Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila,  ahir a la zona on dissabte va tenir lloc l’esllavissada.
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ahir a la zona on dissabte va tenir lloc l’esllavissada.

Vila defensa els tècnics i deixa les responsabilitats per a més endavant


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Els tècnics han fet la seva feina, tant els del Comú com els del Govern, però d’això ja en parlarem més endavant, perquè l’important ara és tornar a posar el país en marxa i tenir-lo normalitzat.” Amb aquesta contundència es va manifestar ahir el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, en la compareixença que va fer a la zona on va tenir lloc l’esllavissada de dissabte passat i, on malgrat les reiterades preguntes dels mitjans sobre la qüestió, va evitar parlar en tot moment de possibles causes, tot i que tot apunta al desmunt, i d’hipotètiques responsabilitats.
I és que pel mandatari lauredià, l’objectiu i el més important era “normalitzar el país” per evitar que els efectes de l’esllavissada, especialment en l’àmbit turístic, acabessin afectant negativament el producte interior brut del país. En aquest sentit, Vila va assegurar que a Naturlàndia “ens estava costant un 30% de caixa”, fet que traslladat a la resta de la parròquia i del país, “tot i que en percentatges diferents”, afectava el PIB, i més en uns dies com aquests que “no podem perdre, ja que les caixes són més altes que d’altres temporades”.
Per tot plegat, el cònsol va lloar la tasca de totes les persones, ja siguin dels diferents cossos de l’Administració com també d’empreses i particulars, que “s’han posat a treballar” i en “un temps rècord” han aconseguit resoldre el problema i que la circulació a la CG-1 en aquest tram es pugui “restablir demà amb tota normalitat”.
Pel que fa als reiterats recordatoris fets des de l’executiu en el sentit que les competències d’inspecció i control en matèria urbanística corresponen als comuns i no a l’Administració general, Vila va assegurar no sentir-se assenyalat per les diferents manifestacions i va insistir en el seu convenciment que “els tècnics han fet la seva feina” i que quan s’ha detectat alguna cosa “s’ha arreglat”. En aquesta línia, el cònsol va recordar que “a vegades hi ha esllavissades que ningú ha tocat i baixen soles”, i en el cas concret de l’esllavissada de dissabte va afirmar desconèixer “quin aspecte és un risc natural que s’ha produït i quin aspecte és tècnic”, ja que “no hem fet les  anàlisis” corresponents.
Així mateix, i amb relació a si la corporació comunal tenia constància que hi hagués algun risc previ tal com s’havia apuntat des de la Fundació Marcel Chevalier, Vila va insistir que no s’havia mirat res, ja que fins ara “ens hem preocupat per obrir i fer-ho amb seguretat”.
Vila tampoc va concretar si la llicència d’obres és o no vigent, després que des de l’executiu s’hagués apuntat que hauria caducat el 2014. “No hem mirat res de llicències i no ho mirarem fins que no hàgim normalitzat la situació”, va insistir Vila, que va remarcar que “a partir del moment que s’acabi l’etapa de donar pas amb seguretat cap a Andorra començarà l’etapa de mirar responsabilitats, de veure qui paga, de quina assegurança fa què...” Precisament, i malgrat admetre que “era millor començar a parlar dels danys tres dies més tard”, el cònsol va explicar que es va reunir amb els representants de la companyia asseguradora del centre comercial i de la societat que promovia els treballs a la parcel·la on va tenir lloc l’esllavissada, que van visitar el lloc dels fets.
Vila, que va revelar que la corporació havia rebut tres o quatre ofertes gratuïtes de magatzems per ubicar el que hi havia al magatzem del Comú afectat per l’esllavissada, va assegurar també que amb la propietat del centre comercial només havia parlat de qüestions de mobilitat, i que havien acordat que a la part davantera del centre hi estacionessin els treballadors.

 

DA i L’A inclouran plans d’autoprotecció per a les excavacions de risc a la Llei de protecció civil

Els grups parlamentaris demòcrata i liberal es van sumar ahir a la voluntat anunciada dilluns pel cap de Govern de tirar endavant els canvis legislatius necessaris per reforçar el control dels desmunts d’obres i evitar que situacions com la de dissabte es tornin a reproduir. En aquest sentit, i en un comunicat conjunt, les dues formacions van avançar que la proposició de llei de protecció civil, que tenen previst entrar a tràmit parlamentari abans d’acabar l’any, inclourà mesures especials per a les excavacions amb un risc potencial, en concret l’obligatorietat de realitzar els plans d’autoprotecció escaients tant per a les excavacions pròpiament dites com per a les zones afectades per aquesta activitat.
A la vegada, i de la mateixa manera que va fer el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, els grups demòcrata i liberal van censurar i lamentar les manifestacions del Partit Socialdemòcrata, que va acusar l’executiu d’una presumpta inacció i va demanar la intervenció de la fiscalia, que van considerar d’un “oportunisme polític totalment populista i sense cap contingut real”.
Finalment, taronges i liberals van voler agrair també la feina de totes les persones que, des de dissabte, “han treballat i estan treballant per atendre l’emergència i garantir la seguretat a la zona”, i van destacar la disponibilitat i l’eficàcia dels cossos de seguretat, dels tècnics del Govern i dels serveis comunals, així com també la col·laboració dels cossos de seguretat dels països veïns. A la vegada, els dos grups parlamentaris van destacar la diligència i l’agilitat del Govern en la presa de decisions.

Vila
defensa
tècnics
responsabilitats
endavant
més
deixa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte