Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del raonador del ciutadà, Marc Vila, davant la comissió de Justícia, Interior i Afers Institucionals.
Un moment de la compareixença del raonador del ciutadà, Marc Vila, davant la comissió de Justícia, Interior i Afers Institucionals.

Vila insta a reflexionar si cal reduir els embargaments durant pandèmia


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El raonador del ciutadà, Marc Vila, va instar ahir les forces parlamentàries a plantejar-se “si cal reduir els embargaments” mentre durin les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19, com a mínim pel que fa a aquelles persones que reben ajudes socials, perquè si no és així la situació “es pot precaritzar encara més”, ja que malgrat que no es poden embargar les prestacions si s’embarguen altres coses “la bola es va fent més grossa i acaba enorme”.

Així ho va posar de manifest Vila durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals, on va exposar l’informe anual d’activitat corresponent al 2019, un any que va qualificar de “l’últim de la prepandèmia” i on les tres problemàtiques més destacades: habitatge, saig i prestacions socials, “continuen sent també les grans protagonistes del 2020”.

En el cas concret del saig, Vila, que va explicar que els expedients oberts fan referència a la manca de proporcionalitat en els percentatges embargats i en el tracte rebut, va assegurar que la llei dona al saig “una excessiva capacitat per decidir quina és la capacitat econòmica mínima que ha de suportar una persona”. Per això, el raonador, que va destacar el fet que gairebé totes les queixes es concentren únicament en un saig i que dels altres no se’n reben, va insistir que s’hauria de “mirar de modificar”. En aquesta línia, Vila, que va deixar clar que el fet que calgui precisar més el text “no treu que la llei ha estat important i positiva”, va insistir que caldrien “més instruccions” de com s’ha de fer aquest judici de la situació econòmica, una qüestió que considera que es podria resoldre a nivell de funcionament intern del saig o bé modificant la llei perquè sigui més específica i no hi hagi aquesta “discrecionalitat excessiva”.

D’altra banda, el raonador es va referir també a la problemàtica de l’habitatge, tema que va centrar un de cada quatre dels expedients oberts el 2019, tot recordant que es tracta d’un “dret fonamental bàsic”, ja que cal tenir present que és en l’“habitatge on conflueixen molts altres drets”.

En aquest sentit, Vila, que va avançar que l’any passat hi va haver 114 expedients relacionats amb l’habitatge i que en la primera quinzena d’aquest any ja se n’han obert una desena, va destacar “la repercussió positiva” que ha tingut per a moltes persones la mesura de prorrogar els contractes i congelar el preu dels lloguers no permetent que s’incrementin més enllà de l’IPC, una mesura que al seu criteri “s’hauria d’allargar fins que es percebi l’efecte de les mesures estructurals” que s’estan tirant endavant. Així, el raonador, que va assegurar que “no tindria sentit deixar d’aplicar aquesta mesura perquè fomentaria una sèrie d’apujades”, va insistir que cal mantenir-la un o dos anys més.

Així mateix, el raonador, que va assegurar que amb la congelació dels lloguers “s’han constatat menys casos d’abusos”, va alertar de la “nova picaresca” d’alguns propietaris que intenten rescindir els contractes dels seus llogaters si aquests tenen gossos. “No és que hi hagi molts casos, però sí que entre finals del 2020 i començament d’aquest any hem constatat tres casos”, va precisar Vila.

Pel que fa a qüestions socials, que l’any 2019 van generar 69 expedients, el raonador va explicar que en el cas d’Afers Socials el problema ve donat perquè “els barems per atorgar prestacions són molt ajustats”, motiu pel qual va plantejar que es poguessin “repensar igual com s’ha fet amb els dels lloguers”, així com per les dificultats d’accés a les ajudes tot i la dotació de més recursos al departament.

Quant a la CASS, i com és habitual any rere any, la majoria d’expedients són causats pel desacord dels cotitzants amb els resultats dels controls mèdics de la CASS, amb altes mèdiques considerades prematures, així com per la negativa de la parapública en l’acceptació del 100% de la cobertura sanitària i amb el tracte rebut per part dels metges en els controls.

En relació amb les xifres del 2019, Vila va destacar que els expedients totals, fins a 378, van créixer un 20% respecte als de l’any precedent. D’aquests, 329 ja estan resolts i 49 són encara en tràmit per diferents motius.

Compromís per facilitar dades sobre l’habitatge

A petició del conseller general socialdemòcrata Jordi Font i del parlamentari de Ciutadans Compromesos Raül Ferré, el raonador es va comprometre a fer arribar als membres de la comissió dades relatives al que representa el cost de l’habitatge per a les famílies que s’han adreçat a la institució per algun problema amb aquesta matèria. De fet, es tracta d’un aspecte que “volia incloure” en l’estudi que està portant a terme sobre la situació de l’habitatge, segons va destacar Marc Vila, que va advertir que òbviament es tractarà de dades anonimitzades.

Els parlamentaris van agrair el compromís del raonador, i Ferré va demanar  si en l’informe es podria indicar també quin és el preu que es paga per aquests habitatges de lloguer i també on estan ubicats els immobles.

Vila
insta
reflexionar
cal
reduir
embargaments
durant
pandèmia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte