Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió d’ahir del Consell General.
Un moment de la sessió d’ahir del Consell General.

Unanimitat per convertir en delicte la publicitat de serveis sexuals


Escrit per: 
M.S. / Foto: Demòcrates

Fer publicitat de serveis de prostitució a través dels mitjans de comunicació serà tipificat com a delicte menor i sancionat amb multes de fins a 30.000 euros o bé fins al triple del valor del benefici obtingut en el cas que aquest fos superior. 

Així serà després que el Consell General, per assentiment de tots els grups, donés llum verd ahir a la proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del Codi Penal, que també preveu les mateixes sancions econòmiques, a banda de les penes de privació de llibertat ja previstes, per a aquells delictes vinculats al proxenetisme i a la utilització i aprofitament de menors i incapacitats amb finalitats pornogràfiques, tal com va remarcar la consellera general demòcrata Ester Molné.

Així mateix, Molné es va referir també a l’acord assolit durant la discussió de les esmenes a la proposició de llei entre els grups de la majoria i el socialdemòcrata per tal de treballar en una llei que permeti “garantir una indemnització” a les víctimes de la violència de gènere quan “hagin sofert perjudicis molt greus” i que aquests “no estiguin coberts per altres fonts”, un text que permetria “aixecar la reserva a l’article 30.2 del Conveni d’Istanbul”.

Precisament, la presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, va celebrar l’assoliment d’aquest acord, que “suposa una millora per la igualtat de les dones”, i va incidir en la importància de garantir que les víctimes de la violència física “no hagin de patir també la violència econòmica”.

Salazar, que va destacar que fins que no s’acabi amb la violència de gènere “és necessària una discriminació positiva en favor de les víctimes”, va avalar la tipificació com a delicte de la publicitat de serveis de prostitució, i va recordar que la que alguns mitjans de comunicació feien al país era d’activitats que es porten a terme a Espanya, on “es calcula que el 80% de la prostitució és forçada”. Per tot plegat, la consellera general socialdemòcrata va considerar que s’acompleix amb el “deure que tenim com a legisladors” defensant la necessitat d’“imposar límits morals davant els interessos econòmics”. 

Des de Terceravia+Unió Laurediana, Joan Carles Camp va argumentar el suport al text recordant que “en la majoria de les ocasions, la persona que exerceix la prostitució no actua lliurement, sinó que és una víctima, i que massa sovint forma part d’una xarxa o d’un grup organitzat”. 

Finalment, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va considerar “pertinent” la proposició de llei, ja que la publicitat d’aquests serveis “cosifica el cos de la dona” a la vegada que “promou el sexisme i la discriminació”, i va assegurar que contribueix a “fer una societat més justa i igualitària”.

Flexibilització de les condicions per contractar personal docent

Tot i haver passat únicament dos anys des de la seva aprovació, el Consell General va donar llum verd ahir, per assentiment de tots els grups, al projecte de llei de modificació de la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, que flexibilitza les condicions de contractació de docents amb l’objectiu de poder garantir les substitucions que siguin necessàries tant a segona ensenyança com a batxillerat i formació d’adults.

La titular d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va defensar la modificació per la necessitat de donar resposta a la situació provocada per la crisi de la Covid-19, que ha accentuat encara més “la fragilitat” de la borsa de treball per cobrir les possibles baixes, ja castigada per les “pròpies particularitats” del sistema.

Des del grup socialdemòcrata, la consellera general Susanna Vela, que va mostrar la seva preocupació per si amb aquesta modificació “es crea la figura de l’eventual de l’eventual”, va incidir que cal anar més enllà de la modificació “puntual” efectuada i va proposar “sectoritzar la borsa de treball” per poder arribar a disposar d’un “equip estable” que faci les substitucions, establir acords de cooperació amb els països per “facilitar que els seus nacionals puguin donar servei al nostre sistema educatiu” i “planificar els recursos humans per evitar problemes de precarietat laboral”.
També per assentiment, el ple va aprovar el nomenament de Marta Fonolleda com a directora de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA).

Retrets entre Alis i Torres per la millora de la CG-2

L’examen i votació de la proposta de declaració d’utilitat pública i la necessitat d’ocupació dels terrenys, i eventuals drets patrimonials, afectats per un expedient d’expropiació, impulsat en el marc de les obres d’eixample i rectificació de la CG-2 en el tram comprès entre la Trava i les Bordes de l’Aldosa, va provocar un intercanvi de retrets entre el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i el conseller general de Terceravia+Unió Laurediana, única formació que va votar en contra de la proposta, Oliver Alis. I és que el parlamentari va aprofitar el debat per retreure a l’executiu la manca de planificació i l’absència d’un calendari de prioritats i va arribar a assegurar que l’única línia que segueix és la de “governar per a aquelles parròquies on governa DA”. Torres, que va defensar la necessitat de l’obra, ja que en aquest tram “hi ha hagut vuit accidents els últims quatre anys”, va dir a Alís que la seva formació “no ho veu com a obra prioritària perquè queda lluny de la seva capital, que és Sant Julià”.

unanimitat
convertir
delicte
publicitat
serveis
sexuals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte