Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, va lliurar ahir el projecte de pressupost per al 2021 a la síndica general, Roser Suñé.
El ministre de Finances, Eric Jover, va lliurar ahir el projecte de pressupost per al 2021 a la síndica general, Roser Suñé.

Uns comptes “marcats per la Covid” i amb un dèficit de 65 milions d’euros


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El ministre de Finances, Eric Jover, va entrar ahir a tràmit parlamentari el projecte de pressupost per a l’exercici 2021, uns comptes, “molt impactats per la Covid-19” i que, al marge de preveure un dèficit de 65 milions d’euros, es caracteritzen per una “disminució dels ingressos”, sobretot els procedents dels impostos directes i dels dividends de FEDA i Andorra Telecom, i una contenció de la despesa en partides com la de personal i inversions per mirar de compensar l’increment de despeses directament associades a la pandèmia de coronavirus.

Jover, que va remarcar l’“esforç fet” per poder presentar el pressupost setmanes abans del límit legal del 31 d’octubre i va “passar la pilota” als consellers generals per tal que dins el possible agilitzin els treballs perquè el pressupost pugui “estar actiu al més aviat possible”, va detallar que es preveuen uns ingressos corrents de 397,8 milions d’euros, un 11% menys respecte als 447 milions estimats inicialment en els comptes per aquest 2020 i unes despeses totals de 462,9 milions, 396,6 milions corresponents a despesa corrent i 66,6 milions a despesa de capital, una quantitat molt similar als 465,7 milions previstos per aquest any, si bé, i degut a la pandèmia de la Covid-19, s’ha acabat elevant fins als 515,5 milions d’euros.

Quant als ingressos, el titular de Finances va destacar la disminució de previsió de recaptació dels impostos directes, que cau un 23% i passa dels 87,7 milions pressupostats aquest exercici als 67,1 que es calculen per a l’any vinent, i la dels ingressos patrimonials, els corresponents a la transferència dels dividends de FEDA i Andorra Telecom, que davalla un 44% i passa dels 36,3 milions estimats inicialment per al 2020, tot i que amb l’aportació extraordinària per la Covid-19 han acabat sent 66 milions, a 20,1 milions per al 2021. Jover, que va recordar que l’efecte de la pandèmia s’ha notat enguany en la recaptació d’impostos indirectes, va destacar que l’impacte de la crisi sanitària en els impostos directes es notarà l’any vinent, mentre que en el cas de la davallada dels ingressos patrimonials la va justificar en l’aportació extraordinària feta ja aquest exercici per les dues parapúbliques i en el fet que enguany tindran un resultat menor que el que van tenir el 2019 i que per tant hi haurà també menys dividends.

Pel que fa als ingressos procedents dels impostos indirectes, es preveu també una menor recaptació, si bé la caiguda serà més moderada i se situarà a l’entorn del 5%. Així s’espera ingressar 283,4 milions d’euros per aquest concepte quan per a l’exercici actual se’n van pressupostar 296,8 milions. Pel que fa a taxes i altres ingressos es preveu obtenir fins a 27 milions, un 3% més que el previst per aquest 2020.

Amb relació a les despeses, Jover va detallar que les corrents, 396,6 milions, s’incrementen en deu milions respecte a les pressupostades per a l’exercici 2020 a la vegada que les de capital disminueixen un 16% i passen dels 79,3 milions dels comptes d’enguany als 66,6 previstos per a l’any vinent.

Així, el ministre va destacar “l’esforç de contenció pressupostària” fets per la majoria de departaments i va remarcar especialment la rebaixa de 0,8 milions en les despeses de personal, fixades en 117,8 milions, la reducció de 0,2 milions de les despeses de consum de béns corrents i serveis, pressupostades en 53,1 milions, i la disminució de 12,6 previst en el capítol d’inversions, tan pròpies de l’executiu com d’organismes dependents. D’aquesta manera, la partida d’inversions reals queda establerta en 33,3 milions d’euros, 10,5 menys que els pressupostats per aquest any, i la destinada a transferències de capital és de 33,2 milions, dos menys que els previstos per a l’exercici 2020.

Precisament, amb relació a la disminució de les despeses del capítol 1, el ministre va destacar que s’ha fet un esforç per mirar de determinar aquelles places que puguin deixar de cobrir-se per a fer-ho més endavant. Així, de nova creació es preveuen únicament 8 places d’agent de policia mentre per a la resta de departaments “només es cobriran vacants sempre que estiguin degudament justificades”. Jover va destacar també que en el cas de les baixes, a excepció de les del personal docent que es cobriran des del primer dia, no es cobriran fins passats 45 dies.

Quant a les inversions, Jover, que va assegurar que el bon funcionament de la inversió privada pot compensar la pèrdua d’inversió pública si bé va admetre que en futurs exercicis caldrà recuperar el nivell d’inversions, va destacar la partida de 2,9 milions destinada a la Portalada, els 3 milions globals que es destinaran al centre escolar de Fiter Rossell i a l’Escola Andorrana de Batxillerat, la partida d’1,3 milions per a l’ampliació de l’escola de Santa Coloma, els 2 milions per complir amb els compromisos contrets amb França en el marc del conveni per a la millora de l’RN20, 1,5 milions per al programa Renova, que veu ampliada la seva dotació, i el milió que es destinarà al SAAS per a la reforma d’Urgències i l’hospital de dia.

A la vegada, el ministre, que va assegurar que el pressupost desenvolupa recull les iniciatives incloses en el full de ruta Horitzó 23, va voler destacar els increments de despesa que s’han previst per fer front a les conseqüències de la Covid-19. Així va precisar que es destinaran 5,2 milions d’euros més a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, 2,4 milions més per a ajuts a famílies i institucions sense finalitat de lucre i 5,8 milions més al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, que rebrà 0,8 milions més d’inversió.

Pel que fa als diferents departaments, el titular de Finances va destacar els 11,4 milions de més (9%) que es preveuen per al ministeri de Salut, que disposarà d’una partida de 81,8 milions, els 2,6 que rebrà de més també el ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, que comptarà amb 31,2 milions, així com l’increment del 3% de la partida del ministeri de Presidència, Economia i Empresa, prevista per al projecte del Tribunal d’Arbitratge amb la Cambra de Comerç i per la iniciativa Bus Jove.

Amb relació al resultat pressupostari previst, Jover va admetre que el dèficit de 65 milions d’euros “és important” i que comportarà que s’incompleixin les disposicions de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal quant al límit d’endeutament, fixat en el 40%  del producte interior brut (PIB). En aquesta línia, el ministre, que va recordar que amb el dèficit previst de 99 milions per aquest exercici també se superarà aquest límit enguany, va incidir  que malgrat que la llei preveu un termini de sis anys per tornar a la normalitat l’executiu estima que l’any 2022 ja s’estarà novament per sota del límit del 40%.

A més, Jover, que va recordar que tot i els 165 milions de dèficit previstos en només dos exercicis la capacitat de finançament amb les darreres operacions efectuades arriba als 275 milions, va incidir en la diversificació que s’ha assolit de l’endeutament i en la major resiliència financera que s’ha assolit que permetran fer front a situacions sobrevingudes.

comptes
“marcats per la Covid”
amb
dèficit
65 milions
d’euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte