Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la intervenció de Maria Ubach a la Reunió iberoamericana de ministres d’Afers Exteriors d’ahir a Soldeu.
Un moment de la intervenció de Maria Ubach a la Reunió iberoamericana de ministres d’Afers Exteriors d’ahir a Soldeu.

Una reunió més política que mai però que consolida l’espai iberoamericà


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA / C. Esteve

La primera Reunió iberoamericana de ministres d’Afers Exteriors d’ahir a Soldeu va ser la “més política” de totes les trobades preparatòries de la 27a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que acollirà Andorra el novembre del 2020 però a la vegada la que va “reforçar” i “consolidar” més l’espai iberoamericà.

Així ho van admetre ahir a la finalització de la reunió la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, i la ministra d’Afers Exterior, Maria Ubach, que van “celebrar” que la trobada hagués pogut comptar amb representants dels 22 estats de la Comunitat Iberoamericana malgrat la “complicada” situació política que viuen alguns d’aquests països. 
Per això, Grynspan va qualificar la reunió d’“extremadament exitosa”, ja que tots els estats hi han participat “amb esperit constructiu i de diàleg” i “han manifestat la voluntat de continuar treballant en el marc d’aquest espai iberoamericà, que en surt reforçat”, un fet assolit “gràcies als equips d’Andorra i la Segib”.
En la trobada es va adoptar l’Estratègia Iberoamericana d’Innovació, que s’elevarà a la Cimera de caps d’Estat i de Govern, “un dels objectius que s’ha marcat la Secretaria Pro Tempore (SPT) d’Andorra”, com va recordar Ubach en la seva intervenció en l’inici de la sessió. En aquest sentit, la ministra va  incidir en la importància d’aconseguir fer de la innovació un instrument  que actuï com a “accelerador de la lluita contra el canvi climàtic, la pobresa, l’exclusió i la desigualtat, i disminueixi la bretxa digital existent, oferint igualtat d’oportunitats i sense deixar ningú enrere”.
Ubach, que va aprofitar el seu discurs de benvinguda per repassar les diferents trobades i la feina feta fins ara per preparar la Cimera, va recordar que el lema escollit per Andorra de cara a la Cimera 2020 respon a la voluntat d’impulsar la innovació a Iberoamèrica i posar-la al servei de l’acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquesta línia, la ministra, que va refermar l’aposta d’Andorra pel “multilateralisme inclusiu com a opció privilegiada a l’hora d’aconseguir un desenvolupament sostenible”, va assegurar que mai s’havia adoptat a nivell mundial “una agenda de polítiques tan àmplia, universal i ambiciosa com l’Agenda 2030”, i va incidir que la Conferència Iberoamericana representa per a Andorra “una plataforma de diàleg polític i de cooperació ideal per promoure i impulsar la consecució dels ODS”.
En la seva intervenció, Ubach, que també va lloar el rol de la Comunitat Iberoamericana en la cooperació Sur-Sur i triangular, va destacar la feina feta pels coordinadors nacionals aquests dies previs a la trobada de Soldeu i el treball en una declaració que “reflecteix la intensitat dels treballs i defineix també els objectius concrets per assolir”.  La declaració de la presidència andorrana de l’SPT consta de 48 punts consensuats que toquen temes tan diversos com l’educació, la cultura, la cohesió social, l’economia i el turisme sostenible  o la igualtat de gènere, entre d’altres.
La trobada, en què els titulars d’Afers Exteriors van donar llum verd a la candidatura de la República Dominicana per acollir la 28a Cimera de caps d’Estat i de Govern el 2022, va servir també per avançar en la creació de dos nous programes iberoamericans, el relatiu a la prevenció i eliminació de la violència contra les dones i el de l’Institut Iberoamericà de Llengües Indígenes.

Borrell espera poder ajudar a tancar “aviat” l’acord d’associació entre Andorra i la UE
El ministre d’Afers Exteriors espanyol en funcions, Josep Borrell, que aquest divendres deixa el càrrec per incorporar-se a la nova Comissió Europea com a alt representant de la UE per a la política exterior, va refermar ahir el seu compromís per ajudar que les negociacions per a l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea acabin arribant a bon port. Així, el ministre es va mostrar confiat que des del nou càrrec podrà ajudar que “aquest acord d’associació que fa molt temps que s’arrossega es pugui acabar aviat”.
D’altra banda, Borrell, que va fugir d’estudi quan els mitjans espanyols el van interpel·lar amb relació als pactes per investir un govern liderat per Pedro Sánchez, va destacar l’“esforç  extraordinari” que està fent el Principat per orga-nitzar la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern del 2020 i va posar la reunió ministerial d’ahir com a exemple que “les coses van bé”. El ministre espanyol, que va desitjar que “tot acabi amb un gran èxit de la diplomàcia andorrana” i va assegurar que amb la cimera “posarem Andorra al món”, va incidir que “no és fàcil fer venir els ministres d’Afers Exteriors dels països iberoamericans en un moment en què Iberoamèrica passa una situació molt complicada”. Amb tot, Borrell va recordar que les reunions com la d’ahir “funcionen per consens”, que les relacions personals “són bones” i que amb “diplomàtics experimentats es poden discutir les qüestions en què te-nim diferents punts de vista”.

reunio
política
espai iberoamericà

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte