Diari digital d'Andorra Bondia
Vila vol ampliar la base dels drets socials en els propers sis anys
Vila vol ampliar la base dels drets socials en els propers sis anys

Vila vol ampliar la base dels drets socials en els propers sis anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Marc Vila va jurar ahir com a nou raonador del ciutadà, a la Casa de la Vall, davant del síndic general, Vicenç Mateu, i representants de les principals institucions. Entre els presents hi havia el cap del Govern, Antoni Martí, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, i els cònsols i també els consellers de diversos grups, a excepció d’SDP, partit que va ser crític amb l’elecció del nou raonador i al qual l’hora coincidia amb la comissió legislativa d’Interior de Naudi. Vila s’ha marcat per als propers sis anys “centrar-se en les coses que realment són rellevants i concentrar-se en noves coses que poden tenir una rellevància global”, així com ampliar drets socials. El nou raonador va manifestar que la sang li bull quan veu vulnerats drets fonamentals. “És la força interna que em mou i que em mourà tots aquests anys, perquè crec fermament que hi ha una tendència general d’anar cap enrere, en una Europa en què hi havia certs drets bastant adquirits, que no havia de tocar ningú, i ara s’ha d’intentar evitar d’arribar fins aquí (que es vulnerin drets). Al mateix temps, s’ha d’ampliar també la base de drets socials que hi ha a altres llocs d’Europa i que aquí encara estan en camí”, va manifestar.
Segons Vila, la principal tasca ara és donar més visibilitat a la figura del raonador del ciutadà, concretament en els casos on el raonador té la competència de denunciar directament i públicament el que només ell com a institució pot dir: “concentrar els esforços per fer-ho públic”, va comentar. 
Vila va recordar la figura del seu pare com a “lluitador contra tot tipus d’injustícies”. Va fer un discurs sobre la història i l’evolució de la figura del raonador, que ha adquirit més responsabilitats en un context de canvi. “És un dia emocionant perquè la feina que avui començo m’agrada, m’interessa i la sento. A més a més, penso que puc aportar alguna cosa en matèria de drets humans que he anat fent durant la meva vida. Dedicar aquests anys de maduresa a defensar drets i persones afeblides m’emociona”.
Vila encara no té previst quants recursos s’afegiran a la institució amb l’ampliació competencial. “Això ho haurem d’observar els primers mesos i, un cop mesurat, decidirem quin és el volum necessari.  De seguida que vegi que no puc, que no podem, farem la demanda al Consell General i prepararem els pressupostos”.

Fer d'“espieta”
En un sentit figurat, Vila va dir que el raonador és com un “espieta”, ja que haurà de dir al Consell General tot allò que des de les administracions no funcioni, així com transmetre-li les queixes que rebi per part dels ciutadans. Vila va esmentar especialment l’àmbit judicial, en què no hi pot haver raonador, “però sí que el raonador pot prendre acta, passar-la i fer recomanacions en tots els àmbits d’actuació. En el poder judicial, han de saber que aquesta institució dirà si hi ha coses que no funcionen”, va dir. 

Nomenament atípic
Des d’SDP, s’havia posat en dubte la imparcialitat, ja que Vila va ser ministre de la formació taronja de Demòcrates per Andorra. En el seu discurs, però, Vila va remarcar que garantia la  seva imparcialitat com a raonador. “La garanteixo totalment, els que em coneixen ho saben. Tothom opina el que vol i tothom és lliure de pensar el que vulgui”, va dir Vila. Tot i això, va lamentar les reaccions d’SDP, “perquè aquí a Andorra sabem que hi ha maneres d’entrar i sortir de la política. Jo no soc un polític professional i hi he dedicat moments especials de la meva vida.  Ja fa sis anys que estic allunyat de qualsevol qüestió política. Em veig perfectament capacitat i legitimat per ser independent; i no només de ser-ho, sinó de dir ben fort que ho seré”. 
Per la seva banda, el síndic general va remarcar la tasca feta pel fins ara raonador, Josep Rodríguez, i va dir que havia deixat el llistó ben alt, “i que encara que, en el moment de la seva entrada no tingués tot el suport, després, a l’hora de sortir, tothom va coincidir a valorar la seva feina. Rodríguez ha fet molta feina i sempre ha tingut la porta del seu despatx oberta a tothom, i s’ha de valorar el reforçament i el prestigi que ha afegit a la institució”, va remarcar Mateu. 
El síndic general va reconèixer que el procés de nomenament del nou raonador ha estat “atípic, perquè no ens havíem trobat mai que hi haguessin tants possibles candidats a raonador. S’ha de deixar passar el temps i veurem que Marc Vila també ho farà molt bé”, va comentar, en referència als dubtes d’imparcialitat plantejats per SDP.

Vila
drets socials
ampliar
base
sis anys
propers
raonador del coiutadà

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte