Diari digital d'Andorra Bondia
Carles Enseñat ha assegurat que amb la llei “escrivim la història d’avui i de demà”.
Carles Enseñat ha assegurat que amb la llei “escrivim la història d’avui i de demà”.

Unanimitat en la Llei de la persona i la família tot i el rebuig a dos articles del PS


Escrit per: 
M. S. / Foto: Demòcrates

Suport unànime de la cambra parlamentària a la proposició de llei qualificada de la persona i la família, un text que es va començar a treballar la legislatura passada i que suposa “un pas endavant en dret civil andorrà”, ja que “respon a la necessitat d’ordenar de forma clara i sistemàtica tota la normativa vigent en matèria de la persona i la família”, tal com ha assegurat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que ha celebrat a la vegada el “manteniment” de la jurisdicció tradicional andorrana.

Tot i el suport a la globalitat del text, des del grup socialdemòcrata, però, s'ha demanat la votació separada de dos articles, el relatiu al canvi de nom de la institució civil del matrimoni, que passa a dir-se casament, i el corresponent als efectes civils del matrimoni, que deixa fora la nul·litat, als quals es va oposar. 

La presidenta suplent del grup, Judith Salazar, que ha assegurat que “no entenem el canvi” i recordat que “la institució civil del matrimoni és anterior a la canònica”, ha justificat la petició de votar separadament aquests dos articles per poder assegurar-se la possibilitat de recórrer al Tribunal Constitucional després que l’Alt Tribunal hagués rebutjat l’any passat el recurs de Terceravia  contra alguns articles de la Llei de modificació de la Llei qualificada de seguretat pública i de la Llei general de sanitat, per les dues signatures que els havia cedit el PS, ja que els parlamentaris socialdemòcrates havien votat a favor del text. Amb tot, Salazar ha celebrat que de les 130 esmenes aportades per la formació a la llei només en 7 hi hagués un desacord i ha argumentat el suport a la globalitat en el fet que “és una llei garantista, moderna i consensuada”.

El president suplent del grup parlamentari de Terceravia, Joan Carles Camp, que ha recordat que la normativa en matèria de família es troba dispersa en moltes lleis, ha argumentat el suport de la seva formació en el fet que la llei aborda diferents problemàtiques de la societat actual i aporta un conjunt de solucions específiques per donar-hi resposta.

Des de la majoria parlamentària, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, que ha destacat que és “una llei per a tothom”, digna “d’un país modern” i que permet fer “una Andorra més justa i lliure”, ha repassat algunes de les millores “més significatives” que aporta el text com són la diferenciació de la terminologia entre les unions de les persones del mateix sexe i les que no, ja que en ambdós casos es denominarà casament civil o la introducció d’un sistema de separació o divorci no causal i la supressió d’haver de passar prèviament per una separació. A més, Enseñat ha remarcat que també s’atribueix de forma compartida la custòdia dels fills menors en cas de separació i divorci, sempre que no hi hagi causes majors que ho impedeixin, a la vegada que s’estableix el dret a la compensació econòmica per raó del treball domèstic.

Quant a la filiació, es clarifiquen algunes situacions i es reconeix la família reconstituïda, i s’obre la porta a la possibilitat d’adopció de majors d’edat fins als 25 anys, sempre que essent menor hi hagi hagut convivència amb els adoptants.

El text regula també el canvi de nom i de gènere de les persones transgèneres, que podran fer el procés a Batllia. “No era normal, ni just ni digne per a un país que es vol dir modern” que no es pogués fer un canvi de nom tot i la reassignació de gènere, ha apuntat Enseñat, que ha insistit que la nova legislació en matèria de persona i família “havia de resoldre aquest greuge i ho havia de fer amb garanties”.

El parlamentari demòcrata ha destacat també que el text adapta el dret andorrà al conveni de Nacions Unides sobre les persones discapacitades, de tal manera que se suprimeix la incapacitació i a canvi s’ofereix tot un sistema de suports perquè les persones puguin exercir els seus drets.

Terceravia es desmarca de la llei per diversificar el sector primari
La cambra ha donat llum verd també al projecte de llei per al desenvolupament i diversificació dels sectors ramader i agrícola, un text del qual s'ha desmarcat Terceravia en considerar que és simplement “una declaració d’intencions” i que “no aporta solucions” al sector primari, segons ha argumentat el president suplent del grup parlamentari de la formació.

Joan Carles Camp, que ha assegurat que “tothom” comparteix els objectius que busca la llei si bé “el problema és com ho fem”, ha remarcat que la ramaderia sense l’agricultura “no és viable”, i ha insistit en la necessitat de “trobar una alternativa al tabac!” ja que aquest, ja sigui per la tendència a la baixa del consum o per l’acord d’associació, “té data de caducitat”. I en aquest sentit, ha recordat que el sector primari, que “necessita solucions i no declaracions d’intencions o campanyes de màrqueting [en al·lusió a la candidatura presentada per al reconeixement del sistema agropastoral] ocupa uns 1.200 treballadors”.

Des del Govern, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha defensat la importància d’una llei que busca la diversificació del sector així com garantir la seva supervivència i el relleu generacional. Així, la ministra ha repassat les aportacions d’un text que serveix per apujar els ajuts al sector anualment amb l’IPC, que crea la comissió nacional de ramaderia i agricultura, amb representació del Consell General, el Govern, els comuns i el sector i que tindrà una primera reunió ja abans de finals d’any, i que modifica la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme perquè hi pugui haver noves infraestructures per a un millor maneig del bestiar i el seu benestar. A més a més, amb la llei, ha continuat Calvó, s’afavoreix la rehabilitació per donar un ús d’allotjament turístic a les infraestructures agrícoles i ramaderes i es crea el segell turístic d’agroturisme, a la vegada que se simplifiquen els tràmits per a la comercialització de productes, es reforça la capacitat inspectora i s’obre la porta que el programa Renova inclogui una nova línia per a les energies renovables al sector.

unanimitat
Llei de la persona i la família
rebuig
PS

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

La polemica està servida.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte