relacions laborals
Una ponència presentada per l’USdA i aprovada a les taules de treball del Primer de Maig reclama canvis perquè s’estableixi un nou marc de relacions laborals. “A la llum del que ens assenyalen els organismes internacionals, el marc legislatiu laboral dissenyat per l’Estat andorrà té importants mancances”, recorda el text. La ponència reclama la reforma de les lleis laborals per assegurar als treballadors “allò fonamental, un treball de qualitat, amb bones condicions laborals i amb estabilitat, que ha de ser un dret que s’estengui a tots els ciutadans”.

“No podem continuar amb l’aixeta del crèdit tancada”

Una de les ponències de l’USdA es refereix a la situació de crisi actual, que està afectant greument els treballadors, amb un augment de la pobresa i de la marginació social que provoca l’atur. Per això es ressalta la necessitat de promoure la reactivació econòmica des de l’Estat. “No podem continuar amb l’aixeta del crèdit tancada, amb un país arruïnat, el teixit empresarial arruïnat i les famílies arruïnades”, s’afirma a la ponència. L’aposta ha de ser, segons els sindicats, per un canvi de model productiu a Andorra, la formació dels treballadors i la qualitat en els serveis. “El baix cost no pot resoldre les mancances existents en les empreses andorranes”, es recorda
a la ponència.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte